Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început Salonul de mobilă de la Milano

architecturalrecord.com
salonul de mobila milano

Salonul de mobilă de la Milano şi-a deschis marţi porţile şi până duminică va găzdui 1.950 de expozanţi, dintre care 33% veniţi din străinătate, pe o suprafaţă de peste 17 hectare, transmite AFP.

Comparativ, ediţia de anul trecut a acestei veritabile Mecca a designului a atras 307.418 vizitatori proveniţi din 181 de ţări, în creştere cu 15% în ritm anual, informează Agerpres.

"Printre materialele vedetă din 2024 figurează fibrele naturale şi materialele reciclate, care răspund celor mai ridicate norme în materie de durabilitate, design şi funcţionalitate", explică Maria Porro, preşedinta Salone del Mobile. Potrivit acesteia, nuanţele inspirate din natură, precum maro închis dar şi verdele salvie şi albastru oceanic vor cunoaşte "un adevărat boom" în acest an.

Printre principalele atracţii ale salonului figurează două piese ale lui David Lynch, concepute drept porţi simbolice care trebuie trecute pentru a te putea scufunda în expoziţie. Celebrul cineast, dar şi pictor, muzician şi fotograf, artistul american a depăşit frontierele dintre real şi ireal, confundând spaţiul fizic şi viaţa interioară. O altă experienţă imersivă, denumită 'Sub suprafaţă', concepută de ilustratorul Emiliano Ponzi, are forma unei insule înghiţite de ape şi este văzută ca un semnal de alarmă împotriva risipei apei.

Absenţi în perioada pandemiei de coronavirus, cumpărătorii chinezi au revenit la Salonul de mobilă de la Milano în 2023, ocupând primul loc în clasamentul vizitatorilor străini, cu 13.500 de participanţi. În pofida crizei imobiliare din China, cumpărătorii chinezi sunt aşteptaţi în număr mare şi la ediţia din acest an.

"China este importantă pentru "Made in Italy", mai ales pentru produsele de calitate superioară, creative şi inovative. Chinezii iubesc artizanatul şi savoire-faire-ul nostru", subliniază Maria Porro.

După o creştere de două cifre în 2022, stimulată de revenirea interesului pentru locuinţă, devenit loc de refugiu în lungile perioade de izolare, sectorul mobilei din Italia a văzut cum veniturile sale au scăzut cu 3,8%, până la 27,8 miliarde de euro, în 2023.

Pentru întreg sectorul lemnului şi mobilierului, căderea cifrei de afaceri a fost una de 7,8%, până la 52,7 miliarde de euro, într-un context de inflaţie ridicată şi de frânare a cheltuielilor gospodăriilor.

"Războaiele în curs, grava criză economică din Germania şi incertitudinea de pe piaţa imobiliară chineză" au contribuit şi ele la reorientarea în jos a pieţei, a precizat Maria Porro.

Cumpărătorii din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina ocupau locul secund în topul vizitatorilor străini ai Salonului de mobilă de la Milano, după cei chinezi, vor fi practic absenţi în acest an. Însă designul italian a reuşit să cucerească noi pieţe, precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Vietnamul sau India, a spus Maria Porro.

Salonul de mobilă este un eveniment important pentru oraşul Milano atrăgând în fiecare an zeci de mii de vizitatori. Potrivit organizatorilor, peste o mie de evenimente se vor derula săptămâna aceasta în Milano, în cadrul 'Fuorisalone' (în afara salonului - n.r.), între expoziţii, spectacole şi cocktail-uri concentrate în jurul designului şi mobilei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.