Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ - Guvernul merge la CCR: Klaus Iohannis mai poate bloca ședințele de Guvern încă cel puțin 20 de zile

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

Guvernul va depune la Curtea Constituțională a României (CCR) o sesizare privind un conflict juridic de natură constituțională între autoritățile publice (Guvern și Administrația Prezidențială). Plângerea Guvernului se bazează pe faptul că Președintele României a emis decrete de vacantare a trei funcții de miniștri (Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul) dar nu a anunțat dacă acceptă sau refuză miniștrii interimari propuși de Guvern.

Potrivit legii, după ce primește plângerea de la Guvern, președintele CCR o va comunică Administrației Prezidențiale, solicitându-i să își exprime, în scris, în termenul stabilit (data rămâne la discreția șefului CCR), punctul de vedere asupra conținutului conflictului și a eventualelor căi de soluționare a acestuia.

La data primirii punctului de vedere al Administrației Prezidențiale, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii din partea Guvernului, președintele CCR stabilește termenul pentru ședința de judecată și citează părțile implicate în conflict. Dezbaterea va avea loc chiar dacă vreuna dintre autoritățile publice implicate nu respectă termenul stabilit.

Decizia prin care se soluționează conflictul juridic este definitivă și general obligatorie din momentul în care se publică în Monitorul Oficial.

După ce Președintele României, prin decret, la propunerea prim-ministrului, ia act de încetarea funcției unui ministru și declară funcția vacantă, legea spune că se poate numi un ministru interimar pentru cel mult 45 de zile. În acest caz, Președintele României „desemnează” la propunerea premierului un ministru interimar, dar legea nu prevede un termen limită până la care șeful statului să „desemneze”.

Sedinta de Guvern de miercuri nu s-a mai tinut in asteptarea unui anunt al șefului statului. Surse guvernamentale au zis STIRIPESURSE.RO că miniștrii ALDE care au demisionat nu și-au delegat atribuțiile către vreun secretar de stat, astfel că situația este tulbure: nu e foarte clar dacă se mai pot ține ședințe de Guvern cu 3 scaune goale și ministerele vacante nu ar mai putea să înainteze hotărâri și nici să aprobe ordonanțe.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.