Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Ce se află în spatele discursurilor inflamate ale salvatorilor patriei?

extremism

În opinia jurnalistului Ion M. Ioniță, scandalul în urma căruia guvernul de la Viena a demisionat este edificator și dezvăluie miza uriașă a alegerilor europarlamentare pentru partidele extremiste.

Adevarul:

Ce se află în spatele discursurilor inflamate ale naţionaliştilor care se autodeclară salvatorii patriei? Ce ascund mesianicii apărători ai fibrei naţionale? Discursurile lor manipulatoare lasă greu să se întrevadă şi altceva în afara scopurilor lor nobile. Dar, din când, în când faţada crapă şi se poate vedea în spatele decorurilor bine construite. Austria este un caz care spune multe.
Scandalul în urma căruia guvernul de la Viena a demisionat a izbucnit vineri, 17 mai, când două ziare germane au publicat înregistrările în care vice-cancelarul austriac , Heinz-Christian Strache, apare în timp ce punea la cale, într-o vilă de la Ibiza, împreună  cu o pretinsă nepoată a unui oligarh rus, metode corupte de finanţare a formaţiunii sale, Partidul Libertăţii, de extrema dreaptă, în vederea ajungerii la guvernare.  Discuţia a avut loc în 2017, cu puţin timp înaintea alegerilor legislative din Austria.
(...)
Cu numai o săptămână înaintea alegerilor europene, „Scandalul Ibiza” dovedeşte care este miza uriaşă a scrutinului pentru parlamentul de la Bruxelles. Partidele extremiste anti-europene vizează constituirea unui grup politic puternic prin care să-şi atingă obiectivele la nivel european. Ele promovează discursul naţionalist, dar au legături şi finanţări care pun serioase semne de întrebare privind promovarea unor interese din afară privind influenţarea alegerilor naţionale şi europene.
În Marea Britanie, fostul premier Gordon Brown, a cerut investigaţii privind finanţarea Partidului Brexit, noua formaţiune a lui Nigel Farage , acuzată că beneficiază de donaţii semnificative din surse necunoscute. În sondajele de opinie, Brexit conduce în intenţiile de vort pentru alegerile europene pe fondul incertitudinilor legate de procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. (Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

La doar 28 de ani, Markus Cornel Frohnmaier a făcut carieră în partidul "Alternativa pentru Germania" (AfD). Politicianul născut la Craiova a condus organizaţia de tineret a AfD, a fost purtătorul de cuvânt al partidului şi a ajuns parlamentar în Bundestag. În copilărie a fost adoptat de un cuplu german, astăzi e însurat cu o jurnalistă din Rusia. Markus Cornel Frohnmaier are legături internaţionale şi la nivel politic. De pildă, a încercat să stabilească nişte contacte pentru AfD în Franţa şi Serbia, şi a pregătit un acord de cooperare cu partidul lui Putin, "Rusia Unită".
Criticilor săi le-a răspuns că în Germania ar exista o "mobilizare mentală împotriva Rusiei, pe care încercăm să o contrabalansăm". Dar această strategie i-a adus probleme, există relatări în mass-media despre un mesaj primit prin e-mail din cercurile conducerii ruse, potrivit cărora Frohnmaier ar fi ghidat de Kremlin. Politicianul dezminte astfel de acuzaţii şi solicită nişte dovezi concrete. Pe moment nu dă interviuri.
Face AfD o politică pro-rusă, poate chiar cu bani primiţi din partea Moscovei, ca Marine Le Pen în Franţa? Sau cu obiectivul unui acord de cooperare, de tipul celui pe care l-a stabilit partidul "Rusia Unită" cu FPÖ din Austria sau Lega din Italia?
Deja la scurt timp după înfiinţarea partidului, membrul fondator al AfD Alexander Gauland a oferit un prilej pentru speculaţii. În 2013 a organizat o conferinţă de presă despre relaţiile internaţionale ale "Alternativei pentru Germania" - un gest surprinzător pentru un partid care avea doar cinci la sută din voturi în acea perioadă. Gauland argumenta că Germania ar trebui, conform tradiţiei Prusiei secolului 19, să apropie Rusia din nou de Europa.
În 2014, au urmat anexiunea Crimeei de către Rusia şi criza din Ucraina. AfD a intrat în mai multe parlamente regionale, iar în 2017 a reuşit să intre şi în Bundestag. Apropierea de Rusia a devenit o parte a profilului acestui partid. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Compania americană ExxonMobil analizează o posibilă investiţie într-un masiv proiect offshore la Marea Neagră care ar putea reprezenta o sursă de gaze pentru Ungaria, care intenţionează să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti.
„Pentru Ungaria, singura sursă alternativă la gazele ruseşti se află în România, astfel că diversificarea comerţului ungar cu gaze poate fi plauzibilă numai dacă cooperarea româno-americană devine realitate cât mai curând posibil“, a declarat Orban. „Am remarcat că aceasta este în interesul Ungariei şi l-am îndemnat pe preşedinte să facă acest lucru cât mai curând posibil“, a adăugat acesta.
Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto declarase anterior că Ungaria va semna un nou acord pe termen lung cu Rusia privind furnizarea de gaze către sfârşitul acestui an dacă gigantul american ExxonMobil nu va lua o decizie cu privire la investiţia în proiectul de la Marea Neagră. „Dacă americanii nu vor lua o decizie până în septembrie, voi fi nevoit să închei un nou acord pe termen lung cu ruşii“, a declarat Szijjarto. Contractul Ungariei cu ruşii expiră în 2021. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.