Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU/Șalaru, ministrul Apărării din R. Moldova:Dacă rușii vor să plece, le creăm un culoar verde

Am discutat cu ministrul Apărării din Republica Moldova despre recenta vizită a acestuia în București dar și despre alegerile prezidențiale din țara vecină. De asemenea, am abordat situația Transnistriei și a trupelor rusești staționate acolo.

Ați fost primit recent de Președintele Iohannis. Ce mesaje ați transmis și ce mesaje ați primit din partea Președintelui României?

Discuțiile purtate cu Președintele României s-au derulat pe mai multe paliere și au vizat atât relațiile bilaterale cât și situația regională de securitate. În acest context, Președintele Iohannis a subliniat importanța continuării parcursului european și necesitatea ca Republica Moldova să valorifice la maxim potențialul beneficiilor ce derivă din raporturile cu Uniunea Europeană. De asemenea, în cadrul discuțiilor, domnia sa a reiterat importanța respectării angajamentelor europene asumate, recomandând continuarea eforturilor de consolidare a instituțiilor naționale pentru a beneficia de mai multă predictibilitate și credibilitate în plan european.

La rândul meu, i-am prezentat președintelui Iohannis eforturile și rezultatele guvernului condus de premierul Pavel Filip și hotărârea fermă de a implementa foaia de parcurs agreată cu România și ceilalți parteneri externi. Totodată, i-am mulțumit Președintelui României pentru sprijinul substanțial pe care îl acordă țării noastre inclusiv pe palierul securității și colaborării la nivelul NATO.

Cum vedeți dumneavoastră viitorul Moldovei în acest context complicat? Credeți că veți putea să continuați drumul de integrare europeana?

Viitorul Republicii Moldova nu poate fi decât în Uniunea Europeană. Pentru noi nu există un plan B la procesul de integrare europeană. Actualul guvern a reușit să stabilizeze situația socială și politico-economică și s-a reușit recuperarea restanțelor față de partenerii noștri externi, fiind la un pas de semnarea unui nou acord cu FMI. Cu toate că există o nemulțumire majoră în rândurile cetățenilor noștri, o dezamăgire profundă față de partidele pro-europene datorită furtului unui miliard de euro, eu sper ca procesul de integrare europeană să continue și să dovedim că inclusiv furtul miliardului a fost o operațiune la care cercuri din Moscova au participat.

Serghei Gubarev, ambasadorul cu misiuni speciale al Federației Ruse a declarat anul acesta că  retragerea trupelor rusești din Transnistria nu se poate face pentru că este război în Ucraina. Acesta este motivul ne-retragerii soldaților rusi din Transnistria?

Am văzut și eu aceste declarații. Le promit partenerilor noștri din Federația Rusă că dacă doresc cu adevărat să plece, eu pot demara negocieri cu prietenii ucrainieni și să le creăm un culoar verde, sub supravegherea OSCE și ONU. Ar fi un gest care ar dovedi bunele lor intenții față de Republica Moldova pentru că la acest moment vedem multe gesturi neprietenești și provocatoare la adresa noastră.

În contextul campaniei electorale, am văzut că Dodon spune că vrea interzicerea partidelor unioniste. Cum comentați acest lucru?

Dodon este un proiect bine definit al Federației Ruse ce are ca obiectiv decuplarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, federalizarea țării și legalizarea prezenței trupelor rusești din Transnistria pe teritoriul nostru. Când vorbește despre interzicerea unionismului el dă curs ideilor transmise de la Kremlin. Dodon, în general, ca om, are idei puține și proaste. Este doar portavocea intereselor Federației Ruse care înțelege foarte bine că implementarea reformelor și creșterea interdependenței cu Uniunea Europeană va duce la ieșirea Republicii Moldova din zona lor de interes în care ne-au ținut atâta timp. Dodon se războiește cu unioniștii pentru că acest segment al populației este principalul susținător al integrării europene și acest segment este într-o permanentă creștere.

Am văzut că în ultima vreme domnul Ghimpu a scăzut în sondaje. Cum explicați faptul că dânsul nu e cotat decât cu 1%, în contextul în care curentul unionist crește?

În primul rând, în Republica Moldova, din păcate, sondajele au devenit o armă folosită în campania electorală și nu întotdeauna reflectă adevărata stare de fapt din societate. În al doilea rând, PL (n.red. Partidul Liberal) s-a confruntat în ultimii ani cu o adevărată campanie de denigrare și multiple încercări de distrugere cărora a trebuit să le facă față. Un al treilea motiv îl reprezintă faptul că pe zona unionistă au fost create mai multe partidulețe care nu s-au luptat niciodată cu altcineva decât cu Mihai Ghimpu și PL. Eu nu cred în aceste sondaje și vă spun sigur că Mihai Ghimpu are cu mult mai mult în realitate, mai ales în rândurile tinerilor. Le place unora sau nu le place, Mihai Ghimpu vine după zeci de ani de luptă pe frontul emancipării și reîntregirii naționale și nu a abdicat niciodată de la aceste deziderate. Nu spun aceste lucruri pentru că îmi este prieten și președinte al formațiunii din care fac parte dar pentru că asta este istoria recentă a Republicii Moldova și cei care se preocupă de fenomenul politic de pe acest petic de pământ nu vor putea ignora eforturile și meritele lui Mihai Ghimpu. El este cel care în această campanie reprezintă unionismul!

Credeți că Dodon va reuși să învingă în aceste alegeri prezidențiale?

Nu cred ca Dodon va ieși președinte. Bazinul său electoral este unul deja epuizat și dacă cetățenii Republicii Moldova vor ieși la vot, Dodon va pierde cu brio așa cum a pierdut și alte alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.