Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Sârbu: din martor în inculpat în dosarul Mineriadei

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Adrian Sârbu

Printre cei puși sub învinuire în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se numără și Adrian Sârbu, fondatorul trustului Media PRO. Audiat pe parcursul mai multor ani ca martor, încadrarea i-a fost schimbată de această dată în cea de „suspect”. Procurorii militari îl acuză pe Sârbu de infracțiuni contra umanității, realizate din poziția de șef de cabinet a prim-ministrului de la acea vreme, Petre Roman.

Conform mărturiilor  din dosarul Mineriadei, Adrian Sârbu a facilitat transportul minerilor spre București, punându-le la dispoziție 20 de garnituri de tren și 11 autocare. Mai exact, Sîrbu l-a informat în dimineața zilei de 11 iunie 1990 pe Bogdan Pătrașcu, secretar general FSN, că în cadrul Guvernului s-a hotărât evacuarea Pieței Universității și i-a solicitat acestuia punerea la dispoziție a sprijinului necesar.

Printre cei acuzați de crime împotriva umanității se mai numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu sau Miron Cozma.

Dosarul privind faptele petrecute la Mineriada din iunie 1990 au fost reluate după decizia CEDO din 17 septembrie 2014, care stipula că România este obligată să continue cercetările privind Mineriada din 13-15 iunie și să facă dreptate victimelor, indiferent de timpul scurt de la data faptelor.

Din probatoriul analizat au reieșit următoarele:

În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atac ce a avut următoarele consecințe:

1. uciderea prin împușcare a 4 persoane şi rănirea prin împușcare a 3 persoane

2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane

Ion Iliescu a reacționat după ce procurorii militari l-au pus sub inculpare pentru crime împotriva umanității, declarând că oamenii legii sunt datori să cerceteze și să ducă lucrurile până la capăt. „Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema?,” a conchis Ion Iliescu.

Citiți și: Iliescu reacționează după ce a fost învinuit în dosarul Mineriadei „Nu îmi reproșez nimic”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.