Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații și suspiciuni grave privind afacerile cu gunoi

Facebook
garda de mediu

Asociațiile de mediu duc o luptă continuă, interminabilă cu marii poluatori ai mediului, pe care îi reclamă și îi sancționează prin petiții depuse instituțiilor statului și dezvăluiri publice ale gravelor derapaje împotriva mediului.

Indolența autorităților

De cele mai multe ori aceste petiții zac în sertarele autorităților până are loc un dezastru ecologic și acestea sunt forțate să intervină prin presiunea publică. Iar în momentele când intervin, din păcate, autoritățile de control nu sunt lăsate să-și facă ducă la bun sfârșit acțiunile de control. De mulți ani de zile organizațiile pentru protecția mediului, luptă pentru sănătatea oamenilor și a mediului cu, poate cel mai mare poluator existent în zona Bucureștiului, groapa de gunoi Vidra.

Presiuni ascunse în acțiuni legale. Reprezentații acestor asociații reclamă că au fost date în judecată de societatea economică și li s-au solicitat daune de zeci de mii de lei pentru dezvăluirile făcute. De asemenea aceștia spun că nici comisarii gărzii de mediu nu sunt lăsați să își facă treaba și să verifice aspectele semnalate de ei: "Funcţionarii nu mai vor să țină controale, din cauza fricii".

Aceste acțiuni nu reprezintă nimic altceva decât acțiuni de intimidare și de represiune a activităților desfășurate. Asociațiile, în urma unor îndelungate investigații asupra riscurilor pe care activitatea de eliminare a gunoaielor la depozitul Vidra o are asupra sănătății populației și a mediului înconjurător, au demascat grave poluări ale apei și solului și impactul ridicat resimțit prin numărul mare de incidențe ale bolilor cronice în rândul locuitorilor din cele mai apropiate localități dar și, poate cel mai important aspect, că activitatea de administrare a gropii Vidra ”este ilegală” încă de peste mai mult de un an de zile, iar societatea care administrează  nemaiavând drept legal de extindere a gropii pe terenurile proprietate privată.

Sute de sesizări. În urma acestor dezvăluiri, timp de luni de zile, asociațiile au depus zeci, poate chiar sute de petiții însoțite de dovezi concrete cu privire la gravele evenimente de poluare și la ilegalitatea activității, chiar punând la dispoziția gărzii de mediu confirmări ale autorităților dar și ale primăriilor că societatea care administrează locația nu mai poate exploata legal groapa Vidra.

După luni de zile, în care acestea au fost ignorate, se pare că dovezile acumulate au fost atât de evidente încât garda de mediu nu a mai avut ce face decât să dea curs acestora și să verifice groapa Vidra.

După cum a titrat presa, garda de mediu a descins pe 18 septembrie la groapa Vidra, verificând aspecte sesizate prin sute de petiții. La zece zile distanță de acest control, nu există încă o rezoluție a acestui control iar surse spun că se exercită presiuni asupra comisarilor gărzii de mediu pentru mușamalizare și închiderea controlului in mod favorabil societății.

Aceleași presiuni au fost reclamate și în trecut. Se spune că presiunile veneau de sus de tot, chiar de la șefi a comisariatului gărzii de mediu ILFOV.

În perioada2018–2019 au avut loc cele mai grave evenimente de poluare a mediului când la groapa Vidra au fost îngropate zeci de mii de metri cubi de levigat direct în sol iar alți zeci de mii deversați în balta Vadul lui Moș și Răul Argeș. Există informații că acestea au ajuns direct pe biroul comisarului șef și acesta le-ar fi ascuns intenționat. De asemenea, pe surse, se vehiculează, că unele mașini cu care s-ar fi transportat levigatul către zonele de deversare îi aparțin acestuia.

content-image

Trafic de influență

Presiunile exercitate astfel, s-au accentuat când comisarii care lucrează la verificarea gropii Vidra au aflat că anumite persoane politice erau direct interesate de caz, și cer comisarilor sa-i protejeze pe cei implicați, și să dispară, din rechizitoriul strâns de comisari.

Conexiuni la nivel înalt

Conform unui denunț apărut în presa luna acesta, două angajate ale societății participau la diverse ședințe ale instituțiilor unde se asigurau că își exercită influența asupra funcționarilor publici. Una din aceste instituții este și Consiliul Local Vidra, unde sunt rumori chiar și de mită.

Asociațiile au în continuare speranțe. Voluntarii speră în continuare că vor câștiga lupta cu acest mare poluator. Aceștia speră că prin alegerea lui Nicușor Dan în funcția de primar general al capitalei, un cunoscut luptător pentru mediul înconjurător și împotriva corupției și un prieten al asociațiilor nonguvernamentale, vor avea loc schimbări și în viziunea instituțiilor și sesizările și petițiile acestora vor fi tratate obiectiv.

”Până atunci groapa de gunoi continuă să ”funcționeze ilegal”, să polueze și afecteze sănătatea oamenilor! Avand in vedere toate aceste fapte de o gravitate fara precedent, solicitam institutiilor competente ale statului, respectiv DNA si DIICOT sa se sesizeze si sa cerceteze penal aceste fapte.”, susțin asociațiile care însotest protestul lor de zeci de semnături:

VEZI AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.