Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAR: Administraţiile Bazinale de Apă vor fi dotate cu echipamente de ultimă generaţie, cu fonduri din PNRR

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) anunţă că a accesat fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru dotarea celor 11 Administraţii Bazinale de Apă cu echipamente de ultimă generaţie de tip ADCP (Acoustic Doppler Current Profiler), folosite la determinarea parametrilor hidrologici, potrivit Agerpres.

"În acest an, specialiştii Apelor Române au accesat fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru dotarea celor 11 Administraţii Bazinale de Apă cu echipamente de ultimă generaţie de tip ADCP (Acoustic Doppler Current Profiler), folosite la determinarea parametrilor hidrologici. Manevrarea acestor instrumente de măsurare necesită o pregătire specială, iar hidrologii din cadrul Apelor Române le pot folosi atât în situaţii de calm hidrologic, cât şi în timpul inundaţiilor. Echipamentul ADCP este un sistem compus din mai mulţi senzori (acustici doppler, de orientare şi compensare a înclinaţiilor provocate de mişcarea apei, de măsurare a temperaturii apei). De asemenea, este dotat cu un receptor GPS. Faptul că echipamentul poate fi controlat de pe mal, pod sau punte hidrometrică face posibilă utilizarea sistemului şi în condiţii de ape mari (viituri) fără ca integritatea fizică a operatorului care manevrează echipamentul să fie pusă în pericol", au scris joi reprezentanţii ANAR, pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit sursei citate, prin simpla traversare a albiei se obţin mai rapid informaţii privind profilul vitezelor apei în diverse secţiuni, precum şi despre debitele râurilor.

Ulterior, aceste date sunt însoţite şi de coordonate spaţiale geografice/UTM (Universal Transverse Mercator) şi, astfel, calitatea parametrilor hidrologici se îmbunătăţeşte contribuind la creşterea în precizie a prognozelor şi avertizărilor hidrologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.