Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr (PSD): 'Românii nu pot fi păcăliți de actualul guvern'

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin și alegerile anticipate sunt două teme de care, în mod evident, guvernul condus de domnul Orban are nevoie mai mult decât orice, pentru a nu explica propria-i incompetență, susţine deputatul PSD Angel Tîlvăr, într-un comunicat de presă.

"Actualul executiv a ajuns la putere într-o manieră care, dacă ar fi avut ca protagonist PSD, ar fi stârnit analize tăioase, deplângerea alterării regulilor democratice, reluarea temei traseismului, exportul unei teme domestice în Europa și nu numai, aducerea în discuție a majorităților rezultate din alegerile din 2016, dar și apariția celor care, ridicându-se la importanța momentului, consideră că orice este acceptabil, tolerabil și prescriptibil, dacă este făcut pentru o cauză nobilă: cucerirea puterii și eliminarea adversarilor politici.

După faza cuceririi puterii, în mod normal, guvernul trebuie să facă dovada că este mai bun decât cel care a plecat.

Aici însă lucrurile devin complicate: nu poți să ieși permanent și să vorbești despre greaua moștenire și despre “nenorocirile” pe care le-ai găsit ci, așa cum se așteaptă de la apostolii dreptății, este normal să faci ceea ce ai promis când îți justificai acțiunile politice. Lipsa oricăror rezultate a dus, firesc, la apariția nevoii urgente de a muta atenția oamenilor de la lipsa de performanță la orice altceva. Iar temele pe care le-am menționat sunt, în ciuda lipsei de noimă și de efect pozitiv pentru cetățeni, două “obiective” care vor polariza societatea, vor stârni dezbateri de natură constituțională, vor crea abordări contradictorii în rândul formatorilor de opinie, într-un cuvânt, vor servi scopului propus: abaterea atenției.

Ce mai contează că Guvernul Orban a crescut deficitul bugetar la peste 4% de la 2,8% cât a fost lăsat de Guvernul PSD? Ce mai contează că, prin declarații privind bugetele duble (care nu țin seama de faptul că un ministru trebuie să aibă proprietatea cuvintelor), leul s-a depreciat constant, crescând, astfel, ratele la credite și facturile românilor, dar și dobânzile la împrumuturi? 2 miliarde de euro s-au pierdut din rezerva valutară pentru “calmarea” cursului și a costurilor de finanțare. Puteau fi folosiți mai bine, nu?

Guvernând mai puțin pentru cetățeni și mai mult pentru cei care i-au susținut de-a lungul vremii, actualii deținători ai puterii executive au eliminat taxele pentru bănci, pentru sectorul energetic, comunicații, au afectat capitalizarea fondurilor de pensii private, având ca rezultat pierderi de venituri la buget de circa 4 miliarde de lei. Abordarea puternic politizată și bâlbâielile legate de supraacciză și acciză, supraimpozitarea contractelor part-time au mai “tăiat” 4 miliarde din venituri.

Asta în timp ce pentru alocații și pensii se găsesc cu greu bani. Într-un buget nedezbătut în Parlament (originala forma de a-si respecta alegatorii) se regăsesc sume mai mici pentru educație, sănătate, infrastructură, se prefigurează reducerea sau eliminarea programelor de stimulare economică la nivel național sau local (FDI, Start-Up Nation, Prima Casă, Programul pentru dezvoltarea stațiunilor balneare, etc.). Este evident că, nemaifiind creștere consistentă, nu vor mai fi nici bani la buget. Și atunci, puținii bani (din care trebuie ajutate marile afaceri) nu mai ajung și pentru creșteri de salarii, pensii, alocații, etc.?

Cel mai slab guvern din Europa are însă soluții. Printre cele mai năstrușnice, creșterea vârstei de pensionare se situează la loc de frunte.

Și atunci, după cele câteva “realizări” pe care le-am menționat aici, cu ce se poate prezenta în fața cetățenilor actuala putere? Cu alegeri anticipate care au ca scop modificarea structurii Parlamentului (ales de cetățeni în 2016, în actuala configurație), până când oamenii nu resimt din plin “beneficiile” guvernării Orban și alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care i-ar ajuta, prin jocuri politice locale, să câștige mai multe poziții de decizie politică, modificând regulile jocului aproape de momentul desfășurării scrutinului (se pare că recomandări celebre scad în importantă atunci când e cazul).

Chiar dacă, în ciuda lipsei de argumente, actuala putere politică va reuși să-și pună în aplicare strategia de mutare a atenției opiniei publice de la temele care țin de calitatea vieții oamenilor, rezultatul final va fi că, din punct de vedere al performanțelor, avem cel mai slab guvern din Europa. Și au de suferit și cei care, cu orice preț, vor eliminarea adversarilor politici", mai precizează deputatul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.