Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afecțiunea chirurgicală care poate da durere cronică de burtă

Radu Pop

Durerea de burtă cronică, care persistă pe termen lung, însoțită de balonare, greață, vărsături sau diaree, cu scădere mare în greutate, poate indica o afecțiune ce poate da complicații severe, dacă nu este diagnosticată corect și tratată corespunzător.

Sindromul de ligament arcuat poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii, însă se poate manifesta mult mai sever la femeile cu o constituție fizică slabă. Deși simptomatologia nu apare în toate cazurile, există și situații în care durerile de stomac apărute după masă pot fi atât de puternice, încât pacienților le este teamă să se mai alimenteze, tocmai pentru a nu declanșa astfel de simptome.

Sindromul de ligament arcuat este caracterizat de o comprimare a arterei celiace (parte a aortei abdominale care asigură irigarea cu sânge oxigenat a stomacului, ficatului, vezicii biliare și pancreasului) de ligamentul median arcuat (responsabil de atașarea diafragmei de coloana vertebrală). Dacă durerea nu se remite și apar alte semne, precum febra, scaune cu sânge sau icter, atunci consultul medical nu trebuie întârziat.

Medicul va realiza o examinare clinică și o anamneză completă, după care va recomanda o serie de analize de sânge și investigații (ecografie de abdomen, endoscopie digestivă superioară, examinare prin rezonanță magnetică, examen CT abdominal, scintigrafie de golire gastrică, în funcție de caz), pentru stabilirea diagnosticului corect.

În sindromul de ligament arcuat, singura opțiune terapeutică este o intervenție de chirurgie generală, care urmărește decompresia ligamentului arcuat și restabilirea fluxului sanguin normal care irigă organele din abdomenul superior. În cazurile severe, pentru a reda în totalitate circulația sângelui, medicul poate decide înlocuirea arterei.

Operațiile pot fi realizate atât clasic, cât și minim invaziv – laparoscopic sau robotic. Chirurgia robotică în chirurgia generală și-a dovedit eficiența de-a lungul timpului, chiar și cele mai complexe cazuri fiind rezolvate în acest fel, cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii mici, risc redus de complicații, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu suspiciune de sindrom de ligament arcuat au acces la investigații imagistice performate, realizate cu echipamente de ultimă generație. Intervențiile pentru rezolvarea sindromului de ligament arcuat sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar, atât prin chirurgie deschisă, cât și minim invaziv, de chirurgi foarte bine pregătiți și experimentați. Atunci când există indicație pentru chirurgie robotică, operațiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai avansat sistem robotic existent în prezent: da Vinci Xi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.