Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărata situație a recoltelor record anunțate de Guvern: Ce a mai rămas din sistemele de irigații din România

fonduri europene agricultura

Situația agricolă a României anului 2017 este tragică, agricultura fiind la mila cerului. Producţiile record pot fi realizabile doar cu ajutorul ploii, pentru că sistemul de irigaţii, pus la punct pe vremea comuniştilor, a fost furat. Iar ce a mai rămas este în stare proastă şi putem iriga doar 3 la sută, din suprafaţă agricolă. Responsabilii au promis în 2016 că vor investi 1 miliard de euro în irigaţii, dar nu s-au grăbit. Până acum, au reuşit doar să organizeze licitaţii şi să demareze pe alocuri lucrări de modernizare.

Cerul a ţinut în acest an cu fermierii şi vom avea recolte istorice, spune ministrul Agriculturii, la grâu, secară, răpiță şi mazăre. Într-un an secetos nimeni nu s-ar lăuda cu recolte record.

Citește și: Ce ar trebui să-i ceară Iohannis lui Macron: Propuneri explozive ale unui analist politic

În acest an, sistemul de irigaţie a furnizat apă pentru 3 sute de mii de hectare, din totalul de 10 milioane. Pe restul terenurilor mai sunt doar rămăşiţele vechilor sisteme de irigaţii.

"Dumneavoastră aveţi impresia că aia-s principalii vinovaţi, aia de au furat ţevile de aluminiu?", a spus Liviu Dragnea.

Reporter: "Cine credeţi?

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Cei care au decis"

Ce nu s-a furat din sistemul naţional de irigaţie este într-o stare deplorabilă. De pildă, staţia de pompare a apei din Dunăre, care a fost construită în 1979, reuşeşte acum să pompeze apă pentru numai 5 mii de hectare. Asta în condiţiile în care a fost proiectată să pompeze apă pe o suprafaţă de 75 de mii de hectare.

Staţia este ineficientă în cazul infrastructurii existente, spun fermierii.

"E de pe timpul comuniştilor, dintr-un material de azbo-ciment care nu rezistă la presiune. Au plesnit aproape toate conductele.", a declarat Marian Giurcan, fermier, potrivit Stirileprotv.ro.

Guvernul promisese încă de anul trecut că va investi un miliard de euro în toată irigaţia românească.

Acum, spre finalul verii, Liviu Dragnea şi Petre Daea au asistat la începerea lucrărilor de modernizare a staţiei. Vor costă 15 de milioane de lei şi ar trebui să se termine în 2019. Cu această ocazie, Petre Daea a auzit de la Liviu Dragnea că este cel mai drag ministru din cabinet.

Citește și: STUDIU: APA SFINŢITĂ, deosebit de PERICULOASĂ pentru sănătate. Controversa care a ŞOCAT întreaga lume

Reporter: "Cum este să ştiţi că sunteţi cel mai drag ministru din cabinet?"

"Mă simt bine, aş minţi dacă aş spune altfel, mă simt bine şi nici diseară nu voi mânca, eu v-am spus că mă alimentez din muncă.", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

În ’89 România avea un sistem întins pe 3 milioane de hectare. Peste o treime din toată suprafaţă agricolă. În zilele noastre, vecinii unguri irigă aproape 300 de mii de hectare, dar au de 4 ori mai puţin pământ agricol. Italienii au sisteme de irigaţii pentru 1 milion 800 de mii de hectare, iar spaniolii pentru 3 milioane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.