Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AmCham şi ANAP lansează un ghid comun pentru eficientizarea achiziţiilor de dispozitive medicale

aparat medicalplamani timisoara victor babes

AmCham România şi Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) au lansat "Ghidul privind Achiziţia Dispozitivelor Medicale", un instrument util pentru derularea unor procese eficiente de achiziţii publice care să evite practicile neconforme şi riscul de achiziţie a unor dispozitive şi tehnologii medicale sub standard.

Ghidul, publicat de ANAP, este rezultatul unui demers comun iniţiat de Grupul de lucru pentru Sănătate din cadrul AmCham România, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Ghidul este un instrument util pentru derularea unor procese eficiente de achiziţii publice care să evite practicile neconforme şi riscul de achiziţie a unor dispozitive şi tehnologii medicale sub standard.

"Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi eficientizarea utilizării resurselor în interesul pacientului reprezintă puncte centrale pe agenda AmCham România. Aşa cum reflectă şi studiul AmCham România "Health as an Investment", sănătatea este o investiţie, nu un cost, iar resursele trebuie investite cu maximă responsabilitate în beneficiul pacienţilor, pentru optimizarea traseului de la diagnostic la monitorizare şi tratament. Amânarea investiţiilor în sănătate determină costuri mai mari pe termen lung pentru asistenţa medicală, duce la scăderea calităţii vieţii, a productivităţii muncii şi în consecinţă a Produsului Intern Brut. Ghidul realizat şi lansat în colaborare cu ANAP reprezintă un instrument pragmatic şi util pentru derularea unor achiziţii de dispozitive medicale rapide, corecte şi eficiente, oferind un cadru clar în planificarea şi organizarea procedurilor, cu beneficii pentru toate părţile implicate", a declarat Vlad Boeriu, preşedintele Grupului de lucru pentru Sănătate din cadrul AmCham România.

Întrucât accesul pacienţilor români la dispozitive medicale moderne este printre cele mai scăzute din UE, membrii AmCham Romania consideră că finanţarea adecvată a nevoilor şi îmbunătăţirea proceselor de achiziţii de dispozitive şi tehnologii medicale sigure, eficiente şi inovatoare sunt esenţiale pentru un acces îmbunătăţit la servicii de prevenţie, diagnosticare timpurie şi tratament.

"Ghidul de bune practici este un exemplu concret al bunei colaborări dintre ANAP şi AmCham. Acest instrument este în conformitate cu legislaţia naţională şi oferă instrucţiuni şi măsuri esenţiale pentru o relaţionare eficientă cu furnizorii din domeniul medical. Informaţiile din ghid sunt indispensabile personalului din departamentele de achiziţii publice ale unităţilor sanitare şi pentru cei implicaţi în asigurarea serviciilor medicale. Materialul propune şi un set de indicatori pentru evaluarea achiziţiilor de dispozitive medicale, promovând un standard înalt de calitate în domeniul sănătăţii. Reafirmăm angajamentul nostru în îmbunătăţirea proceselor achiziţiilor publice şi în sprijinirea colaborării între actorii din sectorul medical şi furnizorii de bunuri şi servicii", a afirmat Iuliana Feclistov, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

Daniela Nemoianu, preşedintele grupului de lucru pentru Fonduri Structurale, Achiziţii Publice şi Parteneriat Public-Privat din cadrul AmCham România, a subliniat că acest ghid răspunde unei nevoi resimţite în piaţă - aceea de claritate, coerenţă şi consistenţă în procedurile de achiziţii publice pentru a sprijini eficientizarea şi transparentizarea acestora, alături de promovarea unor standarde de calitate, cu atât mai importante într-un sector precum cel al sănătăţii.

"Ghidul este în sine o bună practică de colaborare între autorităţi şi sectorul privat şi este o resursă valoroasă, atât pentru operatorii economici din poziţia de potenţiali participanţi la procedurile de achiziţii publice, cât şi pentru sectorul public, prin prisma îndrumării oferite autorităţilor contractante. Ne manifestăm disponibilitate pentru a consolida parteneriatul cu ANAP, cât şi pentru a extinde aceste ghiduri de utilizare eficace a resurselor publice şi în alte domenii ale sistemului sanitar, şi nu numai", a spus Daniela Nemoianu.

România va avea la dispoziţie mai multe surse de fonduri UE în următorii 5 ani, care trebuie valorificate pentru a debloca finanţare pentru inovare şi reforme structurale, iar ghidul lansat de AmCham şi ANAP vine cu instrumente pentru stimularea performanţei în asistenţa medicală, punând pacientul în centrul sistemului de sănătate.

Realizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, Ghidul oferă un îndrumar practic relevant atât pentru departamentele de achiziţii publice din unităţile sanitare cât şi din cadrul instituţiilor naţionale care gestionează achiziţii publice pentru domeniul sănătăţii.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este una dintre cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România, recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România.

AmCham Romania a fost înfiinţată în anul 1993 şi anul acesta aniversează 30 de ani de prezenţă şi activitate.

În prezent, cele peste 530 de companii americane, internaţionale şi româneşti, membre ale comunităţii AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităţilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Pieţe de Capital şi Servicii Financiare, Guvernanţă Corporatistă, Concurenţă şi Ajutor de Stat, Energie, Educaţie, Economie Digitală, Fiscalitate, Mediu, Piaţa Muncii, Sănătate, Fonduri Europene, Achiziţii Publice şi Partneriat Public-Privat, Real-Estate şi Turism.

Cei 530 de membri AmCham activează în 32 sectoare economice, asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă şi au investit peste 20 miliarde euro.

Cifra de afaceri cumulată a membrilor AmCham se ridică la 65 miliarde euro (calculată cu rezultatele financiare raportate pentru 2021, cea mai recent disponibilă la momentul analizei). Valoarea adăugată generată de membrii AmCham, de 29,1 miliarde euro, reprezintă 12,01% din PIB-ul României (2021).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.