Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

America, în fața unor situații fără precedent de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial / Detalii din culisele guvernului SUA

Sarah Grillo/Axios
culise

Niciodată până acum nu am mai vorbit cu atât de mulți oficiali guvernamentali de top care, în privat, sunt atât de îngrijorați de atât de multe conflicte externe în același timp. Oficialii americani spun că această confluență de crize reprezintă o preocupare epică și un pericol istoric, scrie axios.com.

În culise: Oficialii ne spun că, în interiorul Casei Albe, aceasta a fost cea mai grea și mai înfricoșătoare săptămână de când președintele Biden a preluat mandatul, în urmă cu puțin peste 1.000 de zile.

Fostul secretar al apărării Bob Gates - care a condus Pentagonul sub președinții ambelor partide, George W. Bush și Barack Obama - ne spune că America se confruntă cu cele mai multe crize de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, acum 78 de ani.

El explică astfel supraîncărcarea sistemului de la Casa Albă: "Există o pâlnie gigantică care stă deasupra mesei din Sala de situații. Și toate problemele din lume sfârșesc prin a ajunge prin acea pâlnie la aceleași opt sau zece persoane. Există o limită a lățimii de bandă pe care o pot avea acești opt sau zece oameni."

Nici una dintre crize nu poate fi rezolvată și bifată. Toate cele cinci ar putea să se transforme în ceva mult mai mare:

1. Răspunsul Israelului la atacul terorist al Hamas și teama tot mai mare de un război care să se extindă și să ajungă până în Iran și mai departe. Oficialii indică protestele, amenințările și avertismentele mortale și antiamericane ale națiunilor arabe după ce au crezut - în mod eronat - că Israelul a lovit un spital din Gaza, ucigând sute de persoane. Aceasta este o avanpremieră a ceea ce se așteaptă pe deplin să fie un răspuns la nivel mondial la invazia israeliană așteptată în Gaza.

Statele Unite trimit două portavioane în regiune. Joi, un distrugător al marinei americane a doborât rachete din Yemen care păreau să se îndrepte spre Israel. Trupele americane au fost atacate în această săptămână de drone în Siria și Irak.

2. Vladimir Putin se întâlnește săptămâna aceasta în China cu Xi Jinping pentru a consolida și mai mult alianța lor antiamericană. Într-un nou articol din Foreign Affairs pe care oficialii de top îl împărtășesc, Gates susține că ambii lideri cred că America și alte mari democrații "au trecut de prima tinerețe și au intrat într-un declin ireversibil". Putin și Xi adulmecă slăbiciunea și se activează pe mai multe fronturi, ne spun oficiali de top ai administrației.

Acest titlu din Reuters spune totul: "Rusia spune că își coordonează politica pentru Orientul Mijlociu cu China".

3. Un Iran rău intenționat. Nu este clar cât de implicat a fost Iranul în orchestrarea sau asistarea atacului terorist al Hamas - dar oficialii par să fie siguri că există legături.Și mai îngrijorător:Oficialii americani se tem că Hezbollah - un grup terorist mult mai mare decât Hamas, finanțat de Iran - va lovi în momentul în care Israelul va fi blocat în Gaza.

Biden a declarat joi seară în discursul său din Biroul Oval: "Iranul sprijină Rusia în Ucraina și sprijină Hamas și alte grupuri teroriste din regiune".

4. Apoi, mai este liderul  Coreei de Nord, Kim Jong Un, și testele sale frecvente cu rachete cu rază lungă de acțiune și cu capacitate nucleară. După cum subliniază Gates, arsenalul nuclear combinat al Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord "ar putea fi, în câțiva ani, aproape dublu față de" cel al Americii.

5. În toate aceste conflicte se desfășoară o nouă armă: o răspândire masivă de videoclipuri trucate sau complet false pentru a manipula ceea ce oamenii văd și gândesc în timp real. Arhitecții acestor noi tehnologii, în conversații de fond cu noi după ce ne-au demonstrat noile capacități care urmează să fie lansate în curând, spun că până și celor mai ageri ochi care caută videoclipuri false le va fi imposibil să detecteze ce este real.

Videoclipurile false, pe lângă bots (persoane false) și conținut scris fals, sunt folosite agresiv de toți actorii antiamericani, spun oficialii serviciilor de informații. Unii experți estimează că mai mult de 90% din conținutul de pe internet va fi în curând fals sau manipulat.

Ceea ce îi sperie pe oficiali este modul în care toate cele cinci amenințări ar putea fuziona într-una singură.

Departamentul de Stat a emis joi o rară "Atenționare la nivel mondial", avertizându-i pe călătorii americani în străinătate cu privire la "tensiunile crescute în diverse locații din întreaga lume" care ridică "potențialul unor atacuri teroriste, demonstrații sau acțiuni violente împotriva cetățenilor și intereselor americane".

Aceste amenințări simultane lovesc chiar în momentul în care sistemul politic american pare - și uneori este - literalmente distrus.

Nu este vorba doar de faptul că republicanii nu au un președinte al Camerei Reprezentanților și se pare că nu reușesc să aleagă unul, sau că s-ar putea să închidem guvernul în mijlocul acestei mizerii, sau că ne îndreptăm cu pași repezi spre alte alegeri prezidențiale toxice în care mari părți din ambele partide doresc candidați diferiți.

Foști oficiali de top din serviciile de informații ne-au spus că tulburările interne sunt una dintre cele mai mari temeri ale lor - fie că sunt declanșate de hotărâri judecătorești împotriva fostului președinte Trump sau de proteste legate de războiul din Orientul Mijlociu.Aliații lui Biden încadrează aceste izbucniri ca pe un memento că haosul global necesită calm și experiență. "Odată cu vârsta vine și înțelepciunea", ne-a declarat Ron Klain, primul șef de cabinet al lui Biden.

Dar a avut loc o prăbușire totală a încrederii oamenilor în partidul advers, în mass-media, în ceea ce văd sau împărtășesc pe platformele sociale și chiar în serviciile secrete de informații pe care guvernul se bazează pentru a măsura aceste amenințări.

Acest lucru, la fel de mult ca și cele cinci amenințări individuale de mai sus, este ceea ce îi îngrijorează pe oficiali.Ei știu că lucrurile s-ar putea înrăutăți - rapid - și necesită acțiuni dure - rapid.Și nimeni nu știe dacă Congresul sau publicul ar putea să se unească în caz de urgență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.