Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Nașul taximetriștilor`, emoții mari înainte de miting - Vasile Ștefănescu află azi dacă va fi judecat pentru corupție și fraudă cu fonduri europene

COTAR, protest

Președintele COTAR, Vasile Ștefănescu, așteaptă azi pronunțarea judecătorilor de la Curtea de Apel București într-un dosar în care este acuzat că ar fi deturnat sute de mii de euro dintr-un program finanțat de Comisia Europeană, prin care ar fi trebuit să ajute șomerii și tinerii fără posibilități să își găsească un loc de muncă.

Vezi si: SURSE - Planul PSD pentru debarcarea lui Tudorel Toader

În același dosar, Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă pentru recuperarea sumei de aproximativ 360 de mii de euro care reprezintă prejudiciul creat de Vasile Ștefănescu și alte două persoane inculpate de procurorii anticorupție.

Până să afle pronunțarea judecătorilor, Vasile Ștefănescu continuă să pună presiune pe Guvern amenințând că va provoca o grevă a taximetriștilor care să paralizeze traficul în București dacă nu va primi legile de care are nevoie pentru a stăpâni în continuare alături de ceilalți baroni din taximetrie piața transportului de persoane.

Încrengătura penală în care este prins Vasile Ștefănescu a început la jumătatea anului trecut, când DNA a trimis în instanță rechizitoriul prin care îl acuza pe actualul președinte COTAR de ”schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene”.

Citește și: Tăriceanu, întrebat ce-i reproșează lui Toader: Am discutat să închidem subiectul justiției până pe 1 martie; opoziția profită .

Concret, este vorba despre fapte petrecute în perioada în care Vasile Ștefănescu făcea parte din cadrul Uniunii Naționale a Industriașilor din România – UGIR 1903.  La acel moment, această instituție a câștigat un proiect finanțat cu 3,6 milioane de euro de Comisia Europeană prin programul de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU), prin care se angaja să ofere sprijin șomerilor și tinerilor fără posibilități pentru a-și găsi un loc de muncă.

Din suma totală de 3,6 milioane de euro pe care UGIR 1903 trebuia să o primească în schimbul orientării profesionale a tinerilor șomeri, în conturile organizației au ajuns 360 de mii de euro reprezentând prefinanțarea proiectului.

Procurorii anticorupție au reținut, însă, că pe parcursul anului 2011 Vasile Ștefănescu a uitat de șomeri și a tocat toți banii primiți de la Uniunea Europeană în scopuri personale pe tot felul de lucruri derizorii, de la achiziția de tricouri și cărți de vizită și până la fursecuri și plata unor mese de protocol.

Vasile Ștefănescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în iunie 2018, însă avocații săi și ai celorlalți doi inculpați au profitat de anume vicii de procedură și neregularități în întocmirea rechizitoriului pentru a obține de la un judecător de cameră preliminară, pe 6 februarie 2019, restituirea dosarului la DNA.

Procurorii DNA au făcut contestație la decizia Tribunalului București, iar astăzi – 12 aprilie 2019, este așteptată pronunțarea judecătorilor de la Curtea de Apel București. Dacă sesizarea procurorilor va fi admisă, atunci Vasile Ștefănescu va intra la judecata pe fond și va trebui să răspundă de modul în care a cheltuit câteva sute de mii de euro din banii destinați șomerilor și tinerilor defavorizați.

Astfel, Vasile Ștefănescu este din 2009 președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați (COTAR), adică o asociație care reunește majoritatea patronilor de firme de taximetrie din București și din țară. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când iese public și amenință cu proteste, Vasile Ștefănescu o face doar în slujba marilor rechini monopoliști din domeniu și nicidecum în numele șoferilor simpli de taxi pe care pretinde că îi apără.

Vezi și: George Maior răspunde atacului lui Tăriceanu: 'Legăturile dintre România şi SUA au ajuns la punctul culminant'

De altfel, în spatele așa-zisului miting al taximetriștilor din 17 aprilie, stau foarte probabil interese financiare uriașe ale acestor baroni, pe care nu îi interesează să ofere un transport civilizat și la standarde europene cetățenilor, ci să continue să facă milioane de euro pe lună prin spolierea șoferilor de taxi cărora le închiriază licențele. Concret, în prezent, la nivel național există în jur de 60 de mii de licențe de taxi care sunt deținute în proporție covârșitoare de doar câțiva oameni influenți. Toți șoferii care vor să practice taximetria în mod legal sunt obligați să le plătească acestor baroni din taximetrie o taxă lunară de dispecerat care variază între 250-300 de lei. Astfel, în fiecare lună, patronii reuniți în confederația COTAR strâng milioane de euro, în timp ce șoferii de taxi sunt transformați în sclavi prin împovărarea cu planuri extrem de dure și tot felul de taxe impuse discreționar de ”stăpânii” care fac regulile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.