Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

America, din nou la răscruce

Fox News
sua drapel berna

Nu este pentru prima dată când violența, discriminarea și abuzul de autoritate divizează societatea americană. Cel mai probabil, ura și intoleranța vor continua să producă în continuare vărsare de sânge asupra unor persoane care devin victime în funcție de rasă și de culoarea pielii. Pentru europenii naivi, care nu cunosc istoria unei națiuni care a fost întemeiată pe nevoia de a supraviețui și de a-l domina pe “celălalt” pentru a-și apăra propria libertate, astfel de evenimente sunt înțelese ca fiind unele ocazionale. Până la urmă, în fiecare societate există demenți care acționează impulsiv în anumite momente. Astfel de reacții au devenit însă încurajate inclusiv prin retorica utilizată de către Președintele Trump pe durata mandatului. Problema a rămas una structurală, vizibilă în cartierele unde politicile de segregare rezidențială au accentuat inegalitățile sociale. Națiunea americană se află din nou la răscruce, fiind nevoită să-și păstreze imaginea de etalon al democrației pe plan extern, simultan cu nevoia de a gestiona tensiunile existente pe plan intern

“Criza spiritului american” redevine astfel o temă de actualitate. Nu putem înțelege ce se întâmplă în America dacă nu îl citim pe Allan Bloom. Sistemul american de educație nu prezintă o componentă socială care să asigure șanse egale de educație. Este iluzoriu să credem că afro-americanii dispun de un tratament egal. Mentalitățile și stereotipurile sociale sunt puternic ancorate într-o societate care a practicat sclavia și segregarea rezidențială în funcție de rasă. Paradoxul democrației americane va continua să producă ură și dezbinare în lipsa unei reforme care să descurajeze promovarea unor valori contrare Constituției americane, ale cărei amendamente sunt interpretate dintr-o perspectivă diferită. Afro-americanii nu sunt considerați astăzi de către judecătorii Curții Supreme ca fiind “o marfă obișnuită” (Dred Scott contra Sandford, 1857), dar formează o categorie socială vulnerabilă.

Este important ca astfel de mentalități să fie combătute, iar decizia de a suspenda difuzarea unei producții artistice (până în momentul în care va dispune de un mesaj prin care să se delimiteze de astfel de practici) este necesară dacă ne raportăm la istoria tumultoasă caracterizată de numeroase asasinate care i-au vizat pe cei care au militat pentru abolirea sclaviei și combaterea discriminării rasiale. Istoria nu trebuie deformată, este important să fie redată dintr-o perspectivă clară, care să permită înțelegerea contextului social-politic caracteristic unei perioade care astăzi ne este mai puțin cunoscută. Arta trebuie, în același timp, să contribuie la educația publicului. Desigur, însăși noțiunea de educație este înțeleasă dintr-o anumită perspectivă, în funcție de principiile și valorile care stau la baza Contractului social.

În schimb, acest efort nu trebuie politizat, așa cum la noi tema privind combaterea corupției a fost transformată în slogan electoral. Mandatul lui Trump la Casa Albă a fost unul dezastruos, perioadă în care America a fost afectată (pe plan intern, dar și pe plan extern). Trump a divizat America și a susținut în mod direct divizarea întregii lumi. Dar America nu ar avea de câștigat dacă contracandidatul Biden ar face apel la falii puternice care au divizat întreaga națiune, doar pentru a ajunge la Casa Albă.

Autor: Vladimir-Adrian Costea, invitat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.