Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amurgul PSD și convulsia stângii

Radu Popa agerpress

O lume care nu-și denunță eșecurile este sortită pieirii. În Parlament miroase a praf de pușcă și, în curând, pe locul acela s-ar putea afișa un steag alb, ca după o luptă sângeroasă. Dar mai sunt câteva zile până atunci.

De ceva timp asistăm la un meci extrem de dur între Victor Ponta și echipa din jurul său, pe de-o parte, cu trilaterala
DNA-SRI-Cotroceni, de partea cealaltă. Totul a pornit, în opinia mea, de la primul vot din Senat pe dosarul Șova, a continuat cu al doilea vot și a atins un vârf de tensiune pe 5 iunie, când premierul a fost chemat la DNA. Atunci au înțeles toți că jocul are miză mare.

În acea zi am spus clar că premierul trebuie să demisioneze, chiar dacă pajii săi îi umpleau urechile cu mierea puterii .Astăzi, sunt și mai convins că decizia ar fi scăpat PSD de un război sângeros. Dar victimele au început să apară, deși, războiul abia a debutat.  Acum lupta se apropie de apogeu. Suntem pe ultimele două săptămâni de sesiune parlamentară.

Mai sunt 14 zile. Vor fi cele mai dure 14 zile pe care le-au văzut pereții Parlamentului. Dacă trilaterala vrea capul lui Ponta, lupta, acum, se va da. Pentru că debarcarea Guvernului se poate face doar prin Parlament, după ce mâna bine plătită a unor consilieri i-au jignit o coală albă și au umplut-o de motive pentru rămânarea în funcții a lui și implicit a lor. :) A fost o uriașă fractură de carieră politică.

Victor Ponta trebuia să demisioneze și să continue, eventual, ca lider de partid. Pentru asta, însă, ar fi fost nevoie ca
episoadele bine orchestrate de Ilie Sârbu (sacrificiul de la Hotel Confort și întoarcerea orchestrei în congresul PSD contra
Prostănacului) să nu fi existat ca să nu îi dea fiori reci. Dar PSD așa l-au crescut, devorator de lideri la apus. Acum, însă, e amurgul stângii, nu doar a unor lideri. Implozia PSD va avea efect de aspirator asupra aliaților. Astăzi, marea coaliție contra lui Victor Ponta pornește de la Clujul lui Dâncu și al lui Rus și continuă prin ministerele de la București. Dragnea face penitențe și cere un loc la masă. E greu să-l mai primească, prietenii știu de ce: rețeta reformei PSD începe cu sacrificiul lui.

Dacă premierul nu ar pune urechea la pajii săi și nu ar fi deranjat de ”glasul iritant al adevărului” cum spune Arghezi, înclin să cred că războiul ar fi fost evitat.Și el însuși ar mai fi avut o șansă. Probabil că strategii marii armate de teracotă roșie își închipuie că pe dealul Parlamentului sunt barăcile Moncada, iar în fața lor sunt soldații dictaturii.În realitate, PSD se luptă pentru o iluzie. În locul unei analize sincere și consistente, impenitenții comandanți roșii (ne) servesc panglici propagandistice. Pentru că au puterea. Dar puterea fără glorie. Nu vor analize pentru că ei știu totul. Pentru o analiză, însă, e nevoie de ceva mai mult și ceva mai greu de făcut. E nevoie de oameni politici, nu de sclavi bine
recompensați.

E nevoie de lideri care să înțeleagă și că interesul lor nu e puterea cu orice preț, lideri care să nu fie traversați nici de
tentația măririi și nici de eclipsa rușinii. E nevoie, până la urmă, de Oameni și de criterii bine definite și acceptate atât în interior, dar mai ales, în stradă, pentru că reculul stângii nu se datorează ideologiei, ci oamenilor care o slujesc.

PSD ar trebui să stopeze disprețul față de valori, cultivat în epoca agrarienilor politici din jurul lui Dragnea. Dar astăzi nu văd nimic. În schimb, sunt câțiva inși care aplaudă cu veselie mersul dricului roșu. Și votează orice e contra trilateralei, crezând că așa e bine. E doar un semn că patologia solidarității e singura lor armură. Logica le-a fugit de sub frunte, ei sunt oamenii partidului. Vorbesc despre lupta pentru adevăr și dreptate. Al cui adevăr?! Și care dreptate?! Dreptatea baronilor care cumpără voturi cu banii publici ai ministerului Dezvoltării și apoi se bat în piept cu cărămida victoriei?

Niște analfabeți politici care ne dau lecții despre orice, dar au diplomele cumpărate și gulerele slinoase? Asta e stânga?
În spatele lor, PSD se stinge, iar până să ajungă cenușă, apostolii luptei contra trilateralei vor îngropa orice șansă a partidului la alegerile din 2016. Dar nimic nu îi poate opri.

Adevărul este că PSD-ul acesta trebuie să moară pentru ca stânga adevărată să mai aibe o șansă. Și dreptate până la capăt ar fi dacă armata de sicofanți penali care mărșăluiește la pulpana lui Dragnea ar lăsa România să respire. Social-democrație cu S klasse, o doctrină a la Turnu-Măgurele,e la fel de nocivă ca și un Parlament îngropat de dosare penale. E o luptă contra democrației din care vom pierde toți, dar baronii ne asigură că ei vor fi prezenți la parastasul stângii, cu tot cu gulerele lor. Mult nu mai avem de așteptat.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.