Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zgonea, despre fuziunea PNL-PDL: Suntem într-o situație delicată

zgonea

Fuziunea penelistilor cu pedelistii a generat o discutie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, discutie in care Valeriu Zgonea a remarcat ca "avem un singur partid pe scena politică şi doi lideri de grup", iar reprezentantii PNL-PDL au promis sa rezolve problema in primavara.

Extrase din stenograma de luni a BP al Camerei:

Marian Neacşu: Domnule preşedinte, nu ştiu acum, după reorganizarea aceasta a noului Partid Naţional Liberal, dacă discutăm de grup PDL şi Grup PNL sau discutăm de un singur grup parlamentar.

Valeriu Ştefan Zgonea: (...) Este o întrebare care este serioasă. Noi nu am mai avut până acum această situaţie în care două partide politice parlamentare să fuzioneze. Din punctul meu de vedere, în acest moment, suntem într-o situaţie delicată pentru că avem un singur partid pe scena politică şi doi lideri de grup. Eu spun din punctul meu de vedere. S-ar putea, ca de exemplu: UDMR sau altcineva să spună: dom’le, de ce ei vorbesc de două ori şi noi vorbim o singură dată? Sau grupul minorităţilor. Poate oricine să intervină în chestiunea aceasta. Aşa încât, o să vă rog frumos să luaţi o decizie şi să ne informaţi şi pe noi. Prima dată, noi discutăm în Biroul permanent, discutaţi la partid. Este o chestiune care să nu… mulţi dintre colegii mei au vrut să ridice o chestiune către Comisia de regulament, să avem alte discuţii, nu are nici un rost.

Tinel Gheorghe: Domnule preşedinte, nu era nevoie să ne aduceţi aminte sau să ne apostrofaţi în Biroul permanent. Ştiam că trebuie să facem acest lucru (…) rugămintea este să o lăsaţi pentru că indiferent cum ar fi, de la începutul sesiunii parlamentare să intre în vigoare.

Valeriu Ştefan Zgonea: Din punctul meu de vedere este o situaţie de excepţie cea pe care o spuneţi dumneavoastră, care necesită o abordare de excepţie. Suntem într-o situaţie delicată. În rest, adunând cele două grupuri parlamentare, coeficienţii rămân aceiaşi şi în grupuri şi în Biroul permanent. Toate ponderile rămân aceleaşi, ca să nu ne păcălim. Singura chestiune este strict legată de dezbaterea din plen într-o defavorizare faţă de celelalte grupuri. Grupul dumneavoastră devine unul singur, aveţi un singur lider, restul rămân toţi membrii PNL din Biroul permanent. Chestiunea aceasta nu cred că putem noi să o hotărâm. Dacă mă întrebaţi pe mine care, cât de cât mă pricep la regulament, aş avea o altă viziune. Am ridicat-o în Biroul permanent ca să nu o ridicăm în afară. De aceea, am şi temperat pe colegii mei şi am spus: discuţie în interiorul Biroului permanent, după ce clarificăm noi, eu zic că cea mai bună soluţie este să rog pe domnul Marian Neacşu să aibă o discuţie, fie să trimitem un document scris, fie să aibă o discuţie cu preşedintele Comisiei de regulament şi cu voi împreună, că aveţi fiecare câte un om acolo. Se pare că tu eşti membru în Comisia de regulament. Atunci să discutăm acolo care este interpretarea pe care o avem corectă şi să vedem de când este ea aplicabilă, pentru că nu are legătură cu restul. Acelea sunt ponderi stabilite prin Curtea Constituţională. Mutările unui membru dintr-o parte în alta, că are condiţii…., că Birourile permanente şi coeficienţi..

Aici discutăm despre altceva, despre un dezechilibru într-o abordare. Nu este vorba de o alianţă, că este DA sau alianţa ACL, este vorba de un nou partid, aici este o chestiune total diferită.

Ioan Oltean: Domnule preşedinte, stimaţi colegi, să ştiţi că şi interesul nostru este să o clarificăm, pentru că suntem conştienţi că suntem un singur partid şi că nu e normal să apărem cu două grupuri parlamentare. Tot ceea ce decurge din calitatea aceasta se va discuta şi se va rezolva, începând cu noua sesiune. Mă refer la ponderi în Biroul permanent, în comisii şi aşa mai departe. Dar, în zilele următoare, o să avem şi noi o întâlnire politică şi o să clarificăm acest lucru şi, împreună cu liderul Grupului PSD, cu membrii comisiei, vom găsi o soluţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.