Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrația Prezidențială este preocupată de sănătatea mintală: 'O directie prioritară pentru investițile din domeniul sănătății'

Conferința “Lupta împotriva Stigmatizării: Promovarea Sănătății Mintale”, parte a „Bucharest Leaders Summit: The Highway to Success”, a adus la aceeași masă specialiști într-un domeniu extrem de important și sensibil al sănătății. Administrația Prezidențială, reprezentată de Diana Păun, consilier prezidențial, a precizat că România ar putea avea o Strategie Națională de Sănătate Mintală.

”Administratia Prezidențială sustine cu fermitate această temă ca o directie prioritară pentru investițile din domeniul sănătății, având în vedere consecințele grave pe care această problemă le are, chiar dacă rămâne uneori în umbra altor aspecte ale sănătății publice.”, a precizat Păun, consiliera președintelui Klaus Iohannis, la evenimentul organizat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică.

Sănătatea mintală reprezintă o preocupare semnificativă în domeniul sănătății publice la nivel european şi acest fapt este evidențiat de dialogurile active și strategiile promovate la nivelul Uniunii Europene și în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

Un exemplu concret al angajamentului european în ceea ce priveşte sănătatea mintală este prezentarea recentă a Strategiei Europene de Sănătate Mintală de către Comisia Europeană. Această strategie pune un accent deosebit pe o abordare intersectorială și beneficiază de sprijin financiar semnificativ în valoare de 1,23 miliarde de euro. Este un pas important către promovarea sănătății mintale în întreaga Europă.

Cu toate acestea, în România, sunt încă provocări importante de abordat pentru a ajunge la nivelul altor țări europene. Resursele, infrastructura și personalul specializat în domeniul sănătății mintale rămân insuficiente.

Administratia Prezidențială sustine cu fermitate această temă ca o directie prioritară pentru investițile din domeniul sănătății, având în vedere consecințele grave pe care această problemă le are, chiar dacă rămâne uneori în umbra altor aspecte ale sănătății publice.

Abordarea integrată a sănătặți mintale reprezintă un alt aspect esențial în promovarea sănătăți mintale. Aceasta presupune coordonarea eficientă a serviciilor de sănătate mintală și colaborarea între diferite sectoare, cum ar fi sănătatea, educația, asistența socială şi justiția. Prin această abordare, putem să acoperim aspecte precum prevenția, diagnosticul, tratamentul şi reintegrarea socială a persoanelor afectate de afectiuni mintale. Investițiile semnificative în cercetare, educație şi campanii de conştientizare joacă un rol-cheie în îmbunătățirea înțelegerii problemelor de sănătate mintală.

Privind prioritătile unei posibile Strategii Naționale de Sănătate Mintală în România, acestea ar trebui să includă dezvoltarea infrastructurii pentru serviciile de sănătate mintală, promovarea preventiei și educației privind sănătatea mintală, reducerea stigmei legate de sănătatea mintală și discriminarea persoanelor cu afecțiuni mintale, asigurarea accesului echitabil la serviciile de sănătate mintală pentru toate categoriile sociale și sprijinirea cercetării pentru dezvoltarea tratamentelor mai eficiente.

Aceste priorități ar trebui să reprezinte nucleul efortului nostru de a promova sănătatea mintală în România și trebuie să fie susținute de angajamentul nostru ferm dea face schimbările necesare. În acelaşi timp, pentru a combate stigmatizarea și discriminarea asociate afecțiunilor de sănătate mintalā, educația populației joacă un rol vital în combaterea acestor probleme. Prin campanii de constientizare si programe de educație, putem schimba percepțiile și atitudinile negative fată de sănătatea mintală. Este esențial să furnizăm informatii corecte si să încurajăm empatia și sprijinul pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme. Prin educarea populației și prin promovarea unei mentalităti mai deschise și mai înțelegătoare, putem contribui la crearea unui mediu mai empatic și mai susțtinător față de persoanele cu afecțiuni mintale.

Eforturile noastre comune în acest domeniu sunt esențiale pentru a asigura binele şi bunăstarea societății noastre. Doar colaborând putem să continuăm să promovăm sănătatea mintală pentru toti cetățenii noştri.”, a precizat Diana Păun la Bucharest Learders Summit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.