Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: 'Avem responsabilitatea de a acționa astfel încât internetul să nu devină un refugiu pentru discursurile de incitare la ură și violență'

Victor Negrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat astăzi, 16 octombrie, la conferința cu tema „Discursul urii, o amenințare pentru Europa astăzi?“, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“.

În mesajul său, ministrul delegat a subliniat importanţa „Codului de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online“, elaborat de Comisia Europeană și patru mari platforme de comunicare socială în urmă cu un an.

„În conjunctura europeană actuală, tema discursului instigator la ură devine tot mai presantă, iar mediul online reprezintă o provocare pe măsură. Copiii sunt din ce în ce mai expuși riscurilor utilizării internetului și rețelelor sociale, acolo unde discursul instigator la ură se proliferează într-un ritm alarmant. În acest context, Codul de conduită elaborat de Comisia Europeană și patru mari platforme de comunicare socială este un important pas înainte în eforturile depuse pentru ca internetul să rămână un loc de exprimare liberă și democratică. România este pe deplin angajată în respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, precum libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și demnitatea umană. Avem cu toții responsabilitatea de a acționa astfel încât internetul să nu devină un refugiu pentru discursurile ilegale de incitare la ură și violență, dar și de a transmite un mesaj cu privire la importanța educației toleranței“, a declarat Victor Negrescu.

La evenimentul găzduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ au participat numeroşi exponenţi ai mediului academic şi ai societăţii civile, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, jurnalişti şi reprezentanţi ai instituţiilor publice relevante pentru tema evenimentului.

Elemente suplimentare

Pentru a răspunde problemei tot mai mari pe care o reprezintă discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online, Comisia Europeană și patru mari societăți IT (Facebook, Microsoft, Twitter și YouTube) au prezentat, la 31 mai 2016, un „Cod de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online“. Aceste eforturi, inițiate de către Comisie, contribuie, de asemenea, la acțiunea liderilor G7 care s-au angajat recent să sprijine eforturile sectorului și să colaboreze în mai mare măsură cu societatea civilă pentru combaterea extremismului din mediul online.

Decizia-cadru europeană privind combaterea rasismului și a xenofobiei incriminează incitarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică. Această decizie este temeiul juridic pentru definirea conținutului online ilegal.

Libertatea de exprimare este o valoare europeană fundamentală care trebuie conservată. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că este important să se facă distincția între un conținut care „frapează, șochează sau neliniștește statul ori un segment oarecare din populație“ și un conținut care incită în mod real și grav la violență și la ură. Curtea a arătat clar că cel din urmă conținut poate fi sancționat sau prevenit de state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.