Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un martor rupe tăcerea la DNA: Mișmașurile lui Sebastian Ghiță explodează / DOCUMENTE

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Inquam Sebastian Ghita

Fostul deputat Sebastian Ghiţă le-ar fi cerut reprezentanţilor SC UTI Systems SA un procent de 7% din valoarea unor contracte încheiate cu SC Transelectrica SA în schimbul folosirii influenţei sale, se arată în documentele din dosarul DNA Ploieşti în care omul de afaceri este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat, informează Agerpres

Potrivit sursei citate, informaţia le-a fost dată procurorilor, prin declaraţie, de către un martor ameninţat.

Șefa ÎCCJ, la bilanțul Ministerului Public: 'Constat cifrele reci și seci'


"Declaraţia martorului ameninţat (...) din conţinutul căreia reiese că a luat cunoştinţă în mod direct de faptul că Ghiţă Sebastian Aurelian le-a pretins reprezentanţilor S.C. UTI Systems S.A un procent de 7% din valoarea unor contracte încheiate cu S.C. Transelectrica S.A. pentru ca în schimb, prin folosirea influenţei, să faciliteze încheierea acestora şi derularea lor în bune condiţii, iar în schimbul comisionului menţionat, Ghiţă Sebastian Aurelian a promis reprezentanţilor UTI Systems S.A. că va interveni şi va determina conducerea S.C. Transelectrica S.A. să atribuie contractele către S.C. UTI Systems S.A. şi să asigure derularea în bune condiţii a acestora", arată sursa citată. 

Conform acesteia, martorul a arătat că o parte din procentul pretins urma să ajungă la persoane cu funcţii importante, între care directorul Transelectrica, Stelian Gal. 

"Martorul a confirmat şi faptul că în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii S.C. UTI Systems S.A. Ghiţă Sebastian Aurelian a precizat că o parte din procentul de 7% pretins este destinată persoanelor decidente să aprobe acordarea contractului de lucrări menţionat, persoane care ocupau funcţii importante în Ministerul Economiei, indicând în acest sens numele secretarului de stat Meşca, dar şi numele directorului general al S.C. Transelectrica S.A., Stelian Gal. Martorul ameninţat a luat la cunoştinţă şi despre faptul că, pentru a da o aparenţă de legalitate dobândirii sumelor reprezentând procentul de 7% pretins, Ghiţă Sebastian Aurelian a solicitat reprezentanţilor S.C. UTI Systems S.A. să încheie cu S.C. Teamnet International S.A., un contract fictiv având ca obiect o pretinsă prestare de servicii de consultanţă IT, valoarea contractului fiind calculată în aşa fel încât să reprezinte 7% din valoarea contractelor încheiate între S.C. Transelectrica S.A. şi S.C. UTI Systems S.A. Martorul a mai declarat că reprezentanţii S.C. UTI Systems S.A au fost condiţionaţi de către Ghiţă Sebastian Aurelian, personal dar şi prin intermediul lui Padiu Bogdan, în sensul că, dacă aceştia nu ar fi semnat contractul de prestare de servicii de consultanţă IT cu S.C. Teamnet International S.A., ar fi întâmpinat mari probleme în ceea ce priveşte derularea contractului încheiat cu Transelectrica", se mai precizează în documentele de la dosar. 

De asemenea, acelaşi martor a declarat că a luat act "personal" de faptul că reprezentanţii SC UTI Systems SA au fost "nevoiţi" să încheie cu SC Teamnet International SA, în calitate de furnizor, reprezentată de Bogdan Padiu, un contract de prestare de servicii de consultanţă IT, valoarea acestuia fiind de aproximativ un milion de euro, persoana care s-a ocupat de acesta, din partea SC Teamnet International SA, fiind Padiu.

ULTIMĂ ORĂ - Decizia MAJORĂ luată de Camera Deputaților după ce Parlamentul a rămas fără ghizi


Un alt martor ameninţat din dosar le-a spus procurorilor că a luat cunoştinţă în mod direct de faptul că Sebastian Ghiţă le-a pretins reprezentanţilor UTI un procent de 7% din valoarea unor contracte încheiate cu SC Transelectrica SA pentru ca în schimb, prin folosirea influenţei, să faciliteze încheierea acestora şi derularea lor în bune condiţii, iar în schimbul comisionului menţionat, Ghiţă a promis reprezentanţilor UTI Systems SA că va interveni şi va determina conducerea SC Transelectrica SA să atribuie contractele către SC UTI Systems SA şi să asigure derularea în bune condiţii a acestora. 

"Martorul a declarat că reprezentanţii S.C. UTI Systems S.A. au încheiat în cursul lunii octombrie 2007 cu S.C. Teamnet International S.A. în calitate de furnizor, reprezentată de Stan George, un contract de prestare de servicii de consultanţă IT, valoarea acestuia fiind de aproximativ un milion de euro, persoana care s-a ocupat din partea S.C.Teamnet International S.A. de derularea contractului, prezentarea documentelor respectiv facturilor dar şi altor documente, fiind Padiu Bogdan şi Stan George, care s-au prezentat la sediul societăţii UTI Systems S.A. în cursul anilor 2007 şi 2008 aducând diferite documente, respectiv comenzi din partea S.C. UTI şi procese verbale de recepţie a lucrărilor aşa - zis prestate, ambele în alb, nesemnate de beneficiarul UTI şi emise de Teamnet International S.A. În derularea contractului, S.C. UTI a efectuat prima plată către S.C. Teamnet International S.A., prin virament bancar, în luna martie 2008 iar pentru celelalte plăţi au fost emise cinci bilete la ordin respectiv în luna mai, la 23.09.2008, la 17.10.2008, la 19.11.2009 şi la 17.12.2008, toate cele cinci plăţi fiind urmarea lansării de către beneficiar unui număr de două comenzi, biletele la ordin fiind înmânate lui Padiu Bogdan sau lui Stan George, de către unul din directorii societăţii, Dragomir Vasile", se arată în documentele citate. 

Totodată, un alt martor a declarat că reprezentanţii UTI România SA au fost "condiţionaţi" de Ghiţă ca, pentru a semna şi derula proiectul DES cu autoritatea contractantă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, să subcontracteze firmelor Asesoft şi Avitech, firme indicate de fostul deputat, contracte pentru servicii fictive în valoare de aproximativ de un milion de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.