Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA: Săptămâna de AUR

george simion
Duminica premergătoare aniversării dublei alegeri a lui Cuza din 1859 anunța deja unele tensiuni la Iași, ca de obicei prost gestionate de incompetența autorităților („Statului eșuat” sau „României normale”, definite ca atare autorul lor). Luptând neîncetat, cu puțina minte din dotare, împotriva criticilor orânduirii, milițienii din ograda lui „Dorel de la Interne” - probabil cel mai prolific politician român de după 1989, ca ministru al Economiei, Dezvoltării, Transporturilor, Justiției, Internelor - au reușit să pregătească și să pună în operă încă o contra-performanță.


Luni
a fost, deci, o zi plină. De această dată, vigilenții „oameni ai legii” nu au luat ziariști de acasă în miez de noapte, nu au omorât copii pe trecerea de pietoni, nu au fraternizat cu interlopii, nici nu au aniversat un an de la atentatul cu bombă de la Arad, rămas cu autor necunoscut. Cu prilejul zilei de 24 ianuarie, supușii lui Bode, zis și „omul bun la toate”, au mai adus niște procente partidului condus de George Simion. Întâi dimineața, când au oprit abuziv autocarul acestuia, ce se deplasa la Iași, apoi amendându-l DE 3 ORI în aceeași zi și pentru aceeași faptă (nerespectarea carantinei) pe ÎPS Teodosie, care nu fusese înștiințat oficial de către DSP asupra obligațiilor sale. Despre cei doi am tot vorbit și scris, cu rezerve majore. Agitatorul Simion exploatează foarte bine un discurs populist simplist adresat naivilor, ducând la nivelul următor incisivitatea USR, momentan fără a o depăși în agresivitate. Încă nu au folosit sintagme naziste precum „ciuma roșie”, nu au cerut încătușarea și arestarea adversarilor politici, nu au agresat parlamentari ai puterii, precum pățise doctorul Bacalbașa, nu au venit cu boxe în comisiile de specialitate, nu au declamat plini de însuflețire eruditul slogan al plăcuțelor suedeze. Toate astea le-au făcut deja USR și PNL în ultimii ani. Dar, la fel ca și USR, AUR nu oferă soluții la problemele pe care le ridică. Totuși, câștigă încredere pentru că dă glas nemulțumirilor și frustrărilor unei părți a societății care se simte neascultată și nereprezentată. Arhiepiscopul Tomisului, pe de altă parte, dincolo de afilierea ideologică la AUR și de intuitul sprijinul acordat în alegeri (peste 14% în județul Constanța), își continuă munca de rivalizare a PF Patriarh Daniel în interiorul BOR.
Văzând cele întâmplate, inexplicabilă este apetența „liberalilor” pentru decizii prostești: prin diverse forme de abuz sau inadecvare, voci precum Simion sau ÎPS Teodosie devin, din păcate, preeminente. Gesturi precum în cazurile celor doi nu fac decât să atragă adepți ai unui discurs îndoielnic, nicidecum să îndepărteze. În tot acest timp, departe de orice privire a alegătorilor, patronul „României educate” a depus, de Ziua Unirii, o coroană la Monumentul ostașului necunoscut. Nu că cele două ar avea vreo legătură istorică, dar cine mai bagă în seamă ridicolul ce compromite aproape zilnic importanta instituție? Tot amuzant a fost și discursul plin de confuzii și platitudini: președintele a vorbit admirativ despre "solidaritatea oamenilor politici ai vremii", lăudând practic atitudinea opusă conduitei sale din primii 7 ani de mandat. Ca semn de înaltă prețuire, tot în ziua de luni, Klaus Iohannis a fost ignorat de către Joe Biden, care a selectat doar pe președintele Poloniei, dintre vecinii Ucrainei, pentru o videoconferință cu liderii europeni pe marginea posibilei invazii a Rusiei.

Marți, comemorând victimele Holocaustului, șeful Statului ne-a amintit involuntar ca de-obicei, într-un discurs altminteri corect,  de celebrul său aforism („a trebuit să moară oameni”) de după incendiul din Colectiv:  "Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment". În aceeași zi, liderul de partid cu cea mai scăzută cotă de încredere (4-5%, în funcție de sondaj) - Florin Vasile Cîțu pe numele său - îl critica pe ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Comparând cele circa 40 de decese pe zi de astăzi cu cele aproape 600 din valul 4, precum și cele 100.000 de teste făcute azi, față de cele 10-15.000 realizate zilnic în perioada Congresului PNL care a blocat România pentru 6 luni, m-am bucurat că șeful Senatului are șofer, să nu mai riște experiența americană. Altminteri, nu există alte explicații pentru asemenea elucubrații.


