Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Generozitea` lui Chesnoiu sesizată de DNA - Pe unde a trecut au `apărut` prieteni și cunoscuți - Lista locurilor unde urmau `plantări` de personal

wall-street.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Ancheta DNA în cazul fostului ministru al Agriculturii Adrian Ionuț Chesnoiu (PSD) relevă faptul că apropiați ai acestuia au acces în funcții publice la instituțiile pe la care fostul demnitar a activat.

Cu toate acestea anchetatorii DNA nu fac referiri clare dacă în fiecare caz „coincidență„ ex-demnitarul a avut vreun cuvânt de spus, așa cum a fost cazul la MADR privind promovarea „dirijată„ a mai multor candidați, membrii de partid sau „oameni„ ai unor alți demnitari.

În 7 decembrie 2022 anchetatorii DNA Timișoara l-au deferit justiției, în stare de libertate pe ex-ministrul Ionuț Adrian Chesnoiu pentru patru fapte de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și pentru o faptă de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor ICCJ Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul MADR, pentru patru fapte de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul MADR, Cosmin Mihai Corobea, fost consilier clasa I în cadrul MADR, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad și Cătălin Ionuț Lăscaie, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

Anchetatorii DNA detaliază modul abuziv în care ar fi procedat de-a lungul mandatului ex-ministrul Chesnoiu, o concluzie fiind aceea că la Agricultură în mandatul său nu ar fi fost loc de oameni competenți și pregătiți profesional ci doar pentru persoane nepregătite și „dirijate„ sau „comandate„.

Anchetatorii DNA Timișoara au documentat temeinic faptele aduse la cunoștința lor de o denunțătoare, persoană cu funcție de conducere în MADR, și au inclusiv înregistrări ale discuțiilor purtate de Chesnoiu, cu subiect si predicat, despre situațiile ilegale cercetate de procurorii anticorupție.

Cu toți oamenii aproape

„În perioada 15.02.2017 - 25.05.2020, inculpatul Chesnoiu a îndeplinit funcția de director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (în continuare AFIR).

În acest interval de timp (la data de 22.08.2017), inculpatul Cristian Răducan, zis "Jimmy” (fost coleg cu inculpatul Chesnoiu la Academia de Poliție "Alexandru loan Cuza” în perioada 2001 — 2004) a fost numit, în urma unui concurs, în funcția de șef Serviciu Control Intern și Administrativ din cadrul AFIR.

Tot în perioada în care inculpatul Chesnoiu a exercitat funcția de director general al AFIR, numita Ioana Georgiana Răducan, soția inculpatului Cristian Răducan, a fost detașată pe o funcție de execuție în cadrul AFIR.

Ulterior, în perioada 03.07.2017 - 10.08.2018), ulterior (10.08.2018) sus-numita a ocupat aceeași funcție de execuție în urma unui concurs de recrutare organizat de AFIR.”, se arată în rechizitoriul transmis de procurorii DNA Timișoara judecătorilor instanței supreme.

Episodul „Tata prietenului meu, o slujbă la stat„...

„În perioada 12 - 15 mai 2019, A.F.I.R., sub conducerea inculpatului Adrian Chesnoiu, a organizat la Baza Sportivă a comunei Berceni (jud. Ilfov) prima ediție a Campionatului European de Fotbal al Agențiilor de Plăți din agricultură, destinată funcționarilor din agențiile de plăți de la nivel european, activitate în care au fost implicați și inculpatul ”Jimmy” și numitul Andrei Marius Sandu (fiul inculpatului Aurel Sandu), ambii fiind în acel moment angajați în cadrul AFIR în cadrul aceluiași serviciu (Serviciu Control Intern și Administrativ).

În contextul menționat, inculpatul Aurel Sandu, pensionar (fost ofițer în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale), a participat la evenimentul sportiv și i-a cunoscut pe ex-ministrul Chesnoiu și pe mâna sa dreaptă „Jimmy„.

Pe „Jimmy„, se arată în dosar, Chesnoiu l-a luat pretutindeni, el fiind omul care ducea la îndeplinire comenzile ex-ministrului atunci când avea de „servit„ „clientela politică„.

Locuri, persoane, din agenda scurtă a lui „Jimmy„

„Chiar dacă atribuțiile prevăzute în fișa postului, nu îi confereau inculpatului Cristian Răducan, zis Jimmy, director general adjunct în cadrul Direcției pentru Coordonarea Agențiilor de Plată din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nici un rol în gestionarea resurselor umane, în fapt, atât din discuțiile cu martora denunțătoare (căreia i-a fost indicat chiar de inculpatul Chesnoiu), cât și din înscrisul găsit cu ocazia percheziției autovehiculului său, numeroasele înscrisuri găsite în telefonul său mobil cu ocazia percheziției informatice (referate privind mutarea unor funcționari din cadrul MADR, aprobarea scoaterii la concurs a unor funcții, cv-uri, etc), rezultă că el însuși era persoana care gestiona toată resursa umană din cadrul ministerului, de conivență cu Adrian Chesnoiu, stare de fapt recunoscută de către funcționarii ministerului care îi trimiteau aceste solicitări în scopul aprobării lor.

