Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste PROASTĂ pentru Ghiță. Începe PROCESUL. Primul

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Inquam Sebastian Ghita

Veste proastă pentru deputatul Sebastian Ghiţă, acuzat de mai multe infracțiuni de corupție. Începe procesul! Este vorba de dosarul în care este judecat alături de fostul şef al Poliţiei Judeţene Prahova Viorel Dosaru, fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas şi de Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, foşti procurori şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că instanţa a fost sezizată legal şi a dispus, definitiv, începerea judecăţii în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă este acuzat că, folosindu-se de funcţie, a determinat un procuror şi un poliţist să îi furnizeze informaţii confidenţiale.

La sfârşitul lunii iunie, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Facebook începe REVOLUȚIA: E valabil doar pentru cei care au smartphone-uri

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel (PCA) Ploieşti, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova Constantin Ispas.

În 6 octombrie, instanţa supremă a decis să retrimită dosarul la DNA, pentru ca procurorii să stabilească dacă îl mai trimit în judecată pe procurorul Liviu Tudose şi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, după ce instanţa a anulat o declaraţie de martor care apoi a fost folosită ca probă în acuzarea acestuia.

Instanţa a menţinut atunci, pe o perioadă de 60 de zile, începând din 5 octombrie, controlului judiciar pe cauţiune dispus în cazul lui Sebastian Ghiţă, dar a admis cererea deputatului de modificare a obligaţiilor din conţinutul măsurii preventive şi a ridicat interdicţia de părăsire a ţării.

De asemenea, judecătorii au decis ca Aurelian Mihăilă, Viorel Dosaru, Constantin Ispas şi Liviu Tudose să rămână sub control judiciar pentru încă 60 de zile, calculate începând din 5 octombrie.

Decizia a fost contestată la un alt complet de la instanţa supremă, care a stabilit ca Sebastian Ghiţă să aibă în continuare intedicţie de a părăsi ţara şi a menţinut controlul judiciar pentru Liviu Tudose.

Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că, din iunie 2013 şi până în primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauza în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.

MINUTA

Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din 26 septembrie 2016 şi a încheierii nr.923 din 5 octombrie 2016 ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pronunţate în dosarul nr.2457/1/2016/a1. Desfiinţează în parte încheierile atacate şi, rejudecând: Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Tudose Liviu Mihail. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr.308/P/2015 din data de 28 iunie 2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierilor contestate. Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Tudose Liviu Mihail şi Ghiţă Sebastian Aurelian împotriva aceloraşi încheieri. Obligă contestatorii intimaţi inculpaţi la plata sumelor de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile cuvenite apărătorului desemnat din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Dosaru Viorel, Ispas Constantin şi Mihăilă Aurelian Constantin, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 60 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.