Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May i-a dat raportul lui Donald Trump: Ce i-a spus președintele SUA

theresa may donald trump

Preşedintele american, Donald Trump, le-a urat marţi succes britanicilor într-o convorbire telefonică avută cu prim-ministra conservatoare, Theresa May, centrată pe organizarea de alegeri legislative anticipate în Marea Britanie la începutul lui iunie, transmite AFP.

"Preşedintele Donald Trump a primit un apel telefonic de la prim-ministrul Theresa May privind proiectul său de a organiza alegeri speciale în luna iunie", a indicat Casa Albă, scrie agerpres.ro.

Citește și: Imagini INCREDIBILE cu Novak Djokovici, la Monte Carlo: Ce a pățit cel mai bun tenismen din ultimii ani / VIDEO

"Preşedintele Trump a urat succes poporului britanic în procesul său electoral", adaugă scurtul comunicat.

Primind-o la sfârşitul lui ianuarie pe Theresa May la Casa Albă, preşedintele republican a elogiat "minunatul" Brexit cu care se mândreşte constant că l-ar fi prezis, chiar dacă remarcile sale înaintea scrutinului au fost mai degrabă evazive, notează AFP.

Citește și: STUDIU Riscul la care se expun cei care se tatuează: Li se pot acoperi alunițele ce pot duce la identificarea cancerului

Trump urmează să efectueze o vizită în Regatul Unit până la finalul anului, dar nicio dată nu a fost încă anunţată.

Şefa executivului britanic, Theresa May, a anunţat marţi că a decis 'fără tragere de inimă' să convoace alegeri generale anticipate pentru data de 8 iunie şi a declarat că guvernul are planul potrivit pentru a negocia termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar că are nevoie de unitate politică la Londra, informează Reuters şi EFE.

Citește și: Un milionar elvetian l-a tăiat pe un bărbat pentru că l-ar fi insultat de…barbatia sa

Într-un anunţ-surpriză făcut în faţa reşedinţei sale oficiale din Downing Street, May şi-a comunicat decizia de a nu mai aştepta până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral. 'Tocmai am prezidat reuniunea cabinetului unde am căzut de acord că guvernul ar trebui să convoace alegeri generale pentru data de 8 iunie', a spus şefa executivului de la Londra.

'Este în interesul naţional', a insistat May, citată de Xinhua. În opinia ei, singura cale de a garanta stabilitatea pentru anii ce vor urma este organizarea de alegeri anticipate, potrivit Reuters.

Citește și: Fata de 9 ani care și-a schimbat sexul în 2012, pe coperta „National Geographic” / FOTO

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a purtat marţi o discuţie telefonică 'bună' cu şefa guvernului britanic Theresa May, după ce aceasta a anunţat convocarea de alegeri parlamentare anticipate pentru 8 iunie, transmite Reuters.

Comentariul pe Twitter i-a aparţinut chiar fostului premier polonez, care va prezida summitul de pe 29 aprilie la care liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene (minus Marea Britanie) urmează să adopte 'orientările de negociere' privind Brexit-ul, pe baza propunerilor deja prezentate de Tusk.

Citește și: STUDIU Creierul ajunge la maturitate chiar când ne luăm buletinul

Într-un tweet separat, Donald Tusk a comparat noua evoluţie surprinzătoare din 'saga' Brexit-ului cu scenariul unui film regizat de Alfred Hitchcock, maestrul suspansului: 'Hitchcock a fost cel care a regizat Brexit-ul: la început un cutremur şi tensiunea creşte'.

Tusk s-a referit la un comentariu atribuit regizorului britanic potrivit căruia un film bun 'ar trebui să înceapă cu un cutremur şi să fie urmat de creşterea tensiunii'.

Citește și: Te doare capul – Cu mascatii peste Balena Albastra

La scurt timp după anunţul de la Londra, un purtător de cuvânt al lui Tusk a declarat că decizia dnei May 'nu schimbă planurile' celorlalte 27 de state membre cu privire la negocierile pentru Brexit.

'Alegerile britanice nu ne schimbă planurile ca UE în 27', a declarat Preben Aaman, citat de AFP, întrebat fiind despre impactul scrutinului asupra calendarului negocierilor, despre care responsabili europeni consideră că ar putea să înceapă la sfârşitul lunii mai.

Citește și: A arătat TOT: A prezentat emisiunea FĂRĂ LENJERIE INTIMĂ, într-o rochie TRANSPARENTĂ / VIDEO

După summitul de la sfârşitul lui aprilie, urmează să fie adoptate de către cei 27, la 22 mai, 'directive' de negociere mai detaliate. 'Aceasta le va permite celor 27 să înceapă negocierile', a amintit purtătorul de cuvânt al lui Tusk.

Din partea europenilor, negocierile vor fi conduse de francezul Michel Barnier, desemnat de Comisia Europeană, şi de echipa sa, pe baza mandatului încredinţat de cei 27.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.