Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni Israel-Suedia: Oficialii suedezi 'nu mai sunt bineveniţi în Israel'

Israel flag

Oficialii de la Stockholm nu mai sunt bineveniţi în Israel, a anunţat miercuri viceministrul israelian de externe Tzipi Hotovely, protestând contra unei declaraţii în care ministrul suedez de externe a pus la îndoială răspunsul Israelului la o serie recentă de atacuri ale palestinienilor, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Israelul l-a convocat de asemenea miercuri seară pe ambasadorul suedez la Tel Aviv la Ministerul de Externe, a declarat purtătorul de cuvânt Emmanuel Nahshon. 

"Israelul îşi închide porţile pentru vizitele oficiale din Suedia", a afirmat Hotovely într-un briefing la cursuri pentru viitorii diplomaţi israelieni, potrivit site-ului de ştiri The Times of Israel. 

Anunţul lui Hotovely a venit la o zi după ce ministrul suedez de externe Margot Wallström a cerut anchete "aprofundate" asupra circumstanţelor morţii palestinienilor ucişi de forţele israeliene în ultimele luni. 

Ea s-a referit la o serie de atacuri - de obicei implicând cuţite sau maşini intrând în mulţime - în care palestinienii au încercat să ucidă israelieni. În multe cazuri, autorităţile i-au ucis pe palestinieni în timpul atacului sau la scurt timp după aceea. 

Wallstrom a cerut în parlamentul de la Stockholm dovezi "credibile". 

Israelul s-a declarat "furios" după acest apel, care "denaturează realitatea" şi arată că Wallström "nu înţelege ce se întâmplă în regiunea noastră 
şi se pare că nu este conştientă de situaţia dificilă în care cetăţenii israelieni sunt expuşi la pericolul constant de atacuri teroriste criminale", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei israeliene Emmanuel Nahshon într-un comunicat. 

"Suedia în viitorul apropiat s-a scos singură din orice rol în relaţiile dintre Israel şi palestinieni", potrivit comunicatului, care acuză Stockholmul de părtinire anti-Israel. 

În remarcile sale marţi, Wallström a mai declarat că Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra'ad Al Hussein şi grupuri pentru drepturile omului şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea după aceste decese şi răspunsul "disproporţionat" israelian. 

Wallstrom a condamnat de asemenea actele de violenţă comise de palestinieni împotriva israelienilor. 

Dezbaterea parlamentară a fost solicitată de Jan Bjorklund, liderul liberalilor din opoziţie, care i-a cerut lui Wallstrom să-şi explice remarcile făcute în decembrie cu privire la atacuri şi care au declanşat de asemenea critici din partea Israelului. 

Palestinienii au lansat peste 100 de atacuri cu cuţit contra israelienilor de la 1 octombrie. Au existat de asemenea câteva zeci de incidente în care au intrat cu maşina în mulţime sau au deschis focul. 

Peste 140 de palestinieni - mulţi dintre ei care au comis atacuri cu cuţit - şi 24 de israelieni au fost ucişi în violenţe. 

Wallstrom a planificat o vizită în Israel la începutul anului trecut, dar a anulat-o după ce Israelul a declarat că nu va fi primită de oficialii israelieni în 
semn de protest faţă de decizia Suediei de a recunoaşte Palestina, aminteşte DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.