Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pentru Guvern? Se împrumută MASIV de la bănci

Guvernul Romaniei
guvernul romaniei sigla

Ministerul Finanțelor a redeschis o emisiune de titluri scadentă în iunie 2023 şi s-a împrumutat cu 110 milioane lei peste volumul de 300 milioane lei programat, la o dobândă anuală de 4,27%, informeză Mediafax.

Citește și: Euro a scăzut spre nivelul de 4,75 lei

La licitaţie au participat şapte dealeri primari. Volumul total al cererii a fost de 681 milioane lei, din care ofertele competitive au totalizat 523 milioane lei, iar cele necompetitive 158 milioane lei.

Rata cuponului a fost de 4,25%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 4,30%.

Din valoarea nominală adjudecată de 410 milioane lei, suma oferita de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 335 milioane lei, în timp ce ofertele necompetitive au totalizat 75 de milioane de lei.

În cursul săptămânii trecute, Ministerul de Finanţe a atras 344 milioane lei prin titluri scadente în aprilie 2026 şi 350 milioane lei prin obligaţiuni scadente în iunie 2024 la costuri medii anuale de 4,50%, respectiv 4,29%.

Vă reamintim că Guvernul României se împrumută din ce în ce mai scump de la băncile comerciale, după ce a dat ordonanața „taxei pe lăcomie”. Dacă inițial Guvernul a fost refuzat ulterior băncile au emis bani cu împrumut dar la dobânzi mari și în creștere. Ministerul Finanțelor Publice se împrumută de la Bănci, iar dobânda a crescut constant: de la 4% (7 februarie 2019) dobândă pe an au trecut la 4,50% (12 februarie 2019), apoi la 4,26% (14 februarie 2019), la 4,78% (19 februarie) până la 4,27% joi (21 februarie). Totul se îmtâmplă după ce Guvernul a adoptat, în 21 decembrie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, "taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

Citește și: DEZASTRU pentru Guvern: Băncile i-au dat bani cu dobândă tot mai mare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.