Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi: 'Populiștii ne FOLOSESC pe noi. Să NU alimentăm euroscepticismul'

AlinaMungiuPippidi

În ediția de luni seara a emisiunii Prime Time News, s-au atins, alături de politologul Alina Mungiu-Pippidi, câteva subiecte de larg interes, precum atitudinea țării noastre pe fondul unei Uniuni Europene post-Brexit și strategiile necesare pentru a face față posibilelor variante ulterioare alegerilor din țările fruntașe care dictează cursul UE.

Ne aflăm într-un moment în care Europa pare să fie în prag de scindare pe fondul Brexit, al alegerilor din Franța, Germania și Olanda, al poziției lui Jean-Claude Junker. Complexul de evenimente ne dă senzația că întreaga construcție se clatină, iar problemele care preocupă România în aceste momente sunt certurile între liderii români.

Invitata serii, Alina Mungiu-Pippidi, a răspuns la întrebarea dacă, în situația de față, avem cu adevărat nevoie de o dezbatere și de consultări între organismele de guvernare.

Citește și: CTP, reacție SPECTACULOASĂ: 'PSD – Partidul Salariilor Duble sau Poker Servit la Dublu'

"Categoric da, e nevoie de o dezbatere; de mai mult decât o dezbatere, o dezbatere foarte informată este indispensabilă”, susține Alina Mungiu-Pippidi.

„Este o circumstanță nouă, dar nu e ca și cum președintele nu are nevoie de mandat. Presupunem că mandatul există, cei de la Cotroceni sunt responsabili, însă sfătuitorii pe probleme politice sunt foarte slabi", a spus aceasta.

Invitata acestei ediții a menționat că nu există scenarii care să expună o viziune clară asupra posibilităților multiple ce se pot derula pe parcurs.

"Scenariile dinainte de Brexit au fost adaptate special pentru domnul Junker. Nu e vorba numai de Brexit, ci și despre ce se va întâmpla la alegerile din Olanda și din alte țări, unde pot câștiga partide eurosceptice. Populiștii ne folosesc pe noi și e foarte important să nu dăm apă la moară și să alimentăm euroscepticismul", a explicat aceasta.

De asemenea, Alina Mungiu-Pippidi a subliniat asupra statutului României și Bulgariei, ultimele venite în familia europeană. România a dovedit că este fidelă cauzei europene și nu dorește să iasă. Drept pentru care este nevoie de o strategie comună care să ne reprezinte, iar aceasta constă în anticiparea mai multor variante de prezentare a statutului României în cadrul crizei europene actuale. Însă este vital ca România să iasă din impasul în care se află și să înceteze să-și mai „canalizeze toate energiile pentru a distruge tot ce avem.”

Este fundamental să ne detașăm de preocupări precum „cum îl suspendăm pe Iohannis sau cum îl punem în pușcărie pe Dragnea”, chiar dacă apar satisfacții personale pe moment, care nu vor aduce schimbări în țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.