Miercuri, același „Superman” propune PSD opoziția, nerealizând că PSD în opoziție înseamnă, dincolo de reluarea instabilității într-un context geopolitic foarte complicat, alegeri anticipate și un PNL cu cel mult 15% mandate în Parlament, după redistribuire. Văzând declarațiile produse cu greu de înscăunatul președintelui Iohannis, am realizat că locurile ocupate odinioară de Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu-Quintus, Dinu Patriciu, Varujan Vosganian, Teodor Meleșcanu sau Norica Nicolai și Mona Muscă, revin astăzi lui Florin Cîțu, Dan Vâlceanu, Florin Roman, Pavel Popescu, Lucian Bode sau Raluca Turcan. Iar asta explică multe. Tot miercuri, o altă virtuoasă și deontologică organizație neguvernamentală decide să sufle în pânzele corabiei AUR: Active Watch afirmă despre acesta că „încalcă flagrant principiile vieții democratice, prin instigarea cetățenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituțiilor de media pe care le etichetează ca fiind toxice”. Corectă analiza acestor oengisti civili de bine. În opinia mea, libertatea de exprimare este și trebuie să rămână sacrosanctă, dincolo de gusturi sau păreri, indiferent de buna credință a celor intitulați ziariști. Iar demersul AUR este, în acest context, unul cel puțin discutabil, amintind de listele cu „scuipați aici” ale lui Corneliu Vadim Tudor. Intrebarea e de ce nu au sanctionat aceiași „gardieni ai libertății presei” decizia BPN al PNL prin care se interzicea prezenta liberalilor la emisiunea Sinteza zilei de la antena3? De ce nu au condamnat linșajul online la adresa România tv din 2017 sau agresarea reporterilor aceleiași televiziuni în Piața Victoriei? De ce nu au acuzat simulacrul „dezbaterii” din campania pentru prezidențialele din 2019 și absența unei confruntări reale între candidați? Iată încă o dovadă de prostie contraproductivă: deși cazul este corect, legitimitatea acuzatorului lipsește. Prin urmare, în loc să fie descurajate aceste inițiative ale AUR, ele sunt validate atât prin atenția acordată, cât și prin penibilul în care se plasează acuzatorii. În orice comunicare, sursa validează sau invalidează mesajul. Or, când ai închis ochii la atâtea fapte la fel de reprobabile, cine să te mai asculte, chiar când ai dreptate? În fine, despre „urgenta” ședință a CSAT, privitoare la Ucraina, „liderul regional” a declarat, ca de obicei, că ar fi mai bine să fie bine decât să fie rău.


Joi, Curtea Constituțională a anunțat că înlocuirea Ancăi Dragu respectă legea fundamentală, eliminând și ultimele speranțe ale dactilografei de la Bruxelles de a redeveni al doilea om în Stat. În aceeași zi, încă un ministru fără vreo legătură cu PNL a fost confirmat ca ocupant al unui portofoliu negociat pentru echipa din Modrogan. Marcel Boloș îngroasă rândurile „tehnocraților” agreați de Cotroceni, alături de Bogdan Aurescu și Sorin Câmpeanu, semn al crizei de cadre, dublate de o supușenie care ar face invidios orice stăpân de sclavi. Dacă adăugăm listei și pe „favoriții prezidențiali” Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Cătălin Predoiu, Virgil Popescu, „liberalii” vor constata că partidul e reprezentat în guvern de Vâlceanu de la Fonduri și anonimul Cadariu de la Antreprenoriat. În fine, deloc paradoxal, singura veste bună a săptămânii vine de la PSD: Titus Corlățean a fost ales președinte al Comisiei APCE pentru desemnarea judecătorilor CEDO.

Vineri am aflat că școlile din Timișoara intră în online din cauza frigului. „Revoluția bunei guvernări” (sloganul USR) pare să meargă înainte nu doar la București, unde percheziționatul Nicușor Dan a ignorat protestele sindicatelor din STB, asigurând terenul propice unei reizbucniri la fel de spontane a nemulțumirilor, iar catastrofa de la Sectorul 1 își continuă neabătut misiunea de demolare a fostei „Capitale a Capitalei”. Liderii USR au și înveselit seara ultimei zile lucrătoare a săptămânii. Ca și cum și-ar fi propus un concurs al acoperirii de penibil, aceștia au decis după-amiază să facă un sondaj pe site-ul propriu, privind încrederea în Ministrul Sănătății, denigrându-l pe acesta într-un articol plin de bazaconii, care trebuia să influențeze votul. Surpriză, peste 60% dintre respondenți au fost favorabili lui Rafila, dând peste cap planul „oamenilor noi în politică”. În paralel, aceiași domni Cioloș și Barna, împreună cu destituita doamnă Dragu și o liotă de alte personaje ce stârnesc râsul, s-au deplasat la Mogoșoaia, pentru a se înfrupta din victimizarea consilierei comunale presupus agresate de un alt ales local al PNL, exasperat probabil de hărțuiala telefonului în figură. Totuși, dincolo de lipsa de inspirație a atacatorului și de condamnabilele amenințări proferate la adresa unei femei, rămâne disperarea vizibilă a celor menționați. Un asemenea „desant”, cu scopul de a căpușa bruma de simpatie a unei biete victime a mitocăniei indică disperarea precursorilor AUR.
Se încheie astfel, cum spuneam și în titlu, o săptămână prolifică pentru AUR, implicit tristă pentru România,  ilustrată și de sondajele care îi creditează pe George Simion și ai săi cu 20%, capacitați de ipocrizia, incultura și diletantismul acuzatorilor. În loc să admită și să ceară iertare că au încurajat cel puțin aceleași derapaje ale USR și susținătorilor săi, că timp de 5 ani au sădit și alimentat ura în societate, #reziștii liberali și „civilii civici”, aliniați în spatele „iubitului conducător” nu reușesc, din păcate, decât să irite și să trimită suporteri către „noul USR, de dreapta”. În tot acest timp, România rămâne suspendată în istorie, prizonieră inerției deciziei altora, ignorată pe bună dreptate de toți marii săi parteneri euro-atlantici, care, obișnuiți cu dinamica tranzacțională a relațiilor internaționale, disprețuiesc și izolează pe bună dreptate slugărnicia gratuită denotând absența oricărei viziuni sau priceperi. În contextul tensiunilor din apropierea granițelor, rămâne doar să îi mulțumim lui Ion Iliescu pentru Acordul de la Snagov, inițiat și semnat în 1995.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.