Românii manânca de Craciun aproximativ 1 milion de porci, reprezentând 14% din consumul anual, iar peste 400.000 dintre animale sunt sacrificate în curtile oamenilor, a declarat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din România.
Potrivit lui Ladosi, în ferme se taie într-un an aproximativ 3,5 milioane de porci, dintre care, de Craciun, în jur de 400.000.
Totodata, se importa anual 1,6 milioane de porci, 200.000 dintre animale intrând în tara în perioada Craciunului.
"Putem estima ca, pe lânga acestia, într-un an românii taie în curtile proprii aproximativ 2 milioane de porci, dintre care 400.000 în perioada Craciunului", a mai spus reprezentantul patronatului, potrivit Mediafax.
În concluzie, din totalul consumului anual de aproximativ 7 milioane de porci, românii manânca de Craciun în jur de un milion de animale.
"Consumul anual de carne de porc pe an este totusi mic în România, de 20 de kilograme, la jumatate fata de media europeana", a mai spus Ladosi.
El a afirmat ca taiatul porcilor în curtile oamenilor se mai practica înca în majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, dar obieciul este mai pregnant în Balcani.