Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan - Talibanii își continuă ofensiva în timpul retragerii trupelor aliate

talibani

Forţele guvernamentale afgane au abandonat sau au fost alungate din şase centre districtuale din întreaga ţară, în ultimele 24 de ore, în timp ce militanţii talibani continuă să câştige teren, au confirmat oficiali locali citaţi luni de dpa.

Districtele pierdute sunt Obe (provincia Herat), Saghar (provincia Ghor), Sayad (Sar-e Pol), Arghandab (Zabul) şi alte două din provincia Farah.

Militarii afgani din zonele respective, aflaţi de mai multă vreme sub asediu, fie au reuşit să scape şi s-au alăturat altor unităţi, fie au fost evacuaţi cu ajutor aerian, au indicat consilieri provinciali. Unii dintre ei şi-au abandonat din echipamentele militare, inclusiv muniţie.

Un alt district, Khan Abad, din provincia Kunduz, a fost capturat pentru scurt timp luni de insurgenţi, dar forţele de securitate au reuşit să preia din nou controlul.

Militanţii au obţinut în ultima vreme o întreagă serie de victorii în teren. De la începutul retragerii oficiale a forţelor SUA şi NATO, la 1 mai, cel puţin 23 de districte au căzut în mâinile talibanilor.

Afganistanul are 34 de provincii şi circa 400 de districte. Centrele districtuale sunt unităţi administrative de nivel secundar, la nivel imediat inferior provinciilor.

Potrivit unei surse din cadrul guvernului, evacuarea districtelor, bazelor şi punctelor de control nestrategice urmăreşte să întărească apărarea municipalităţilor şi a districtelor cheie în faţa militanţilor. Totuşi, a crescut preocuparea în legătură cu capabilităţile de care vor mai dispune forţele de securitate afgane odată retrase forţele internaţionale.

Comandamentul central al forţelor SUA a estimat săptămâna trecută că procesul de retragere este încheiat în proporţie de peste 50%.

Un raport al ONU a consemnat că anul trecut talibanii au reuşit să captureze doar cinci districte, dintre care patru au fost recapturate de forţele guvernamentale în decurs de câteva zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.