Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de români morţi zac în morgile din Occident

morga

Morgile din Europa sunt pline de romani morti. Numai in Italia si Spania sunt sute, iar rudele nu au bani sa ii aduca in tara, dar nici nu vor sa fie ingropati acolo.

Problema este ca statul roman nu poate suporta costurile uriase cu repatrierea decedatilor din tarile in care exista posibilitatea inhumarii sau incinerarii lor de serviciile sociale.

"In acest moment in frigiderele din Spania si Italia sunt sute de romani, eu cred ca peste 1.000. Sunt si situatii in care romanii stau ani de zile", a spus Daniel Tecu, presedintele FADERE, citat de PRO TV.

S-a ajuns aici pentru ca familiile au refuzat sa le fie inmormantate rudele acolo si le-au cerut timp autoritatilor din Spania si Italia sa faca rost de bani pentru repatriere. Din acel moment, toate costurile de la morga au trecut din responsabilitatea primariei in cea a familiei. In situatii, in care familia nu a putut suporta cheltuielile, autoritatile locale au dispus in cele din urma inhumarea.

"Daca ulterior familia gaseste fonduri si vrea sa repatrieze ruda lor, costurile cresc. Trebuie sa plateasca in jur de 1.500 de euro deshumarea", a spus Munzer Hamdan, proprietarul unei firme de pompe funebre din Italia.

Statul roman nu suporta costurile de repatriere pentru ca si in Spania, si in Italia exista posibilitatea inhumarii sau a incinerarii pe cheltuiala autoritatilor de acolo.

Federatia Asociatiilor de Romani din Europa ii sfatuieste pe cei care muncesc in strainatate sa isi faca asigurari care sa acopere si aceste costuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.