Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al treilea loc sfânt al religiei islamice a fost închis pentru prima oară după 1967

esplanada moscheilor moschee islam

Esplanada Moscheilor din Ierusalim va fi închisă pentru public începând de luni pentru a evita răspândirea noului tip de coronavirus. Această măsură cu caracter excepţional a fost anunţată duminică de Waqf, autoritatea care administrează lăcaşurile sfinte musulmane din Oraşul Sfânt, informează AFP, scrie Agerpres.

Este pentru prima dată după 1967 când al treilea loc sfânt al religiei islamice este închis pentru credincioşi în urma unei decizii a Waqf, a declarat pentru AFP directorul moscheii Al-Aqsa, şeicul Omar al-Kiswani.  Cunoscută şi sub numele Nobilul Sanctuar de către musulmani şi Muntele Templului de către evrei, Esplanada Moscheilor găzduieşte Cupola Stâncii şi moscheea Al-Aqsa. Cea din urmă este administrată de Waqf din Ierusalim, organism care, din motive de natură istorică, aparţine de Iordania.

După propagarea epidemiei, moscheea Al-Aqsa a fost închisă recent de către Waqf, dar credincioşii erau autorizaţi să se roage în aer liber, pe această esplanadă situată în Ierusalimul de Est, partea orientală a Oraşului Sfânt, aflată sub control israelian din 1967.

Iordania este în mod tradiţional apărătoarea moscheii Al-Aqsa şi a Cupolei Stâncii, de a căror întreţinere se ocupă în coordonare cu Autoritatea Naţională Palestiniană.

Esplanada Moscheilor reprezintă şi un sit care generează tensiuni puternice între israelieni şi palestinieni. În martie 2019, poliţia israeliană a închis pentru o scurtă perioadă esplanada, după ciocniri între forţele de ordine israeliene şi grupuri de palestinieni.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii din Israel, un deces şi 1.071 de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în această ţară. Autoritatea Palestiniană a anunţat 57 de cazuri în Cisiordania.

Vezi si: Vicepremierul Raluca Turcan: Repetarea anului școlar este un scenariu posibil .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.