Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Voi susține cauza Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a NATO

România se află acum în cea mai fastă perioadă din istoria sa, în ceea ce privește garanțiile de securitate, iar asta se datorează apartenenței noastre la NATO și Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Exact acesta este de altfel și mesajul pe care îl voi transmite partenerilor noștri din spațiul Euro-Atlantic, cu ocazia Adunării Parlamentare a NATO, ce are loc între 9 și 12 Octombrie 2015, la Stavanger, în Norvegia.

Pe lângă aceasta, voi pleda în rândul colegilor mei cauza Republicii Moldova, și nevoia de a oferi acestei țări sprijinul pentru a-și găsi propriul sistem de securitateși apărare națională. Cred că frații noștri moldoveni trebuie să fie cât mai aproape de familia Euro-Atlantică, de care aparțin de altfel din punct de vedere cultural, politic și religios.

Am ferma convingere că doar aprofundarea relațiilor din interiorul Alianței Nord-Atlantice și creșterea investițiilor în Apărare pot asigura României și partenerilor ei pacea pe care Europa occidentală și America de Nord o cunosc de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

Din păcate însă, mediul de securitate s-a agravat fundamental în ultimul deceniu, iar acum suntem obligați să facem față unor noi tipuri de provocări, chiar în interiorul granițelor noastre: terorismul islamic, războiul hibrid dus de Federația Rusă, dublat de o propagandă agresivă ce amintește de Uniunea Sovietică. La acestea se adaugă gravele probleme de securitate externe, precum războiul din Afganistan sau existența Statului Islamic în Siria și Irak.

În ceea ce privește amenințarea teroristă, liderii nord-atlantici au de luat decizii extrem de complicate. Pe de o parte, trebuie să îmbunătățim reacția forțelor de ordine și de securitate, trebuie să venim cu noi pachete legislative anti-teroriste, însă în același timp trebuie să asigurăm un echilibru între nevoia de securitate și libertatea individuală. În actualul context, discuția este nu doar necesară ci și obligatorie.

Amenințarea teroristă  este un fapt evident, în contextul atacurilor teroriste islamice de la Londra, Madrid sau Paris sau a sutelor de atacuri motivate religios, ce au loc anual în vestul Europei. Terorismul islamic trebuie combătut și învins pentru că în acest moment pune la îndoială însăși stilul nostru de viață, ce are la bază ideea de libertate.

O altă amenințare la adresa securității euro-atlantice o reprezintă acțiunile imperialiste ale Federației Ruse. Vladimir Putin a ocupat ilegitim o provincie din Ucraina, iar în acest moment trupe controlate direct de Moscova ocupă regiuni importante din estul Ucrainei.

În acest caz cred că este nevoie de o mai mare fermitate. Liderii occidentali trebuie să apere și să promoveze valorile care stau la baza civilizației iudeo-creștine. Aceste valori sunt incompatibile cu Rusia de astăzi, unde libertățile de orice tip sunt îngrădite de o guvernare autoritară.

Ca și român, simt zilnic influența propagandei rusești, ce se duce extrem de vocal prin intermediul unei părți a presei și uneori chiar de către unii politicieni. În acest caz, România trebuie să găsească soluții alături de partenerii săi occidentali, pentru a contracara această propagandă, investind în zone media credibile care să arate minciunile putiniste.

 

Conflictele externe spațiului Euro-Atlantic sunt însă la fel de importante. Războiul din Siria ne-a demonstrat că lipsa unei implicări active și a unei diplomații susținute din partea Occidentului, poate genera situații extrem de complicate, din punct de vedere umanitar, dar și geopolitic. Europa trebuie să facă astăzi față unui val de migranți fără precedent de la al doilea Război Mondial. Se estimează că un milion de persoane vor ajunge în Europa doar până la finalul anului. De aceea, cred că avem obligația să ajutăm la eliberarea Siriei și să înfrângem Statul Islamic, astfel încât acești oameni să-și poată continua viața la ei în țară și să ajute la reconstruirea patriei lor.

Voi transmite toate aceste mesaje partenerilor noștri Euro-Atlantici și voi continua să scriu despre dezbaterile de la Stavanger.

 

PS: În timp ce trimit acest text, văd pe agențiile de știri declarația secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, ce a comentat decizia miniștrilor Apărării de a întări apărarea colectivă: “Acest lucru trimite un mesaj clar către toți cetățenii din statele Alianței Nord-atlantice: NATO vă va apăra. NATO e aici. NATO este pregătită”.

Sunt optimist.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.