Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Economia Zonei Euro a crescut pentru a doua lună consecutiv în aprilie

grafic crestere

Conform datelor publicate de Markit Economics economia Zonei Euro a crescut pentru a doua lună consecutiv în aprilie, evoluție susținută de accelerarea procesului de vaccinare și de mix-ul relaxat de politici economice, arată Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Markit Economics a comunicat estimările preliminare privind evoluția indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii la nivelul Zonei Euro (principalul partener economic al României) în aprilie și primele patru luni din 2021, potrivit mediafax.ro.

Acești indicatori comensurează dinamica producției, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă și prețurilor în principalele ramuri ale economiei, cu mențiunea că pragul de 50 de puncte separă creșterea de scădere.

Se confirmă procesul de relansare în formă de V, dar cu un decalaj comparativ cu evoluția din SUA, prima economie a lumii.

Pe de o parte, se evidențiază majorarea industriei prelucrătoare pentru a 10-a lună consecutiv în aprilie: indicatorul PMI în creștere cu un ritm lunar de 0,8 puncte la 63,3 puncte, nivel record.

De asemenea, sectorul de servicii (cel mai afectat de persistența pandemiei și restricțiilor pentru contracararea crizei sanitare) a revenit pe creștere în aprilie (după ajustarea pe parcursul a șapte luni la rând): indicatorul PMI în urcare cu un ritm lunar de 0,7 puncte la 50,3 puncte, cel mai ridicat nivel din luna august.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare și sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de 0,5 puncte la 53,7 puncte în aprilie, cel mai ridicat nivel din luna iulie.

Se evidențiază majorarea comenzilor noi (spre cel mai ridicat nivel din septembrie 2018) și ameliorarea componentei perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni (spre maximul istoric).

Astfel, în perioada ianuarie-aprilie indicatorul PMI din industria prelucrătoare a consemnat un nivel mediu de 59,6 puncte, în creștere cu 15,9 puncte an/an.

În sfera sectorului de servicii indicatorul PMI a consemnat un nivel mediu de 47,8 puncte în primele patru luni din 2021, în urcare cu 11,9 puncte an/an.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 50,9 puncte în perioada ianuarie-aprilie, în majorare cu 14,3 puncte an/an.

Cele mai recente prognoze Bloomberg indică perspectiva creșterii economiei Zonei Euro cu ritmuri anuale de 4,1% în 2021 și 2022, respectiv 2% în 2023, după declinul cu 6,6% an/an înregistrat în anul pandemic 2020.

Acest scenariu are la bază premisele favorabile pentru investițiile productive din regiune: majorare cu dinamici anuale de 5,1% în 2021, 4,7% în 2022, respectiv 2,7% în 2023, după ajustarea cu 8,2% an/an din 2020.

Redinamizarea investițiilor productive va avea impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.

Astfel, consumul privat ar putea crește cu ritmuri anuale de 2,9% în 2021, 4,8% în 2022, respectiv 2% în 2023, după declinul cu 8% an/an din 2020.

La nivelul pieței forței de muncă prognozele Bloomberg indică perspectiva creșterii ratei medii anuale a șomajului de la 8% în 2020 la 8,5% în 2021, urmată de scădere la 8,3% în 2022 și 7,8% în 2023.

În scenariul macroeconomic central actualizat recent de Fondul Monetar Internațional (FMI) economia regiunii ar putea crește cu ritmuri anuale de 4,4% în 2021, respectiv 3,8% în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.