Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: În februarie, încrederea în economia UE a crescut spre maximul din martie

deschide.md
financiar fiscal economie finante

Statisticile publicate de Comisia Europeană indică ameliorarea indicatorului de încredere în economie pentru a treia lună consecutiv în februarie, spre cel mai ridicat nivel din martie 2020, arată o analiză semnată de Andrei Rădulescu Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Comisia Europeană a comunicat datele cu privire la evoluția indicatorilor de încredere în economie și principalele sectoare din țările membre ale Uniunii Europene în a doua lună a anului curent, potrivit mediafax.ro.

Vezi și: Neomarxiștii își duc planul până la capăt în ofensiva asupra Bisericii: Schimbă numele parcului 'Sfântul Ştefan' din București

Statisticile indică ameliorarea indicatorului de încredere în economie pentru a treia lună consecutiv în februarie, spre cel mai ridicat nivel din martie 2020, luna în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat declanșarea pandemiei coronavirus.

Evoluția a fost determinată de accelerarea procesului de vaccinare și semnalele din sfera mix-ului de politici economice (persistența unei abordări acomodative a politicii monetare și implementarea de măsuri de consolidare fiscal-bugetară).

Astfel, indicatorul Comisiei Europene a crescut cu 0,9 puncte lună/lună la 90,8 puncte în februarie în România. În Zona Euro indicatorul a urcat cu 1,9 puncte lună/lună la 93,4 puncte.

Se evidențiază majorarea indicatorului de încredere în comerțul cu amănuntul la 8,4 puncte în februarie (maximul din martie), ceea ce exprimă premise de accelerare pentru barometrul consumului privat (principala componentă a PIB). În Zona Euro indicatorul de încredere din comerțul cu amănuntul s-a deteriorat pentru a patra lună consecutiv în februarie (spre minimul din iunie), pe fondul persistenței pandemiei și restricțiilor de circulație.

De asemenea, indicatorul de încredere în sfera serviciilor a crescut pentru a treia lună la rând în februarie: avans cu un ritm lunar de 2,5 puncte la -18,9 puncte, cel mai ridicat nivel din octombrie. În Zona Euro acest indicator a urcat cu 0,6 puncte lună/lună la -17,1 puncte.

Totodată, indicatorul de încredere în industrie s-a ameliorat pentru a treia lună consecutiv în februarie, cu 0,3 puncte lună/lună la -3,1 puncte, maximul din martie. În Zona Euro indicatorul de încredere în industrie a crescut pentru a treia lună la rând în februarie, cu un ritm lunar de 2,8 puncte la -3,3 puncte. Aceste evoluții au fost influențate de intrarea industriei globale (motorul economiei mondiale) într-un nou ciclu începând cu semestrul II al anului 2020.

Pe de altă parte, indicatorul de încredere din sectorul construcțiilor s-a ajustat cu un ritm lunar de 1,9 puncte la -9,8 puncte în februarie în România. În Zona Euro acest indicator a crescut pentru a treia lună consecutiv în februarie, cu un ritm lunar de 0,2 puncte la -7,5 puncte.

Conform scenariului macroeconomic central BT revizuit recent economia internă ar putea crește cu aproximativ 5% an/an în 2021, evoluție determinată de majorarea investițiilor productive (cu peste 6% an/an), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB (consumul privat s-ar putea majora cu peste 4% an/an).

Acest scenariu este susținut de continuarea procesului de vaccinare, persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus și implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană după incidența crizei sanitare, mai spune analiza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.