Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

73 de cetăţeni bulgari sosiţi ca muncitori sezonieri în Franţa au fost returnaţi în Bulgaria, după ce li s-a refuzat intrarea

Motion Array
Franta steag

Toţi cei 73 de cetăţeni bulgari, printre care se aflau muncitori sezonieri în agricultură, cărora li s-a refuzat intrarea în Franţa şi au fost obligaţi să rămână pe aeroportul Roissy - Charles de Gaulle din Paris câteva zile, au aterizat joi în capitala bulgară, a comunicat Ministerul de Externe de la Sofia, transmite BTA.

Costurile revenirii lor au fost acoperite de transportatorul aerian, a precizat Ministerul de Externe, potrivit agerpres.ro.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 51: Cîțuleeee! Dorm toți...?

Potrivit acestuia, ambasada bulgară la Paris le-a oferit asistenţă completă cetăţenilor bulgari. Şeful serviciului consular a rămas împreună cu grupul la aeroport miercuri şi joi până la îmbarcarea în avionul pentru Sofia.

La 6 mai, Ministerul de Externe a informat că 70 de bulgari erau blocaţi pe un aeroport din Paris în tentativa de a intra pe teritoriul Franţei. Grupul de muncitori sezonieri sosise la 5 mai cu contracte de muncă şi adrese de cazare, dar bulgarilor li s-a refuzat intrarea pentru că nu aveau rezidenţă permanentă în Franţa. Pe lângă acest grup, autorităţile franceze le-au refuzat intrarea şi altor şase cetăţeni bulgari, preciza Ministerul de Externe la momentul respectiv.

Agenţia France Presse a transmis joi că 73 de bulgari, aterizaţi marţi pe aeroportul Roissy pentru a veni să lucreze ca sezonieri în agricultură, au fost returnaţi joi, o decizie denunţată de apărători ai migranţilor drept 'contradictorie' în raport cu derogările prezentate în aceeaşi zi de ministrul francez de interne Christophe Castaner.

Citește și: Șeful CCR iese la rampă: De ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

Joi, Castaner a explicat că, deşi restricţiile la frontiere se prelungesc până cel puţin la 15 iunie, 'anumite derogări suplimentare vor fi făcute posibile'.

Printre aceste derogări posibile, el a menţionat 'un motiv economic imperios, în particular muncitorii sezonieri agricoli'.

'Este complet contradictoriu cu ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă', când 73 de bulgari, prin urmare cetăţeni ai Uniunii Europene, au fost 'returnaţi cu încălcarea protecţiei sănătăţii şi a drepturilor fundamentale', a explicat pentru AFP Laure Palun, directoarea Asociaţiei naţionale de asistenţă la frontiere pentru străini (Anafé).

Citește și: Cel mai cunoscut medic infecționist din Europa: Povestea celui de-al doilea val este o fantezie

După ce au sosit marţi pe aeroport, bulgarii au fost plasaţi în zona de aşteptate, unde sunt ţinute în special persoanele non-admise, în vederea retrimiterii lor în Bulgaria, 'deşi aveau un atestat de muncă în Franţa, ce dovedea că fuseseră recrutaţi de firme pentru a lucra în agricultură sau construcţii' ca sezonieri, a mai spus Laure Palun, care s-a deplasat la faţa locului.

Cei 73 de bulgari, care au fost urcaţi într-o cursă spre Sofia joi dimineaţa, au fost respinşi pentru că motivul intrării lor în Franţa nu ţinea de un 'interes economic naţional', cum ar fi producţia de măşti de protecţie, a declarat pentru AFP o sursă aeroportuară.

În prezent, 'între 500 şi 1.000 de persoane, printre care francezi, intră în Franţa cu avionul zilnic', a adăugat sursa.

'Contrar a ceea ce este anunţat de mai multe săptămâni, frontierele nu sunt ''închise'', returnările continuă, iar aceasta în dispreţul recomandărilor OMS în ce priveşte riscurile de exportare a virusului', a denunţat Observatorul privind încarcerarea străinilor (OEE), într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.