Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza la rece despre referendum!. Demisii si alte aiureli!

stiripesurse.ro
Alexandru Cumpanasu

A fost odata un REFERENDUM.. Daca n-ar fi fost nu s-ar mai fi povestit... Se spusera multe si se scrisera, adevarate romane despre acest referendum. Nu ma voi referi acum la nemerniciile aruncate, rautatea si ura promovata

As vrea insa sa lamuresc din punctul meu de vedere "pe persoana fizica" vorba lui Vanghelie cateva lucruri:

1. Un referendum este forma suprema de exprimare a DEMOCRATIEI. Cu mult peste votul pentru alegerea unor persoane nedemne uneori sa-i reprezinte pe cetateni si sa ia decizii in numele lor!

In cazul unui referendum cetatenii sunt cei care iau decizia in mod direct. Asadar sa consideri un referendum organizat legal un motiv de boicot este egal cu dizolvarea democratiei. Dincolo de intrebarea formulata pt o populatie de juristi si multe alte critici ce pot fi aduse. Pentru un politician insa este nepermis sa spuna nu mergeti la vot. Aduc aminte aici referendumul pentru demiterea lui Basescu. Nu iti alegi cand votezi si daca votezi. Pana si Basescu desi era pielea lui in joc a facut apel la boicot in ultimele ore.

2. Partidele au boicotat referendumul!. Asa zisa Coalitie pentru familie mie mi s-a parut ciudata de la inceput caci nu-i simplu financiar si logistic sa strangi 3 milioane de semnaturi. Prin urmare a existat o structura nevazuta care i-a "ghidonat" si finantat pe drumul acesta  cu personaje sterse, fade incapabile sa transmita ce vor si sa convinga.

Asadar daca a fost un demers civic ce anume trebuiau sa faca partidele?! Inteleg ca trebuiau sa sustina ideea de democratie adica de PARTICIPARE LA VOT. Dar mai mult ce?!. Este un esec al partidelor in ce sens?. Au ele destule probleme de incredere, de credibilitate dar ce treaba are "Sula cu Prefectura" cum au spus romanii...ce anume trebuiau sa faca partidele? Cu cateva exceptii toti liderii de partid au fost la vot, inclusiv Presedintele Romaniei. Asadar, mai mult decat un indemn ce se dorea?. Cumva MITUIREA alegatorilor? Mobilizarea prin santaj social de catre prinari? NU zevzecilor. Nu accept aceasta idee. Am luptat 30 ani ani sa nu se mai fure alegerile si voi sugerati ca asta trebuia facut?.

Fiecare cetatean trebuie sa decida SINGUR. Pe scurt invinuirea unui partid sau mai multe pentru esecul unei initiative civice este ridicol.

3. Demisia lui Dragnea, Orban, patriarhului, mitropolitilor.

Deja de la transferarea unui esec al unei organizatii civice care pt mine nu este un esec al societatii pt ca EA- SOCIETATEA este suverana si ea decide pentru noi toti pana la folosirea in razboaiele interne a acestei teme este deja o ticalosie.

Nu comentez alte aspecte ce tin de luptele interne de partid dar asta i prea de tot:  sa plece Dragnea din fruntea PSD pt ca nu s-a atins pragul de 30 la suta?!. Pe bune?. Hmm. Pai atunci haideti sa acceptam ca orice initiativa cetateaneasca trebuie sa fie a unui politician si am terminat cu civismul. Sau mai exact pt ce trebuie sa demisioneze? Pt ca nu le-a spus primarilor OBLIGATI-I sa iasa la vot?!. Oare oamenii care spun asta dincolo de ura personala mai si gandesc?!. Sfatul meu pt ei este sa aibe grija pt ca prin folosirea acestei teme in batalia interna imi compromit mie ca si cetatean si restului romanilor sansele la orice initiativa cetățeneasca ulterioara.

Demisia lui Orban!

Hmm. Aici, gogomanie mai mare, lipsa de cultura politica si intelegerea elementelor de baza ale unei democratii nu exista. Prin urmare Orban si toti cei care au votat la un referendum sa si dea demisia. Si asta o spun politicieni din interior orbiti de lupta pt putere. Adica in primul razboi mondial (ca tot suntem in anul Marii Uniri) au murit 500000 de romani, majoritatea tarani si si-au dobandit libertatea dar mai ales votul universal pentru ca liderii de partid sa NU mearga la vot??. Ei bine o spun transant: NICI UN LIDER POLITIC  care a votat DA sau NU sau si-a anulat votul NU trebuie sa demisioneze -  dimpotriva. Voi apara dreptul la vot cu orice pret si liberalii mai mult decat oricine care au o istorie atat de veche ar trebui sa aibe mare grija cu jocul de-a democratia. Pentru acuzarea lui Orban ca a mers la vot acesta are tot dreptul sa-i zboare din partid. Dar nu este treaba mea cum isi fac jocul intern. Principial, este infiorator sa vezi asa ceva.

Demisia Patriarhului!

