Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un judecător de la CA Cluj îl face praf pe Tudorel Toader: 'Nu e deloc bine, domnule ministru'

ebihoreanul.ro
justitie

Judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a reacționat, după ce ministrul Justiției a anunțat că pregatește modificarea articolului 297 din Codul penal privind abuzul în serviciu. Adina Daria Lupea critică afirmațiile ministrului Justiției Tudorel Toader privind faptul că articolul din Codul penal nu va fi modificat prin introducerea unui prag valoric și că fiecare judecator va avea „libertatea de a aprecia că o fapta de abuz, cu o anumita consecință păgubitoare, este infracțiune sau nu”.

Ii lasi judecatorului libertatea de a aprecia ca o fapta de abuz, cu o anumita consecinta pagubitoare, este infractiune sau nu. De aceea, judecatorul are libertatea de apreciere, tine seama de personalitatea, persoana faptuitorului, de gravitatea faptei, de imprejurarea ca este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei'.

Lia Olguţa Vasilescu, declarație ȘOC: 'Închisorile din România sunt pline de intelectuali'

Genial! Dupa care un judecator de la Bacau sau unul de la Targu Mures (exemple aleatorii) vor aprecia fiecare, in functie desigur si de nivelul de trai al populatiei din zona, ce e pagubitor sau nu. Sau procurorii cand decid trimiterea in judecata sau nu. Asta da, va fi un izvor de 'practica unitara', de va fi apoi invadata ICCJ cu cereri de dezlegare a unor probleme de drept, dupa care iar va fi sesizata CCR de unul 'defavorizat' si oameni in situatii similare vor primi solutii radical diferite. Unul va lua cu detentie, altul cu suspendare, celalalt renuntare la aplicarea pedepsei, altul va fi achitat, etc., in functie de 'aprecierea judecatorului'. Nu mai spun de sesizarile care vor curge la Inspectia Judiciara (motivate 'jurisprudential' cu solutii din alta parte a tarii) si, desigur, si cu posibile actiuni disciplinare, pe aplicarea cu grava neglijenta a legii, te miri cui, cand si in functie de ce 'criterii'.

Nu e deloc bine, domnule ministru. Nu pot eu ca judecator de scaun sa aplic masuri diferite, sa ma raportez la un text de lege absolut imprevizibil (banuiti probabil ca, pe o astfel de reglementare si interpretare, vom pierde iar procese pe banda rulanta la CEDO). Nu pot, prin astfel de abordari, sa intru in atributul puterii legiuitoare, sa ma subrog competentelor acesteia si sa decid de capul meu ce e infractiune sau nu. Ca exact asta as face. Legea trebuie sa imi spuna pana unde e infractiune si de unde nu mai este. Iar asta nu inseamna deloc o individiualizare a pedepsei in baza articolului 74 din NCP. Inseamna arbitrariu.

Mai reflectati!”, scrie Adina Daria Lupea, pe Facebook, potrivit Lumeajustiției.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.