Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - Prima zi de școala. Și de meditații. La limba de lemn

ghinionnis
Duminică, prolificul edil susținut de USR și PNL în sectorul 1 ne-a informat, pe facebook, desigur, că a sesizat DNA cu priire la achiziții supraevaluate făcut de predecesorii săi pe zona de Învățământ. Iar acum toate cumpărăturile se fac la nivel de școală. Lăsând deoparte faptul că unitățile nu au nici expertiza, nici personalul necesar derulării acestor proceduri, se naște întrebarea dacă, nu cumva, pe lângă aceste denunțuri, nu ar fi, poate, necesare și niște acțiuni de curățenie, deratizare sau deblocarea aparatului responsabil cu emiterea diverselor documente. Eternele și vehementele postări nu vor rezolva nici măcar problemele naivilor care au votat cu arătarea. Dar o veste importantă a venit de la noul președinte al Curții Constituționale, Marian Enache. Acesta a reiterat faptul că „deciziile CCR rămân obligatorii pentru toate autoritățile statului”, temperând isteria celor care invocau pierderea suveranității naționale și criticându-l, la ordin, și cu lozinci nemestecate, pe ministrul Cătălin Predoiu. De asemenea, șeful CCR a transmis și un semnal important privind obligația statului de a judeca pensiile speciale în raport cu realitățile socio-economice, singura excepție fiind cele ale magistraților.
Luni, la deschiderea anului școlar, și deci, a sezonului de meditații, președintele dumneavoastră a încurajat elevii de la un liceu al Capitalei: „să protejaţi valorile democratice, să credeţi în ştiinţă şi în profesionişti, să reacţionaţi în faţa abuzurilor şi a dezinformării!”. Altfel spus, pe partea democrației i-a îndemnat să nu iasă cu geci roșii în piață, dacă vor lucra la Cotroceni, pe cea de știință să nu participe la congrese din spații închise în pandemie, sau măcar să poarte mască, iar pe zona dezinformării să nu-și jignească adversarii politici și să nu alimenteze valuri de ură la adresa acestora. La rândul său, premierul ne-a anunțat că „până în momentul în care noile legi ale educaţiei vor fi aprobate şi promulgate, dezbaterile continuă” şi a încurajat pe toată lumea să participe la ele. Deși Sorin Câmpeanu a spus că perioada dezbaterii publice s-a încheiat, știind probabil că în România educată lucrurile merg bine și repede. Însă în spatele tuturor festivismelor fade patronate întâiul meditator și sobrul său supus, Raportul Salvați Copii România ne indica în 2020 că peste un milion și jumătate din copiii din România (36,3%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Marți, în eternul război dintre Clotilde Armand și restul lumii, o parte a restului lumii, mai precis reprezentanții legali ai fostului edil, Tudorache, au anunțat că printr-o decizie definitivă din 2018, Instanța a stabilit că Romprest are exclusivitate în ceea ce privește prestarea serviciilor de salubritate în Sectorul 1, pe toată durata contractului. Altfel spus, dincolo de disputa prețurilor practicate, se pare că forma de viață reprezentantă a USR și PNL ar fi plătit ilegal o altă firmă de curățenie. La cum a mers ancheta fraudei alegerilor, nu cred că se teme cineva că Statul de drept (sau eșuat, conform întâiului schior al patriei) o va deranja pe individă. În sfera arcului guvernamental, Marcel Ciolacu l-a ironizat pe Rareș Bogdan cu privire la desființarea pensiilor speciale în 30 de zile, încă o etapă din purgatoriul parcurs de PNL pentru spălarea păcatelor din ultimii 8 ani în relația cu PSD. Totuși, ca o nuanță, aș remarca faptul că fostul celebru jurnalist, actualemente prim-vicepreședinte al PNL, e singurul care nu s-a resemnat cu rolul de victimă al partidului său, în fața PSD.
