Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 semne surprinzătoare că ai imunitatea scăzută

one.ro
tuse raceala gripa

Un sistem imunitar bun e capabil să lupte cu numeroase infecții și atacuri asupra organismului, însă stilul de viață modern duce deseori la slabirea imunitatii și de cele mai multe ori nu ne dăm seama de asta decât cand descoperim că nu mai scăpăm de răceli sau că facem toate gripele și bolile care circulă în momentul respectiv. Iată de la specialiștii de la Prevention.com câteva surprinzătoare semnale de alarmă pe care le trage sistemului tău imunitar.

1. Mănânci prea multe dulciuri

Un studiu a arătat că mâncând 100 g de zahăr (cât se află în doar trei cutii de suc acidulat) reduci semnificativ capacitatea celulelor albe de lupta cu bacteriile cel puțîn 5 ore după consumarea zahărului.

Soluția: Bea cel puțin o cană de ceai verde pe zi, băutură plină de antioxidanți, capabili să neutralizeze radicalii liberi, responsabili de numeroase boli. Vitamina C e și ea un “carburant” extrem de eficient pentru imunitate, așa că încearcă să bei măcar o dată pe zi o limonadă făcută cu sucul unei lămâi.

2. Nu bei destulă apă

Există un motiv întemeiat pentru care medicii insistă pe consumarea a cât mai multe lichide când ești bolnav. Organismul tău are nevoie de multă apă pentru a elimina toxinele – și da, cafeaua și ceaiul sunt considerate surse acceptabile de apă. Cantitatea ideală de lichide care trebuie băută zi de zi variază de la o persoană la altă.

3. Ai niște kilograme bune în plus

Excesul de greutate e nesănătos pentru inimă, creier și alte organe, insapoate că nu știi că e nociv și pentru sistemul imunitar. De fapt, mare parte dintre cei care s-au îmbolnăvit de gripă porcină în timpul epidemiei și au făcut formele cele mai grave au aceeași caracteristică: un indice de masă corporală de peste 40, adică aveau obezitate morbidă. Greutatea excsiva cauzează dezechilibre hormonale și inflamație, ceea ce slăbește capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infecțiile.

4. Bei apă de la chiuvetă sau cișmea

Poluarea din aer și din sol ajunge toată în pânză freatică, cea din care îți iei apă de băut dacă foloseșți apă de la robinet sau de la o cișmea. Substanțele pe care le introduci astfel în organism îți afectează sistemul imunitar, care poate deveni incapabil să reacționeze la atacurile virale și bacteriene asupraorganismului.

5. Nările îți sunt mai uscate că Sahara

Oricât de neplăcute ar fi, secrețiile nazale sunt de fapt o apărare eficientă împotriva răcelilor și gripei. Sună dezgustător, dar mucusul acționează că o capcană pentru virusuri și le elimina din corp. Când căile nazale sunt preauscate germenii pot să-ți invadeze organismul fără să mai întâmpine oprelișți. Dacă uscăciunea e temporară, iriga-ti nările cu picături sau spray cu soluție salina. Mai poți folosi și un umidificator. Dacă uscăciunea e cronică e mai bine să te duci la doctor că să vezi care poate fi cauza acestui simptom.

6. Ești mereu cu nervii întinși

Nu e o coincidență că răcești sau faci gripă după ce ai încheiat un proiect extrem de solicitant sau cu deadline strâns. Conform unui raport al Asociației Psihologice Americane, stresul de lungă durata slăbește sistemul imunitar și capacitatea să de lupta cu bolile. Mai mult, medicii imunologi spun că dacă devii stresat în timp ce ești bolnav de gripă, simptomele se vor înrăutăți considerabil.

7. Ești mereu răcit

Acesta e un semn clar că sistemul tău imunitar e incapacitat. Un adult tipic răcește în mod normal de 1 – 3 ori pesezon, iar răcelile durează 3-4 zile. Dacă răcești mai des, rezistență organismului tău e scăzută. Ți-ai putea îmbunătăți situația dormind mai mult, facans mișcare în mod regulat și incluzând în dietă mai multe legume si fructe.

Citeşte şi: STUDIU - Rasa umană s-ar afla la limita capacităților sale și va intra, probabil, în declin .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.