Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A condus Basescu grupul infractional Udrea-Cocos-Bica?

ovidiu raetchi

Incep cu o anecdota.

In urma cu vreun an, cand problemele lui Cocos cu legea incepeau sa se contureze, tot mai multi romani din Emiratele Arabe Unite – pe care ii reprezint in Parlament ca deputat de Orientul Mijlociu si care, intre timp, mi-au devenit prieteni – imi explicau lejer, ca pe un soi de adevar clar, distinct si notoriu, ca restaurantul romanesc din Dubai, patronat de o respectabila doamna pe care am si cunoscut-o – si care este sora unui aparent faimos manelist valcean – ii apartine, de fapt, lui Dorin Cocos. Era, repet, o evidenta pentru comunitate – iar eu eram considerat cumva intarziat si caraghios pentru ca n-aveam habar: “Serios?? Dar toata lumea stie ca e restaurantul lui Cocos!”

Impins de la spate de aceasta certitudine, am facut imprudenta de a scapa pe Facebook, in cadrul unei discutii cu romanii din EAU, o ironie benigna despre restaurantul lui Cocos de pe promenada Dubai Marina.  Greseala fatala: pe la miezul noptii, sora distinsului manelist, patroana cu mandria nereparata, ma suna furtunos si ma ia la trei pazeste – cum pot sa scriu eu asa ceva, ea n-are nicio legatura cu Cocos, ii vreau raul, sunt o forta malefica, sa fac bine sa dau o dezmintire.

Am schitat un soi de dezmintire – in fond era doar o gluma si femeia parea de-a dreptul speriata; am retinut insa limpede episodul, pentru ca in nevroza acelui telefon nocturn se ascundea, probabil, un oarecare talc.

Zilele trecute a aparut marturisirea lui Dorin Cocos despre modul in care a fost utilizata spaga Microsoft. Revelatie – la punctul doi, mana de-Elena-mangaietoare scrie apasat:

“Am mai primit, tot de la Dinu Pescariu, suma de 200.000 de euro într-un cont din Dubai ai unei prietene pe numele Dumitrache Doina, care a deschis un restaurant cu specific romanesc.”

Restaurantul din Dubai, cu alte cuvinte, chiar era al familiei Udrea-Cocos. Si fusese facut cu banii contribuabililor romani, care plateau – cu avizul marelui om de stanga-dreapta Calin Popescu Tariceanu – licente inexistente. Era, fireste, doar un detaliu din vasta tesatura a coruptiei Udrea-Microsoft: dar un detaliu relevant. Care dovedeste, pe cale de deductie, ca marturisirile lui Dorin Cocos sunt – in marea lor majoritate, cel putin – autentice: ce sens avea sa pomeneasca sotul Elenei Udrea despre o suma minora si bine dosita in Dubai, daca nu era hotarat sa spuna tot adevarul (fie si din responsabilitate fata de fiul sau)?

Daca e asa, atunci al doilea pas logic e evident: chiar a existat, conform spuselor lui Cocos, la cel mai inalt nivel al puterii basiste – si procurorii o pot dovedi – un grup politic infractional organizat; compus, cel mai probabil, din Udrea, Cocos, Bica si Breazu. Acest grup a actionat coordonat, deliberat si inca de la preluarea puterii pentru a controla si determina un procent cat mai mare din spagile traficate in Romania. Acest grup a ocupat pozitii esentiale in stat si – politiceste – langa presedintele Basescu; si, coincidenta, a virat bani murdari catre campania sa electorala. Varful de lance al acestui grup a fost – iarasi coincidenta – cel mai protejat, promovat, sustinut, cocolosit om al regimului Basescu: Elena Udrea, “o femeie cinstita”, “un pariu castigat”, “un basist adevarat”. Omul pentru care fostul presedinte si-a rupt partidul, si-a indepartat loialii, si-a ostilizat intelectualii si reformisitii – si, in final, si-a compromis posteritatea politica.

In aceste conditii, intrebarea naturala, spontana – pe care procurorii in mod evident si-o ridica deja – este: nu exista suficiente premize pentru a presupune ca grupul infractional Udrea-Cocos-Bica a fost gandit si promovat chiar de presedintele Romaniei? Nu pare evident faptul ca, in paralel cu o reforma reala (dar partiala si partizana) a Justitiei, seful statului a montat in inima sistemului public o conducta de deturnat bani in favoarea sa si a camarilei sale?

Nu scriu aceste lucruri cu patima in raport cu presedintele Basescu: precum Emil Constantinescu in 2000, creatorul lui ”Sa traiti bine!” e deja un personaj muzeografic, fara nicio relevanta electorala; sa te razboiesti cu el e ca si cum te-ai certa cu Hrusciov – poate fi util, dar e inadecvat. Basescu mai poate eventual agita o vreme spiritele in Diaspora – distrugandu-si unicul produs parlamentar cu adevarat reusit, Eugen Tomac; totusi, pe termen lung, de doi-trei ani, relevanta sa politica nu o va mai depasi pe cea a lui Edmond Talmacean sau Gelu Voican Voiculescu.

Intrebarea de mai sus nu tine, cu alte cuvinte, de uzuala retorica anti-basista. Ponta e la fel de rau ca fostul presedinte – si e un rau actual, viu, ante portas, nu unul de manual istoric. Totusi, clarificarea juridica a acestei dileme – daca am avut cumva un presedinte care si-a constituit propriul grup infractional – e esentiala pentru o reforma reala a statului si a Justitiei. Motivul e evident: daca, prin absurd, lucrurile chiar asa stau, atunci era cumva mai bine daca, in urma cu zece ani, ar fi castigat Bombo si-am fi plecat cu toti in Congo.

Congo e, totusi, un stat de drept usor consolidat. Noi plecam ceva mai de jos.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.