Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuze dure la adresa NATO din partea Rusiei: Ce se va întâmpla la summitul de la Varşovia

nato rusia

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) are o 'agendă confruntaţională', iar Federaţia Rusă va lua contramăsuri, a atenţionat ambasadorul rus pe lângă organizaţie, Aleksandr Gruşko, într-un interviu publicat joi în cotidianul Kommersant, informează agenţia de presă DPA. Rusiei i se oferă 'o agendă confruntaţională de care noi nu suntem interesaţi', a declarat acesta, subliniind că 'NATO trebuie să înţeleagă că, din punct de vedere militar, toate aceste măsuri au doar un efect contraproductiv'. 'Este clar pentru fiecare persoană raţională că va exista un răspuns militar din partea noastră', a spus Gruşko.

Rusia consideră de multă vreme extinderea NATO spre est drept o provocare directă la adresa securităţii sale naţionale. Alianţa Atlanticului de Nord se va reuni vineri într-un important summit la Varşovia, în timpul căruia se va discuta despre desfăşurarea mai multor trupe pe teritoriul statelor membre care se învecinează cu Rusia şi a sistemului antirachetă în Europa de Est, precum şi a majorării prezenţei navale a NATO în Marea Neagră. 'Paşii pe care Alianţa îi face spre Est nu fac decât să înrăutăţească situaţia', a declarat Gruşko în interviu. Rusia este 'îngrijorată cu precădere în legătură cu prezenţa de puteri extra-regionale, în primul rând a SUA, la Marea Neagră'.

Federaţia Rusă a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în urmă cu doi ani, după ce Kievul l-a dat jos de la putere pe preşedintele său prorus în urma unui protest care a susţinut relaţii mai strânse cu Vestul. Anexarea Crimeii, alături de rebeliunea separatistă pro-rusă din cele două regiuni estice ale Ucrainei, au afectat profund relaţiile dintre Rusia şi Occident, aducându-le la un nivel fără precedent după 'războiul rece'. Secretarul de stat american John Kerry a efectuat vizite oficiale în fostele republici sovietice Ucraina şi Georgia, miercuri şi joi, pentru a arăta că SUA le susţine, înainte de a se ralia vineri preşedintelui american Barack Obama la summitul NATO de la Varşovia.

Barack Obama a discutat miercuri, la telefon, cu preşedintele rus Vladimir Putin, înaintea summitului. Kerry a semnat, miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării cu Georgia, anunţând că SUA a ajutat Tbilisi cu circa 4,3 miliarde de dolari şi că în prezent 'munceşte din greu la responsabilitatea sa strategică privind parteneriatul şi apărarea', potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american. Georgia a pierdut scurtul război împotriva Rusiei, în 2008, în două regiuni separatiste - Abhazia şi Osetia de Sud - recunoscute de Moscova ca fiind state independente, dar care de facto se află sub controlul Federaţiei Ruse, în opinia Occidentului. Ambele ţări, Georgia şi Ucraina, aspiră să adere la NATO, afirmând că trebuie să-şi apere integritatea teritorială în faţa fostului conducător sovietic, Moscova, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.