Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Opoziția a sesizat CCR pe OUG privind Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție

Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Barna asociere opozitie

PNL și USR au sesizat, marți, CCR în legătură cu necostituționalitatea legii privind aprobarea Ordonanței de urgență nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Opoziția a cerut instituției să sesizeze și Curtea de Justiție a UE.

„PNL împreună cu USR, astăzi, am sesizat CCR pentru neconstituțuionalitatea legii de aprobarea a Ordonanței de Urgență 90/2018. Acea Ordonanță de urgență care privrște secția de investigare a infracțiunilor săvârșite de către magistrați. Avem motive atât cu privire la modul în care a fost adoptată acestă OUG, precum și modalitatea exactă în care au fost formulate textele normative din curprinsul OUG”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupșa, marți la Parlament.

Liberalul a precizat că, alături de demersul de sesizare la CCR pe OUG 90, au cerut judecătorilor constituționali să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la obligativitatea respectării rapoartelor MCV.

„Ca o noutate am solicitat CCR să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu un număr de patru întrebări preliminăre care, sperăm noi, odată trimise Curții Europene, și odată Curtea Europeană pronunțându-se asupra acestor întrebări, va lămurui odată pentru totdeauna pe fiecare dintre noi dacă raportul MCV, rapoartele din desfășurarea activității de monitorizare, control și verificare al nostru sunt obligatorii”,completat Cupșa.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a adăugat că cele două partide de opoziție s-au opus în procedura legislativă în vederea instituirii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

„Noi considerăm că aceste recomandări sunt obligatorii pentru România și CCR indiferent că va sesiza sau nu va sesiza CUE cu privire la această chestiune va trebuie să țină cont de practica sa anterioară și anume de deciza 2 din 2012 în care a spus foarte clar că aceste recomandări din cadrul rapoartelor pe MCV ale Comisiei Europene sunt obligatorii. mai mult, ne-am opus și USR și PNL, și în Comisia Iordache și în plen, ori de câte ori s-a discutat despre instituirea acestei secții speciale de anchetare a magistraților, pentru că așa cum am văzut zilele trecute ea a devenit un instrument de presiune asurpa magistraților. Și citez din clasici, ca să spun așa, Liviu Dragnea nu a spus nici mai mult nici mai puțin că este încântat despre faptul că judecătrii și porcurorii în prezent și-au tăiat din avântul pe care îl aveau anterior cu privire la anchete” a explicat Stelian Ion, marți la Parlament.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Doi deputați plecați la Pro România AU REVENIT la PSD - Nu au rezistat nici o săptămână în partidul lui Ponta

Senatul a adoptat, pe 10 decembrie, Ordonanța de urgență nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Pe 14 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, în forma Guvernului, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.