Ei bine aici ramasei incurcat rau. Cum si-o da demisia un Patriarh?:))). Doamne. Mare este gradina TA. Adicalea in loc sa se analizeze cu calm ce este de facut cu vointa exprimata de romani toata lumea cere demisii pe baza de optiuni religioase, de orientare sexuala. Mai au sa ceara demisii pt ca unii sunt albi si altii nu si ne intoarcem cu totul in feudalism. Revin la Patriarh. Nerozie mai mare nu mi-a fost dat sa aud. Cred ca si preotiii au ras cu sutana pana la gura. Dincolo de ridicolul solicitarii, iarasi pentru ce sa si dea demisia?. Pt ca preotii nu i-au scos din case pe romani?!. Adica acum era justificat dar alta data nu...hmmm. NU.Biserica nu are ce cauta la VOT. Si culmea culmilor sa demisioneze si Ioan Salajean...adica unul dintre cei mai activi prelati romani. Un om care a tinut vie flacara romanismului in Harghita si Covasna cat a fost acolo cum nu a facut-o nimeni. Pe bune?. Putem reprosa multe BOR si eu am facut o constant dar ca nu a obligat, mituit romanii sa mearga la vot NU este o vina. Sunt convins ca din PreaFericiti au devenit oricum PreaTristi. Nu mai spun ca am vazut acele mesaje odioase din partea catorva preoti care chiar ii amenintau pe enoriasi sa mearga la vot. Si daca nu au mers ce fac? Nu i mai ingroapa?!. Abia aici BOR are o mare problema si trebuie sa dea explicatii.

4. Agresivitatea dementa si total pe langa subiect in perioada de dinainte.

In loc sa lase liberul arbitru cetatenilor, multi lideri de opinie din convingere sunt sigur au facut o greseala uriasa: au fortat un rezultat deviind de la subiect. De la casatoria si familia dintre un barbat si o femeie s-a ajuns la optiunile sexuale ale indivizilor, asocierea acestora cu diavolul, cu cancerul, multe alte abordari atat de agresive incat romanii prin firea lor general toleranta dar clar pro familie dintre barbat si femeie au simtit un sentiment de respingere si scarba fata de aceasta violenta feudala. Mai mult decat atat, imi asum aceasta afirmatie pe care o pot confirma oricand cu date statistice, poporul roman este un popor caruia nu-i place sa-i spui ce sa faca in dormitor. Adica extrapolarea unei probleme simple si general acceptate cum este casatoria dintre un barbat si o femeie la judecati televizate a optiunilor si practicilor sexuale ale romanilor. Acestia au o vorba veche: ce e in dormitor este treaba lor. Li se dadeau lectii demne de Inchizitia spaniola.

5. Ipocrizia BOR in prin aruncarea pisicii.

In loc sa ia cu totii act de vointa romanilor si eventual ce trebuie facut pentru a educa copii romani in spirit crestin prin puterea exemplului BOR iese cu un atac la guvern si partide. Un veritabil actor politic ce sa mai. Nu draga BOR, va explicai mai sus de ce nu este vina partidelor, a voastra sa a altora pt participarea la vot. Vinovatia vine din neglijenta si uitarea tuturor acestor actori inclusiv a voastra fata de cele cateva milioane de copii ramasi acasa si care au crescut cu filme si internet in locul unei iubiri parintesti din partea statului sau a BOR. Daca tot cautati vinovatii cautati cauzele nu efectele.

6. Concluzia mea

Acest vot pe o initiativa cetateneasca lasat liber a fost cel mai normal lucru. Daca vrem sa schimbam ceva introducem votul obligatoriu si fiecare cetatean va invata sa respecte DEMOCRATIA. Iar politicienii vor avea surprize mari si nu vor mai putea controla votul si destinele noastre asa cum sunt acuzati ca nu ar fi facut acum!!!!.

In al doilea rand, cred ca a venit momentul ca noi toti sa acceptam ca nu suntem toti la fel. Si ca trebuie ca noi cei care nu ne dorim sa stim ca exista barbati care vor sa traiasca cu barbati sa invatam sa acceptam ca acest lucru va exista fie ca sunt diabolizati sau nu. Mai mult decat atat ostracizarea unei comunitati care chiar si la referendum au fost 10 la suta nu face decat sa puna in pericol insasi statul roman. Ura fata de acesti osmeni ii va transforma intr-o structura mult prea puternica si unita care poate clandestin sa devina chiar periculoasa. Nu de ieri de azi exista retele intregi formate din minoritati clandestine care au acumulst puteri uriase.

Sa nu uite BOR si nici un roman ca si crestinii au fost secole intregi  considerati un cancer, un rau  al societatii datorita convingerilor religioase. Comparatia este fortata tocmai pt a evidentia riscul urias la care ne expunem izoland sau neacceptandu le existenta. Parteneriatul civil poate fi debuseul prin care o structura periculoasa pt ca este negata, izolata statul o poate controla si poate intelege fenomenul. Nimeni nu va putea impune niciodata nimanui ce sa faca cu viata privata printr o lege. De aceea mai bine BOR, partidele politice, ministerul educatiei, liderii de opinie ar trebui sa i educe mai mult si mai bine pe copii de mici cu privire la Dumnezeu, la barbat si femeie si rolul lor pe pamant in locul unor injuraturi si ostracizarii celor care sunt diferiti de mici si care incet dar sigur se alieaneaza de societate, stat, biserica si isi regasesc existenta in tot felul de organizatii care i pot folosi dupa bunul plac.

In ceea ce priveste familia cu copii recunosc ca nici eu nu pot sa concep deocamdata posibilitatea de a fi crescuti de cupluri gay. Imi este foarte greu. Votul de duminica a fost o lectie si anume ca nu  este treaba statului sa se amestece in viata privata a indivizilor si ca romanii nu tolereaza asta. Eu unul am votat si acum reflectez de cateva zile ce trebuie facut. Si ma pregatesc psihic pentru a fi gata sa-i accept pe acesti oameni sa se manifeste in limitele partneriatului civil si bunului simt. Nu voi alege sa traiesc cu ura in suflet. O alta lectie este aceea ca nu e treaba mea ce face un om cu viata lui in privat. Pentru prima data insa in 30 ani am constatat ca majoritatea liderilor politici au inteles sa lase batalia politica deoparte si sa voteze cu sau fara convingere, cu Da sau Nu, alb sau sa-l anuleze. Si ii felicit pt asta.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.