Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii, revoltați că rușii le bombardează și aliații. Cer zone de excludere aeriană

irak

Statele Unite au afirmat miercuri că aproape toate loviturile aeriene ale Rusiei în Siria nu au vizat gruparea Statul Islamic ori cele afiliate Al-Qaida, ci organizaţii armate siriene moderate care luptă împotriva regimului de la Damasc, anunţă AFP.

"Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra SI sau teroriştilor afiliaţi la Al-Qaida. În mare parte au fost contra grupărilor din opoziţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Vezi și: Asta e MIZA: Ce caută, de fapt, Rusia în Siria

Pe de altă parte administraţia americană a vorbit din nou, foarte prudent, despre ipoteza unei zone de excludere aeriană deasupra Siriei, după cum doreşte Turcia, un subiect care revine în actualitate legat de conflictul sirian, însă fără să se fi concretizat vreodată, relatează AFP. 

Departamentul de Stat şi Casa Albă au fost întrebate miercuri de reprezentanţii presei despre o informaţie apărută pe canalul CNN potrivit căreia secretarul de stat John Kerry a supus în urmă cu câteva zile preşedinţiei americane un proiect pentru decretarea unei zone de excludere aeriană în nordul Siriei.

Vezi și: SUA anunță ce ne ascund Victor Ponta și Klaus Iohannis: România e implicată în războiul din Siria

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a refuzat să comenteze aceste eventuale recomandări ce ar fi fost formulate de şeful diplomaţiei Statelor Unite, dar a recunoscut că la Washington au loc discuţii pe această temă. 

"Continuăm să discutăm despre cea mai bună metodă de a combate Statul Islamic (SI), mai ales în nordul Siriei. Am vorbit despre îngrijorările turcilor legate de deplasările SI în nordul Siriei", a declarat John Kirby. 

Până în acest moment însă, "nu a fost luată nicio decizie cu privire la o zonă de excludere aeriană", a adăugat el.

Citește și: Siria începe războiul total: Cum e implicată Rusia

Omologul său de la Casa Albă, Josh Earnest, a fost şi mai prudent: "Nu putem exclude asta pe viitor, dar am subliniat că, pentru moment, nu este o chestiune aflată în studiu". 

Ipoteza unei zone de excludere aeriană în Siria este evocată cu regularitate după 2012, fără să se fi concretizat vreodată, administraţia americană - Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat - părând divizată asupra subiectului. 

Dosarul a fost din nou abordat în această săptămână de ţările protagoniste în conflictul sirian. 

Turcia, care adăposteşte pe teritoriul său peste 1,8 milioane de refugiaţi sirieni, pledează de mai multe luni pentru instituirea unei asemenea zone în nordul Siriei. Ankara insistă constant pe lângă aliatul său american cu privire la această problemă. 

Luni, la Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, au discutat de asemenea despre aceasta. 

Rusia, care a declanşat săptămâna trecută o campanie de lovituri aeriene în Siria, şi-a exprimat însă imediat opoziţia faţă de crearea unei zone de excludere aeriană, invocând "respectarea suveranităţii ţării".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.