Miercuri, USR a lansat primul atac articulat și inteligent la adresa puterii, relativ la situația Blue Air. Deși „omul nou” cu „rădăcini vechi” Drulă a fost ministru al Transporturilor, deci probabil putea semnala riscurile în care se afla operatorul de transport aerian, el îi cere lui Ludovic Orban să explice cum poate fi acordat un împrumut de 300 de milioane de lei, garantat cu active de maxim 10 milioane de lei, cum se pare că s-a întâmplat cu Blue Air? Și ne mai anunță că viza de la Finanțe pentru această enormitate a fost semnată de prodigioasa odraslă a Bancorex. Pe parcursul zilei derulării acestui scandal, președintele dumneavoastră s-a făcut din nou de râs, la vizita omologului ungar, aceasta acuzând că la conferința de presă de la Cotroceni nu i s-a oferit o traducere completă și că unele propoziții din discursul lui Klaus Iohannis au lipsit. Nici nu știe ce a pierdut biata femeie, de ce picuri de înțelepciune și ce nestemate ale gândirii și profunzimii umane a fost văduvită! Doar ca exemplu: „Unii au făcut profituri uriașe din criza energetică”. Este că nu vă așteptați la această informație? Este că și-a meritat cele 66 de procente obținute în 2019?
Joi, Generalul Ciucă le-a mulțumit reprezentanților Curții de Conturi pentru modul în care servesc interesul public, în vreme ce Marcel Ciolacu a cerut anchetarea furturilor din bani publici din perioada stării de urgență. Totuși, greu de crezut că se va ocupa cineva de latura judiciară a achizițiilor de măști și sanitare neconforme sau nelivrate vreodată, ori de milioanele de vaccinuri nefolosite. În fond, statul eșuat nu poate fi simultan și unul de drept. Prin urmare, odată rezolvată problema educației, prin programul prezidențial omonim, tot joi a fost lansat, în dezbatere publică la Cotroceni, Raportul schimbărilor climatice, prilej cu care prolificul meditator a spus: „Răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid și ferm”. Drept e că suntem consacrați pentru tenacitatea decidenților politici de cel mai înalt nivel.
Vineri, unul dintre puținii membri ai Cabinetului care își fac treaba - Alexandru Rafila - a semnalat riscul epidemiei de gripă sezonieră în iarnă, pentru prevenirea căreia Ministerul Sănătății a transmis toate instrucțiunile către școli. Tot azi, la școala politică a tineretului PSD, Marcel Ciolacu le-a sugerat tinerilor din partid să nu-și facă iluzii, pentru că Klaus Iohannis nu va susține PSD-ul vreodată. Este atât o săgeată menită a-i crește popularitatea liderului din Kiseleff - în fond, actualul locatar din deal nu ar mai fi azi votat nici măcar de toți alegătorii PNL - cât și o formă de poziționare indirectă în coaliție, pentru a ține PNL în șahul permanent din ultimele luni.
CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII nu revendică nicio explicație, e doar un colaj de citate aparținând unui celebru excursionist, schior și jucător de golf, emise cu ocazia reuniunii anuale a diplomației române. Rog concentrare maximă: „Prin contribuții solide, credibile și vizibile la nivel regional, european și internațional, ne-am implicat și continuăm să ne implicăm proactiv și consecvent în acțiunile multidimensionale de reacție față de agresiunea Rusiei la adresa ordinii globale bazate pe reguli, pe toate palierele: politic, diplomatic, securitar și umanitar, prin mobilizarea exemplară la nivelul societății românești. [...] În tot acest context, diplomației române îi revine astăzi, mai mult ca oricând, un rol deosebit în evaluarea permanentă și rapidă a noii realități geostrategice și în avansarea de căi de acțiune adecvate la nivel internațional.” Aș continua, însă mă presează timpul: au sunat pe fix de la Scânteia, că vor să-l angajeze autorul textelor ca redactor-șef, iar de la Secția Externe a CC vor să-l ia direct supleant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.