Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANI le dă peste nas parlamentarilor: Au încălcat o decizie a CCR

parlament

Agenţia Naţională de Integritate susţine că adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a două propuneri legislative prin care se modifică regimul conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor contravine unei decizii a Curţii Constituţionale din 2014.

Într-un comunicat, ANI reiterează faptul că cele două propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 urmăresc eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie aleasă ori numită.

Citeşte şi: Îndeamnă românii la sărăcie, dar nu şi-a publicat declaraţia de avere

De asemenea, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice în condiţiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Spre exemplu, un primar care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilor, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

ANI mai arată că adoptarea acestor amendamente, în condiţiile în care anul viitor urmează să fie organizate alegeri locale şi parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate în conflict de interese să ocupe funcţii sau demnităţi publice, cu toate că în cazul acestora operează interdicţia de trei ani.

Citeşte şi: Borcea, adus cu mascaţii la DNA: Cu ce vor să-l 'îngroape' procurorii

"Menţionăm faptul că cele două propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014 - a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb a ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept", mai spune ANI.

Agenţia Naţională de Integritate solicită instituţiilor abilitate clarificarea elementelor care ţin de procedura de adoptare într-o manieră transparentă a celor două propuneri legislative, având în vedere informaţiile contradictorii cu privire la termenele constituţionale de adoptare tacită.

Citeşte şi: 'Secretele' lui Dacian Cioloş: A ieşit la iveală declaraţia de avere a premierului

Cele patru puncte de vedere transmise de ANI instituţiilor relevante cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 pot fi consultate pe pagina de a instituţiei, la secţiunea "Puncte de Vedere Legislaţie".

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice a trecut tacit miercuri de Camera Deputaţilor, ca prim for sesizat, întrucât termenul pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit.

Propunerea legislativă pentru modificarea alin. (2) al art. 25 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative va fi dezbătută în Senat, Cameră decizională în acest caz.

Citeşte şi: Vizat de DNA, 'Prinţul' Paul Lambrino a ajuns de urgenţă la spital / FOTO

Potrivit expunerii de motive din proiectul iniţiat de senatorul Cristiana Anghel, "(...) având în vedere considerentele reţinute de Curtea Constituţională, precum şi cele reţinute de instanţele judecătoreşti în materie, se propune modificarea art. 25 (alin. 2), în sensul precizării că dispoziţia privind interdicţia se referă la funcţia care a generat starea de incompatibilitate".

Art. 25 alin. (2) prevede: "Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate".

Citeşte şi: Zi DECISIVĂ pentru Remus Truică: A fost DUS CU MANDAT la DNA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.