Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Cumpănaşu (CNMR) descifrează mesajul alegerilor: 'Băieţi, nu mai guvernaţi singuri! Ajusese Dragnea să decidă şi secretarele miniştrilor'

cumpanasu

Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), analizează într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO mesajul alegerilor europarlamentare din 26 mai şi principalele efecte ale rezultatelor asupra modului în care se face politică în România. Liderul CNMR este de părere că românii s-au revoltat împotriva dictaturii personale a lui Liviu Dragnea şi au dărâmat "zidul" dintre clasa politică şi cetăţeni.

  • CNMR este o organizaţie care include numeroase sindicate, patronate, univeristăţi, persoane publice şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

"Noi, la nivel de Coaliţie, ne-am poziţionat clar împotriva izolării. România intrase într-o izolare forţată. CNMR s-a poziţionat într-un mod categoric împotriva unei atitudini de dictatură personală. Mesajul a fost foarte clar: nu mai putem aşa. Miniştri, consilieri ai premierului care pur şi simplu boicotau ideea de colaborare, de ţară, de ambasadă, de comunitate internaţională. Am avut chiar miniştri care ne-au spus 'Mai lăsaţi-ne cu Comisia Europeană, aici e România!'. Li se urcase puterea la cap şi depindeau de un singur om. Darius Vâlcov le cerea oamenilor să nu lucreze cu noi. Alegerile europarlamentare au arătat ceea ce ar trebui să însemne un popor întreg la cap. Poporul român, în momentul în care a simţit pericolul, s-a trezit", a declarat Alexandru Cumpănaşu, în interviul pentru STIRIPESURSE.RO.

Potrivit preşedintelui CNMR, alegerile europarlamentare au încheiat o eră. "Le-au transmis tuturor celor care conduc: băieţi, nu mai guvernaţi singuri. Atitudinea din România a fost: 'Ne-aţi dat votul, căraţi-vă, noi decidem ce vrem noi'. Nu aşa funcţionează. Poporul român a înţeles că dă votul cu împrumut. Ei sunt nişte chiriaşi ai votului nostru. E normal să controlăm votul din când în când. Că pe unii îi deranjează că există Coaliţia, că există societate civilă, că există mass media şi se bagă peste ei, e problema lor. Votul din 26 mai a transmis destul de evident: băieţi, luaţi votul, dar la fiecare săptămână vă tocăm. Dacă nu faceţi ce trebuie, nu mai aşteptăm patru ani, ci venim peste voi. A fost atât de multă ură şi revoltă încât eu cred că, dacă nu se ajungea la această posibilitate democratică de răsturnare a situaţiei, România ajungea în prag de război civil", explică Alexandru Cumpănaşu.

Potrivit lui Cumpănaşu, condamnarea lui Dragnea a fost doar o prelungire a alegerilor, iar sfârşitul acestuia ar fi venit oricum. "Chiar dacă nu era condamnat, tot pierdea puterea. Dacă nu făcea pasul înapoi clica de golani din jurul lui, românii ar fi ieşit în stradă şi l-ar fi luat pe sus. Condamnarea a închis jocul fără să fie nevoie de decizii politice la nivelul PSD", susţine liderul CNMR.

"Primul lucru pe care trebuie să îl înţeleagă toţi este dialogul cu societatea. Oamenii ăştia au dialogat între ei. Partidele nu ştiu să fie în permanenţă în dialog cu cetăţeanul. E un zid între "noi" şi "ei". Cetăţeanul, când simte asta, sparge zidul. Un social-democrat se arăta revoltat, într-o discuţie privată: 'Noi am mărit salariile, am crescut pensiile.' Toate lucrurile sunt adevărate. De ce nu i-a votat lumea? În mintea acestor oameni obtuzi - unii dintre ei - faptul că mituieşti cu avantaje înlocuieşte conştiinţa. Au pus egal între popor şi ei. Omul a înţeles că a luat pensia mai mare, dar a văzut fariseismul", mai afirmă Alexandru Cumpănaşu.

În opinia preşedintelui CNMR, Viorica Dăncilă nu trebuie să plece din funcţie în acest moment. "Din punctul nostru de vedere, până nu ai o majoritate clară şi un program, nu poţi să arunci ţara pe mâna oricui. Eu cred că opoziţia, care a câştigat alegerile fără dubiu, ar fi legitimată de votul acesta politic. Dar care e programul lor? Ce vor face? Nici măcar un guvern din umbră nu au reuşit să facă, nu au reuşit să nască nişte personalităţi. În cine să ai încredere? De asta cred că în momentul de faţă Viorica Dăncilă nu trebuie să demisioneze. Dacă este demisă în mod democratic, este cu totul altceva", explică Alexandru Cumpănaşu.

"Viaţa internă a partidelor decide soarta noastră. Oamenii ăia ajung să dea parlamentarii, guvernul şi să decidă pentru tine. Degringolada din PSD e un lucru bun. Acolo un grup mic de oameni ajunseseră să pună mâna pe toată puterea. Faptul că în PSD există acum certuri este un lucru bun pentru partid şi pentru România. Acest partid nu a avut posibilitatea în ultimii ani să scoată neghina la suprafaţă şi să o elimine. Ajunseseră Dragnea şi apropiaţii din cercul intim să decidă şi consilierii miniştrilor, şi secretarele. Să ajungă miniştrii să ceară acord liderului de partid pentru numirea unui directoraş în minister? Partidul ăla trebuie să se aşeze şi el pe principii democrative. Acolo n a fost un partid, a fost un SRL", a concluzionat preşedintele CNMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.