Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1 din 3 pensii actuale se plătesc acum din împrumuturi, adică datorii de 36 de mii de lei pe minut

Cine plătește? Cum să spună liberalii că "ar fi vrut eliminarea impozitelor la toate pensiile" și să-și dea votul în Parlament pentru propunerea PSD fără o analiză serioasă? PNL a greșit că nu a adus în Parlament argumente cu privire la riscurile reale ale acestor decizii, dar și că nu a lansat măsuri alternative de creștere a puterii de cumpărare a pensionarilor mai inteligente, inclusiv eliminarea pensiilor speciale pentru privilegiați. Vreau o opoziție corectă și onestă, profesionistă, nu una hiper-populistă. Vroiam să aud că problemele cele mai grave ale societății vin din educație și sănătate, din infrastructura slabă și că cineva se îngrijește în Parlament să le repete pentru a genera soluții. E ușor să împarți sărăcia, dar foarte captivant și creativ să generezi bunăstare și o economie puternică.

Eliminarea impozitelor pentru pensiile mai mici de 2000 de lei este în aparență bună pentru pensionari. În realitate, lucrurile stau altfel: 

CINE plătește? Tu, cel care muncești! Pentru cheltuielile cu sănătatea acestor beneficiari vor plăti alții, adică tinerii/contributorii actuali la bugetul țării prin taxele și impozitele plătite în urma muncii lor, dar și generațiile viitoare pe umerii cărora se așează împrumuturile luate pentru plata pensiilor.
CÂT plătește? Deficitul fondului public de pensii (în grafic semnalată cu rosu diferența dintre cheltuielile cu pensiile și veniturile din impozitul pe venituri pentru pensie) se ridică la 19 miliarde de lei în anul 2016, adică 2,5% din PIB, și își continuă creșterea fulminantă în acest an, ceea ce înseamnă că 1 din 3 pensii actuale se plătesc acum  prin împrumuturi (graficul atașat este elocvent în acest sens). În anii viitori lucrurile se îngroașă. În condițiile actuale deficitul se adâncește chiar sub impactul legii actuale de indexare a pensiilor prin care în anul 2017 pensiile cresc cu 5,3% (legea dreptei politice din 2010). Mai mult, populația României îmbătrânește cu o viteză accelerată, ceea ce înrăutățește de două ori mai tare balanța între forța de muncă activă și pensionari.
Știu că e greu să explici populației adevărurile dure. E nevoie de curaj și de profesionalism. Dar să fie clar: tot românii plătesc, nu PSDiștii, nici liberalii, nici alți politicieni. Plătitorii de taxe suportă toate deciziile publice.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.