De exemplu, din înscrisul găsit cu ocazia percheziției autovehiculului inculpatului Cristian Răducan rezultă că funcțiile publice de conducere din cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane (agenție subordonată MADR) erau atribuite în funcție de susținerea politică a celor care le ocupau”, se mai arată în dosarul aflat în prezent la instanța supremă.

Cine este „Jimmy„ - Omul de execuție al lui Chesnoiu

DNA Timișoara a făcut un profil detaliat al omului „de execuție„ al ex-ministrului Chesnoiu, Cristian Răducan zis Jimmy, acesta relevând că el este jurist și că a fost mai mereu prezent pe lângă demnitar.

„Inculpatul Cristian Răducan are 40 de ani, este din București, ofițer în rezervă, are studii superioare, de profesie fiind jurist, ocupă funcția de director general adjunct al Direcției pentru Coordonarea Agențiilor de Plăți din cadrul M.A.D.R.

Începând cu data de 23.08.2017 a fost numit în funcția de șef al Serviciului Control Intern și Administrativ din cadrul A.F.I.R.

Ulterior, în perioada 07.10.2019 - 04.02.2020 a fost numit temporar în funcția de director al Direcției Active Fizice din A.F.I.R., iar în perioada 01.04.2019 - 05.12.2021 a fost detașat în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Din data de 16.02.2022, Cristian Răducan a fost detașat în funcția de director general adjunct al Direcției pentru Coordonarea Agențiilor de Plăți din cadrul M.A.D.R”, arată procurorii în dosarul trimis în judecată.

Fapte...în șoaptă....

Procurorii DNA notează în dosarul de la ICCJ că în 25 februarie 2022 a avut loc o altă discuție între martora - denunțătoare și ex-ministrul Chesnoiu, „cel din urmă solicitându-i să-i transmită inculpatului Aurel Sandu, prin intermediul lui "Jimmy” (identificat în persoana inculpatului Cristian Răducan, director general adjunct în cadrul M.A.D.R.), trei articole din Codul administrativ (O.U.G 57/2019) și un subiect din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, care urmează a constitui subiectele de concurs, ambele acte normative făcând parte din bibliografia concursului de recrutare, astfel cum rezultă din declarația martorei denunțătoare din data de 14 martie 2022”.

Discuția dintre cei doi pe această temă cu „iz penal„ a fost surprinsă de anchetatorii DNA și depusă la dosar, a fost purtată de către ex-demnitarul Chesnoiu în mare parte în șoaptă, pentru a evita înregistrarea ei, iar din ea reiese cu prisosință caracterul nefiresc al solicitării lui Chesnoiu:

„Martor denunțător. Altceva. Ăăă, pe șefii’ de serviciu de la arhivă. Avem bibliografia asta ... care este foarte subțire. Io pot să-i dau două legi da, nu știu dacă știi cum stă treaba, că pe funcție publică obligatoriu se dă din codu’ administrativ.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Așa.

Martor denunțător: Dacă io îi trec ..., dacă noi îi trecem codu’ administrativ, ce ...? Âla are trei sute de pagini.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: {neinteligibil) {vorbește în șoaptă)

Martor denunțător. Păi da, da vreți să vorbim ... ?

Chesnoiu Adrian: Păi și...

Martor denunțător: Că tre’ să-i trec io lui trei din alea?

Chesnoiu Adrian', (neinteligibil) (vorbește în șoapta) codu’ obligatoriu. Da din cod tu spune-i: domnule, articolul nu știu care din cod.

Martor denunțător: Ok. Și-atunci vă ...

Chesnoiu Adrian', (vorbește în șoaptă) Dă-i-le ...

Martor denunțător: Articolul...

Chesnoiu Adrian: (vorbește în șoaptă) I le dai lu’ Jimmy, că io plec.

Martor denunțător: Lu’ Jimmy?

Chesnoiu Adrian: (vorbește în șoaptă) Da.... Dă-i-le (neinteligibil).

Martor denunțător: Îhî.... Legea 50 ...

Chesnoiu Adrian: (neinteligibil) (vorbește în șoaptă) una din ele. Spui trei articole din lege (neinteligibil)

Martor denunțător: Și să-i dau articole din ... Na. Mă duc să-1 sun pe ăsta de la Jimmy”, se arată în dosarul ajuns la judecătorii instanței supreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.