Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, o nouă întâlnire cu aleșii locali, la Buzău, alături de premier

agerpres.ro
sevil shhaideh

Aproximativ 50 de măsuri, adoptate în primele două luni ale anului, ca parte a implementării Programului de guvernare, au fost prezentate de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh și premierul Sorin Grindeanu sâmbătă, 4 martie a.c., la Buzău, la întâlnirea cu autoritățile publice locale din județ. Este vorba despre măsuri pentru salariați, studenți, pensionari, pentru susținerea economiei românești și pentru administrația publică locală, dar și din domeniile social, sănătate, agricultură și turism.

Cei doi demnitari au participat la întâlnire pentru a afla direct de la aleșii locali care sunt problemele în plan local și cum îi poate sprijini Gvernul în rezolvarea lor. Discuția s-a referit și la prioritățile stabilite la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) pentru anul în curs.

Printre acestea, se numără și Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru care a fost aprobată în luna ianuarie demararea etapei a II-a. Programul are o importantă componentă de modernizare a satului românesc, dar finanțează și investiții din orașe și municipii. Programul contribuie, alături de programele finanțate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, transport, salubrizare, cultură, culte, sport și locuire.

„Continuăm PNDL pentru că este un progam care a dovedit că aduce cetățenilor o viață mai bună. Fondurile europene reprezintă una dintre marile provocări pentru anul acesta, respectiv rambursarea de către Comisia Europeană a unei sume totale de 5,2 miliarde euro. Scopul nostru este să respectăm întocmai Programul de guvernare”, a precizat premierul.

„Am discutat despre Codul Administrativ, despre modificarea Legii 273 a finanţelor publice locale, pentru a introduce, începând cu 1 ianuarie 2018, o principală modificare: impozitul pe venit va deveni sursă a bugetului local, iar finanţarea cheltuielilor de funcţionare a primăriilor se va realiza în funcţie de un standard de 750 de lei/locuitor. Mi s-au prezentat foarte multe proiecte ale autorităţilor locale, am prezentat condiţiile de eligibilitate, de accesare a surselor de finanţare europene și guvernamentale. Am rugat primarii să-şi prioritizeze investiţiile, astfel încât să ne asigurăm că avem în fiecare localitate aceste servicii de bază, să se concentreze pe apă, canalizare, drumuri şi mai puţin pe baze sportive, dacă nu e justificat de numărul utilizatorilor”, a declarat Sevil Shhaideh.

Viceprim-ministrul Shhaideh a amintit că termenul de consultare publică pentru Codul Administrativ a fost prelungit, astfel încât să poată avea loc o dezbatare reală, să primim cât mai multe propuneri și observații. Codul unifică legislația în domeniul administrației publice și are o secțiune referitoare la posibilitatea de reîncadrare a funcțiilor de prefect și subprefect, din categoria înalţilor funcţionari publici în categoria funcţiilor de demnitate publică. Modificarea este unul dintre elementele prezente în Programul de guvernare.

Întâlnirea de astăzi a fost cea de-a zecea dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în județe, organizate în ultima lună ca răspuns la invitația autorităților publice locale, pentru o mai mare predictibilitate a măsurilor guvernamentale, pentru a intensifica dialogul și colaborarea între nivelul central și local din sistemul public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.