Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă susţine reforma drepturilor de autor din Uniunea Europeană

drepturi de autor copiright

Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA) salută şi susţine includerea agenţiilor de presă în categoria beneficiarilor prin reforma drepturilor de autor din Uniunea Europeană, o reformă extrem de aşteptată de editorii de presă şi de creatorii de conţinut, dar respinsă de giganţii internetului, conform unui comunicat EANA, potrivit agerpres.ro.

Eugen Teodorovici despre europarlamentare: 'Nu sunt interesat nici de postul de comisar și nici de nu mai știu ce în afara României'

După trei zile de discuţii, reprezentanţii Comisiei Europene, ai Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns, miercuri, la un consens asupra unei versiuni comune a reformei Directivei Drepturilor de Autor.

"În opinia noastră este vorba despre un important pas înainte pentru media europene şi implicit pentru agenţiile de presă europene (...) deschizând oportunitatea pentru dezvoltarea unor servicii de presă de calitate din partea jurnaliştilor noştri profesionişti pentru partenerii, clienţii şi cititorii noştri", a declarat Peter Kropsch, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei germane DPA.

Conform noilor reguli, agenţiile de presă vor dispune de pârghiile necesare în competiţia cu marile companii ale internetului, permiţând dezvoltarea unui mediu mai corect în care fiecare dintre actori va avea şansa să evolueze. Nu în ultimul rând, se mai precizează în comunicat, includerea agenţiilor de presă este o decizie esenţială pentru corecta informare a sutelor de milioane de cetăţeni europeni.

De asemenea, conform comunicatului, EANA doreşte să amintească statelor membre ale UE că a susţinut versiunea adoptată cu un vot masiv de Parlamentul European a acestei reforme, care protejează extrasele scurte din ştiri, aceste extrase fiind seva fluxurilor de ştiri.

Comunicatul de presă este semnat de Consiliul EANA, format din Peter Kropsch, preşedinte al EANA şi CEO al DPA (Germania), Jiri Majstr, CEO al CTK (Cehia), Clive Marshall, CEO al PA (MB), Michalis Psilos, CEO al ANA-MPA (Grecia), şi de secretarul general al EANA, Alexandru Giboi.

Conform noilor reguli, scrie Reuters, Google şi alte platforme online vor trebui să semneze acorduri de licenţă cu deţinătorii de drepturi precum muzicieni, performeri, autori, editori de ştiri şi jurnalişti pentru a le putea folosi munca online. Platforme precum YouTube, care aparţine Google, şi Instagram, care aparţine Facebook, şi alte platforme de sharing vor fi nevoite să instaleze filtre pentru a-i împiedica pe utilizatori să încarce materiale protejate de drepturi de autor.

Google, care face lobby intens împotriva ambelor prevederi şi a sugerat că ar putea chiar retrage Google News din Europa, a transmis că va analiza reforma înainte de a decide următoarele măsuri, adaugă Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.