Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

6 pasi pentru prevenirea asteniei de primavara

Astenia de primavara este o forma de astenie care se traduce printr-o stare de oboseala antrenand insuficiente functionale multiple. Este o suferinta aproape inevitabila, o forma de depresie sezoniera, care apare la trecerea dintre iarna si primavara, atunci cand creste brusc luminozitatea in timpul zilei, iar temperaturile se modifica de la o zi la alta. in mod particular, astenia de primavara este o afectiune sezoniera, care trece in cateva saptamani, daca te alimentezi corect. Ca definitie, oboseala este o stare de slabiciune generala, datorata unui efort (stres) fizic sau intelectual intens, sau unui dezechilibru mineral sau vitaminic sau unei boli. Alimentatia din toata aceasta perioada care acopera cam jumatate din an a fost mai saraca in legume si fructe proaspete si mai bogata in grasimi, conservanti si aditivi, specifice alimentelor congelate sau conservate. Asa ca organismul nu si-a primit cantitatea necesara de vitamine si minerale si rezervele sunt pe sfarsite. Simptomele asteniei de primavara, apatia si lipsa de vlaga, de chef, sunt, de fapt, un semnal ca organismul are nevoie de hrana noua, proaspata, bogata in nutrienti.

Trebuie stiut ca astenia de primavara nu este o boala, ci o stare fiziologica si are niste cauze foarte bine definite. in lunile de toamna si iarna, organismul a fost solicitat de variatii de temparatura, umiditate, presiune, vant. in plus, lumina redusa din anotimpul rece influenteaza negativ starea psihica.

Cauze
- alimentatia mai saraca in cruditati, legume, zarzavaturi, fructe; 
- frigul solicita energic mai mult organismul; 
- infectiile mai frecvente in timpul iernii, lasa o astenie in urma lor; 
- obiceiurile alimentare de a avea o dieta bogata in grasimi animale solicita, de asemenea, mult mai mult organismul. Manifestarile clinice sunt usoare, fapt pentru care de multe ori nu li se acorda importanta sau sunt corelate cu altele: apatie, cefalee, somnolenta, scaderea randamentului in munca fizica si intelectuala.

Cine este predispus la astenie?
Toate categoriile de varsta sunt vulnerabile in fata asteniei, dar in special persoanele foarte active profesional, copiii si batranii. De regula, femeile sunt mai afectate decat barbatii.

Simptome
Simptomele difera de la persoana la persoana, dar, in general, acestea sunt: lipsa energiei, a tonusului, durerile de cap, starile de rau, starile de oboseala, lipsa chefului de viata, somnolenta, lipsa puterii fizice, lipsa poftei de mancare, depresia si oboseala.

Cele mai frecvente simptome sunt:
- stari de continua oboseala si somnolenta; 
- lipsa de energie; 
- pasivitate si putere de concentrare redusa; 
- disconfort, iritabilitate si anxietate; 
- cefalee si palpitatii; 
- lipsa tonusului si scaderea formei fizice; 
- sentimentul de vinovatie; 
- scaderea sau cresterea poftei de mancare si, implicit, probleme de greutate; buimaceala si nevoia de a plange.

Consecinte
Cea mai serioasa afectiune cauzata de astenie este depresia. Aceasta se caracterizeaza printr- o stare de tristete acuta, de pierdere a increderii in sine. Partea grava este ca, dupa disparitia asteniei, depresia ramane. Ea necesita, in cele mai multe cazuri, tratament de specialitate. Aceasta tulburare determina efecte negative si asupra sanatatii fizice. Una dintre bolile pe care le determina este anemia, cauzele fiind reprezentate de deficitul de vitamine si minerale. Atunci cand suferi de astenie, nu mai esti la fel de ordonat, de atent si de prompt in rezolvarea anumitor probleme. Asadar, astenia afecteaza nu doar viata personala, ci si performantele la locul de munca. Iata cateva remedii pentru a combate astenia de primavara:

1. Alimentatia
Este bine sa consumi cat mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate in vitamine si cresc rezistenta organismului. Verdeturile de sezon sunt excelente, mai ales pentru persoanele care sufera de anemie. Astfel, salata verde, urzicile si spanacul fac minuni in tratarea asteniei. Alte alimente utile rezolvain astenia de primavara sunt fructele, in special cele cu un continut bogat in vitamina C, cum sunt merele si citricele. De asemenea, macesele contribuie cu succes la reducerea starilor de oboseala cronica.

2. Odihna
In timpul somnului organismul se reface si acumuleaza energie pentru ziua urmatoare, este important sa dormi cel putin sapte ore pe noapte, incearca sa adormi in fiecare seara la aceeasi ora. Organismul are nevoie de odihna pentru a putea sa recupereze energia necesara pentru ziua urmatoare.

3. Cura de vitamine si minerale
Daca suferi de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul tau le ia din alimente sa nu fie suficiente. Prin urmare, ai nevoie de suplimente nutritive. De retinut este faptul ca acestea nu inlocuiesc o alimentatie variata, ci o completeaza. Astfel, vitaminele A si C cresc rezistenta organismului la infectii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creste rezistenta organismului la infectii si imbunatateste vederea.

4. Miscarea
Efortul fizic din parc, joggingul, mersul pe jos sau orice alta activitate care pune sangele in miscare lupta impotriva asteniei de primavara.

5. Detoxifierea
Realizarea unei dezintoxicari eficiente a organismului: se va consuma o dieta vegetariana bazata pe sucuri si hrana crudivora (neprelucrata termic) sau predominant crudivora, care realizeaza o excelenta revitalizare si remineralizare, stimuland si portiile naturale de eliminare ale organismului: plamani, rinichi, intestin gros si piele. Se pot folosi: 
- sucul de orz verde - bogat in vitamine si enzime detoxifiante; 
- pulbere de catina si macese - bogata in complex vitaminic si mineral; 
- tinctura de rozmarin – actiune tonica asupra sistemului nervos si cardiac; 
- tinctura suedeza (bitterul) - efect tonic si reglator asupra sistemului nervos, dezintoxicant, stimulator si reglator al functiilor digestive, hepatice si renale; 
- carbune vegetal (pulbere), un bun aspirator si drenor toxinic natural.

6. Relaxarea
Pentru bai se folosesc numai acele plante care contin uleiuri volatile, taninuri, substante cu actiuni emoliente, calmante si dezinfectante. Se pot face bai tonice cu uleiuri esentiale, din muguri de brad sau pin. in apa din cada se adauga o lingura de ulei, se amesteca bine si se procedeaza la fel ca la baile de plante. Plantele care se folosesc la bai sunt cam aceleasi care se recomanda drept ceaiuri calmante: sunatoarea, busuiocul, salvia, teiul, rozmarinul, menta, frunze de nuc, levantica, brad, pin. Se poate folosi o singura planta sau in combinatie. Daca reusesti sa tii cont de aceste sfaturi, vei avea energie pentru intregul an, vei fi tonic si optimist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.