Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acesta este cel mai supravegheat oraș din lume

Business Insider
spionaj, china

Cu 2,58 de milioane de camere care urmăresc 15,35 de milioane de oameni – echivalentul unei camere la fiecare şase rezidenţi – oraşul Chongqing din China este cel mai supravegheat din lume ţinând cont de populaţia sa, întrecând de departe Beijingul, Shanghaiul şi centrul tehnologiei Shenzhen.

În total, opt din cele 10 cele mai supravegheate centre urbane ale lumii se află în China, dar Londra s-a situat pe locul şase, cu 627.707 camere la 9 milioane de locuitori, iar Atlanta (din statul american Georgia) a ocupat poziţia 10 cu 7.800 de camere la 501.178 de locuitori. Chongqing este de asemenea metropola cea mai dens populată din China şi s-a înscris în programul pilot Xue Liang (Ochi vigilenţi) de combatere a criminalităţii, care atribuie calificative cetăţenilor săi din punct de vedere al încrederii care li se poate acorda, iar pe baza acestora le dă credit sau îi penalizează.

Citește și: DNA i-a servit-o pe tavă! Ludovic Orban a executat-o fără să stea pe gânduri

Multe din infracţiunile comise în Chongqing erau făptuite de persoane venite din alte părţi, iar camerele de recunoaştere facială au fost considerate o modalitate de combatere a acestui fenomen. Reţeaua de camere scanează trăsăturile faciale ale trecătorilor de pe stradă din imaginile video în timp real, pe care apoi le compară cu feţele scanate ale unor suspecţi din baza de date a poliţiei. Iar în cazul în care asemănările depăşesc un prag situat de obicei la 60%, sistemul îi alertează imediat pe oamenii legii. Însă criticii sistemului avertizează că urmărirea extinsă încalcă drepturile la intimitate garantate pe plan internaţional. Conform Convenţiei Internaţionale a drepturilor civile şi politice, atât colectarea cât şi utilizarea datelor biometrice ar trebui limitată la persoanele care s-au dovedit a fi implicate în fapte care încalcă legea şi nu ar trebui aplicate unor populaţii largi care nu au nicio legătură precisă cu infracţionalitatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.