Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un important afacerist a fost condamnat la ani grei de închisoare

puscarie catuse

Omul de afaceri româno-israelian Sorin Shmuel Beraru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la cinci ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în dosarul privind fraudarea societăţii Cico SA. În acelaşi dosar, Dumitru Dulămescu, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Cico SA, şi Elena Bujor Vasiliu, fost director general al Cooperativei de Credit Banca Populară Furnica, au fost condamnaţi la câte patru ani închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Citeşte şi: Robert Turcescu face noi dezvăluiri din perioada în care era în presă sub acoperire

CAB a admis apelul DNA şi a majorat pedepsele date celor trei de Tribunalul Bucureşti în octombrie 2015, instanţă care îi condamnase la câte trei ani închisoare. Judecătorii au lăsat însă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de părţile civile SC Cico SA şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) împotriva celor trei condamnaţi. În proces, Cico SA se constituise parte civilă cu suma de 3.650.000 USD, iar AVAS cu 3.112.454 lei. Dosarul "Cico" este printre cele mai vechi din justiţie. Ancheta a fost începută de Parchetul General, iar în anul 2002, Sorin Beraru şi ceilalţi inculpaţi au fost trimişi în judecată la Tribunalul Bucureşti. În 2007, instanţa a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare, iar în 2008 dosarul a fost preluat de DNA, care apoi l-a retrimis în instanţă în anul 2011.

Vezi şi: Adriana Săftoiu, nou atac la Traian Băsescu: DEZVĂLUIRI HALUCINANTE despre ce era la Cotroceni

Între timp, şase funcţionari trimişi în judecată în acest dosar au scăpat de condamnare, după ce faptele de care erau acuzaţi s-au prescris. Este vorba de Alin Emil Giurgiu, director general executiv la Fondul Proprietăţii de Stat (FPS); Corneliu Mîndrescu, şef de departament şi membru în Comitetul de Direcţie al FPS; Octavian Bănică, director Direcţia Gestiune Acţionariat în cadrul FPS; Nelu Rădulescu, şef serviciu în cadrul aceleiaşi direcţii din FPS; Cornel Nica, vicepreşedinte al SAI Muntenia Invest SA şi director al Departamentului de valori mobiliare din cadrul SIF Muntenia, Teodor Horia Mihăescu, director general al SAI Muntenia Invest SA. Potrivit DNA, în intenţia de a cumpăra pachetul de 70% din acţiunile deţinute de Fondul Proprietăţii de Stat la SC Cico SA, Sorin Beraru a obţinut sprijinul direct al unor funcţionari din cadrul FPS: Alin Emil Giurgiu, Corneliu Mîndrescu, Octavian Bănică şi Nelu Rădulescu. Aceştia au aprobat în mod nelegal, la data de 30 martie 1999, cesionarea acţiunilor deţinute de FPS la SC Cico SA către Societatea de Investiţii Financioare (SIF) Muntenia SA.

Citește și: DOCUMENT Actele care aruncă în aer justiția din România: 1.000 de magistrați racolați de SRI

SC Cico SA era o societate comercială la care FPS era acţionar majoritar (cu 70% din acţiuni) cu obiect de activitate, în principal, în domeniul producerii şi comercializării băuturilor răcoritoare şi care deţinea un patrimoniu imobiliar - terenuri şi spaţii comerciale - într-o zonă comercială foarte bună (ex. Halele Bucur Obor). Procurorii susţin că actul de cesionare era ilegal deoarece societatea respectivă era propusă pentru privatizare atât pentru luna decembrie 1998, cât şi pentru luna mai 1999, iar la momentul încheierii actului de cesionare au fost încălcate mai multe prevederi ale legislaţiei în domeniul privatizărilor. La rândul său, Cornel Nica, vicepreşedinte al SAI Muntenia Invest SA (societatea care administra portofoliul SIF Muntenia), a informat, la data de 15 martie 1999, Consiliul de Administraţie al SIF Muntenia că aceasta din urmă poate achita doar jumătate din preţul real al acţiunilor, motivând în mod eronat că SIF nu dispune de toată suma necesară. De asemenea, el a propus şi revânzarea acţiunilor cu toate că acestea nu intraseră efectiv în portofoliul SIF. Pentru a eluda legile care guvernează piaţa de capital privind cumpărarea de acţiuni pe piaţa secundară de valori mobiliare RASDAQ (legi care interzic ca un singur cumpărător să achiziţioneze mai mult de 33% din acţiunile unui singur emitent), la data de 30 martie 1999, Sorin Beraru a cumpărat de la SIF Muntenia pachetul de 76,46% de acţiuni la SC Cico SA, prin achiziţionarea atât în nume propriu, cât şi pe numele a două societăţi comerciale, controlate de fapt tot de el.

Citește și: DNA pierde în fața lui Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae

Acţiunile au fost cumpărate pe baza unor ordine telefonice, la un interval de timp foarte scurt faţă de momentul cesionării, astfel încât eventualii ofertanţi să nu afle de cesiunea derulată cu o zi înainte, ceea ce ar fi determinat creşterea valorii acţiunilor în eventualitatea unei licitaţii. După cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la SC Cico SA, chiar dacă anterior se hotărâse împărţirea dividendelor în sumă de 44 miliarde lei către acţionari, Sorin Beraru, în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 8 aprilie 1999, a hotărât să nu mai repartizeze dividendele pentru anul 1998, sumele în cauză urmând să fie reinvestite în activităţi comerciale pentru care la acea dată SC Cico SA nu era autorizată. Astfel, cu ajutorul lui Dumitru Dulămescu, vicepreşedintele CA al SC Cico SA şi Elenei Bujor Vasiliu, Sorin Beraru a reuşit să transfere o parte din disponibilul în valută al SC Cico SA, respectiv suma de 3,65 milioane USD în conturile Cooperativei de Credit 'Banca Populară Furnica', unde Elena Vasiliu era director general, deşi, în conformitate cu legislaţia în vigoare, o cooperativa de credit-bancă populară putea să desfăşoare activităţi numai în beneficiul membrilor cooperatori. Transferul s-a realizat în baza unui contract de depozit încheiat la data de 13 mai 1999, urmând ca Elena Vasiliu, din aceşti bani, să acorde credite unor societăţi comerciale controlate tot de Sorin Beraru.

A doua zi de la constituirea depozitului, Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM) a anulat prin ordonanţă actul prin care SIF Muntenia a vândut pachetul de 76,46% de acţiuni, ordonanţă care nu şi-a produs efectele imediat pentru că a fost contestată. În aceste condiţii, după ce au fost acordate credite către firmele controlate de Sorin Beraru, Dumitru Dulămescu şi Elena Vasiliu au înlocuit contractul iniţial de depozit cu unul falsificat în care era prevăzută o clauză penalizatoare cu 25% din valoarea depozitului în situaţia unei retrageri înainte de scadenţă. În acest context, Horia Teodor Mihăescu a dispus blocarea conturilor SC Cico SA şi desfiinţarea depozitului înainte de termen astfel că Banca Populară Furnica a încasat suma de aproximativ 900.000 USD reprezentând valoarea clauzei penalizatoare, anunţă Agerpres.

Citește și: CNA întrerupe emisia Kanal D, amendă maximă pentru Antena 1

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.